Καταγγελία της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ για την τουρκική στάση- Κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη με Μακρόν

Οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των 29 υπολοίπων χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, στην καθιερωμένη εβδομαδιαία συνεδρίαση τους ενημερώθηκαν, με πρωτοβουλία της Ελλάδας, για την κλιμακούμενη ένταση που καλλιεργεί από τις 10 Αυγούστου η Άγκυρα. Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας πρέσβης Σπύρος Λαμπρίδης παρέθεσε τις διαστάσεις της τουρκικής επιθετικότητας, και ζήτησε την άμεση αποχώρηση των Τουρκικών σκαφών από την Ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ως προς τις προτάσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ για ενδεχόμενο μηχανισμό αποκλιμάκωσης, η ελληνική πλευρά θα υποβάλει αύριο, τα σχόλιά της.

Η ελληνική πλευρά προέβη σε εκτενή παρουσίαση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αναδεικνύοντας την τουρκική υπαιτιότητα και τις επιπτώσεις στην ασφάλεια της Νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας.

Τονίστηκε, τόσο από την Ελλάδα όσο και από ορισμένους άλλους Συμμάχους, δέσμευση σε Αρθρο 1 του Καταστατικού Χάρτη του ΝΑΤΟ που αναφέρεται σε ειρηνική επίλυση διαφορών και υποχρέωση μη χρήσης ή απειλής βίας.

Η Ελλάδα τόνισε επιπλέον ανάγκη άμεσης απόσυρσης συνόλου τουρκικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένου ORUÇ REIS, από περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η Ελλάδα παραμένει πάντα έτοιμη για διάλογο, βάσει του διεθνούς δικαίου, χωρίς απειλές και εκβιασμούς από την πλευρά της Τουρκίας και επί της μόνης διαφοράς μεταξύ των δύο πλευρών, τονίζουν διπλωματικές πηγές.

Στις 16.00 η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Εμ. Μακρόν

Συνάντηση με εκπροσώπους της ελληνικής Κοινότητας Cargese της Κορσικής, πριν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, περιλαμβάνει το πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κορσική, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στην Ολομέλεια της Μεσογειακής Διάσκεψης που διεξάγεται υπό την προεδρία του κ. Μακρόν, με κεντρικό ζήτημα την τουρκική επιθετικότητα. Στις 19:30 αύριο, προγραμματίζεται η κοινή Συνέντευξη Τύπου.

Η Αθήνα αναμένει στήριξη από τους επτά ηγέτες των χωρών του Νότου, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στη Διακήρυξη της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης, καθώς ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης/25ης Σεπτεμβρίου όλο και περισσότεροι εταίροι έρχονται κοντά στις θέσεις της Ελλάδας.

Στη συνάντηση των δύο ηγετών είναι πιθανό να επισφραγιστούν η συμφωνία για την αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας και η προμήθεια γαλλικών εξοπλιστικών προγραμμάτων. Η απόκτηση 18 έως 20 νέων και μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale βρίσκεται στο επίκεντρο.

Το Σάββατο και από το βήμα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου, ο πρωθυπουργός θα εξειδικεύσει το τρίπτυχο, στο οποίο κινείται η κυβέρνηση. Εξοπλιστικά προγράμματα, ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων και ανάταξη της αμυντικής βιομηχανίας.

Ο πολυμέτωπος διπλωματικός αγώνας Ελλάδας-Κύπρου αναπτύσσεται σε όλα τα πεδία. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενημερώνει (Πέμπτη) την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συνεχίζει τον προκλητικό του κατήφορο. Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Μ. Τσαβούσογλου αποκάλεσε την καταστροφή της Σμύρνης και την γενοκτονία των γηγενών Ελλήνων «διάσωση της πόλης από την Ελληνική καταπίεση, αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Σαν σήμερα, πριν από 98 χρόνια, δεν σώθηκε μονάχα η Σμύρνη από την ελληνική καταπίεση, αλλά ολόκληρη η Ανατολία. Η Ελλάδα καταδικάστηκε σε αποζημιώσεις. Επίσης, αυτοί που εμπιστεύτηκαν άλλους, απογοητεύτηκαν στο τέλος. Τιμάμε τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, τους μάρτυρές μας και τους βετεράνους του Πολέμου της Ανεξαρτησίας μας”.

Ηχηρό μήνυμα κατά της Τουρκίας έρχεται και από το Στ. Ντηπάρτμεντ, εκφράζοντας την βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για τις συνεχιζόμενες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο βοηθός υφυπουργό Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ σημείωσε ότι καμία πλευρά δεν πρέπει να επιδιώκει την δημιουργία τετελεσμένων μέσω της επίδειξης ισχύος.

Πηγή:ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος, Νίκος Σταυρουλάκης, Νίκος Μελέτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος