ΥΠΕΞ: Η Τουρκία χτίζει παράνομους, χάρτινους πύργους (video)

“Η εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα δε δημιουργεί ούτε δίκαιο, ούτε δικαιώματα, σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την επιστολή του Τούρκου μόνιμου αντιπροσώπου στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για τις θαλάσσιες ζώνες.

“Ψευδεπίγραφα, για πολλοστή φορά, στο όνομα της ειρήνης και σταθερότητας της Ανατολικής Μεσογείου, με ανυπόστατα επιχειρήματα, η Τουρκία επιμένει στην παραβατικότητα και αποσταθεροποίηση”, σημειώνει η ανακοίνωση και προσθέτει χαρακτηριστικά:.

“Για πολλοστή φορά επιμένει να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ, να μην αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα ελληνικών νησιών, να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας”.

Υπογραμμίζει δε πως “σε πείσμα της διεθνούς παραβατικότητας της Τουρκίας, η Ελλάδα, αλλά και σύσσωμη η διεθνής κοινότητα, καταδικάζει την τουρκική στάση, συνεχίζει να αναγνωρίζει τα νόμιμα κράτη μέλη της τελευταίας και να αποκηρύσσει παράνομες οντότητες”.

“Συνεχίζει να τηρεί το Διεθνές Δίκαιο ως ακρογωνιαίο λίθο ειρήνης και σταθερότητας στον κόσμο. Συνεχίζει να απαιτεί το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και να υπογραμμίζει ότι παράνομες και άκυρες συμφωνίες δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα”.

“Επαναλαμβάνουμε ότι η εμμονή στην παραβατικότητα, με ή χωρίς χάρτες, δεν δημιουργεί ούτε δίκαιο, ούτε δικαιώματα. Και, βεβαίως, απαντάται καταλλήλως”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Η επιστολή του Τούρκου μόνιμου αντιπροσώπου Φεριντούν Σινιρίογλου με ημερομηνία 18 Μαρτίου απαντά υποτίθεται στην καταγγελία της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά η Τουρκία με την ευκαιρία αυτή επιχειρεί και πάλι εμμέσως να δηλώσει στον ΟΗΕ ως εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της την γραμμή που παράνομα καθόρισε με το Τουρκολυβικό Μνημόνιο νοτιοανατολικά της Κρήτης. Παραθέτει μάλιστα και όλη την γνωστή επιχειρηματολογία της Τουρκίας για μη αναγνώριση κυριαρχικών δικαιωμάτων στα νησιά ακόμη και του μεγέθους της Κρήτης.

Στην επιστολή του ο κ.Σινιρίγολου ισχυρίζεται ακομη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εκπροσωπεί όλο το νησί και ότι όλες οι δραστηριότητες της Τουρκίας γίνονται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και όχι στην ΑΟΖ της Κύπρου. Και τέλος επιχειρεί να εμφανίσει την Τουρκία ως την δύναμη ειρήνης που επιδιώκει διάλογο με τους γείτονες.

Είναι η δεύτερη επιστολή μέσα σε λίγες ημέρες. Η πρώτη είχε σταλεί στις 27 Φεβρουαρίου,καθώς η καταχώρηση του Τουρκολυβικου Μνημονίου στον ΟΗΕ έχει καθυστερήσει λόγω των αντιδράσεων. Εξάλλου εχει καταδικασθεί απ’ όλες τις γειτονικές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου ,την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ .

Σχόλιο του ΚΚΕ

«Η νέα επικίνδυνη κίνηση της Τουρκίας, με την κατάθεση συντεταγμένων στον ΟΗΕ για τις θαλάσσιες ζώνες και με οδηγό την αυθαίρετη Τουρκο-Λιβυκή συμφωνία, παραβιάζει το δίκαιο της θάλασσας και καταπατά τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.

Επισημαίνει ότι «η νέα αυτή πρόκληση και οι επίμονες παραβιάσεις τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο είναι στοιχεία της επιθετικότητας της κυβέρνησης Ερντογάν, που αποθρασύνεται από τα παζάρια που κάνει με το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, για τη διατήρηση της Τουρκίας στο «Δυτικό στρατόπεδο».

EΡΤ1-Ρεπορτάζ: Νίκος Μελέτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος