Βυθίζεται σε πολιτική κρίση η Ισπανία μετά το “αιματοβαμμένο” δημοψήφισμα (video)

Αντιμέτωπη με δύο σενάρια εκλογών και τη χειρότερη πολιτική κρίση από την εποχή της δικτατορίας του Φράνκο, βρίσκεται η Ισπανία, την επομένη του δημοψηφίσματος στην Καταλονία. Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν ζήτησε βοήθεια από τις Βρυξέλλες, μετά και την “ωμή βία” που άφησε 844 τραυματίες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει «να διαδραματίσει κάποιον ρόλο στο στάδιο αυτό», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Γιούνκερ, Μαργαρίτης Σχοινάς, καλώντας Μαδρίτη και αυτονομιστές «να περάσουν γρήγορα από την σύγκρουση στον διάλογο» και απορρίπτοντας τη χρήση βίας «ως εργαλείο στην πολιτική». Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε τις ισπανικές αρχές να ερευνήσουν λεπτομερώς και αμερόληπτα τις πράξεις βίας που συνδέονται με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Η καταλανική κυβέρνηση αποφάσισε «να απαιτήσει την αποχώρηση όλων των αστυνομικών δυνάμεων που έχουν αναπτυθεί στην Καταλονία εξαιτίας της καταστολής».
Ο πρόεδρος της Καταλονίας δήλωσε επίσης ότι μία διεθνής μεσολάβηση είναι αναγκαία στην κρίση που έχει φέρει αντιμέτωπες τη Μαδρίτη και τη Βαρκελόνη, διαφορετικά προειδοποίησε ότι θα κηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας μονομερώς.

Η καταλανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι η τοπική Βουλή θα αποφασίσει εάν και πότε θα υπάρξει διακήρυξη ανεξαρτησίας, τη στιγμή που η καταλανική αντιπολίτευση ζητά να γίνουν εκλογές για το θέμα.

Την ίδια ώρα η Μαδρίτη απειλεί να εφαρμόσει το άρθρο 155, με το οποίο μπορεί να εξαναγκάσει κάθε μία από τις 17 αυτόνομες επαρχίες “να σεβαστεί το Σύνταγμα και την εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας” ακόμη κι αν χρειαστεί αναστολή εξουσιών τοπικής κυβέρνησης.

Σενάριο πρόωρων εκλογών

Εάν το Σοσιαλιστικό κόμμα δεν στηρίξει την κυβέρνηση Ραχόι στην ολομέτωπη αυτή αντιπαράθεση με την Καταλονία, η Ισπανία κινδυνεύει με πρόωρες εκλογές.

Το σύνθημα “παραίτηση Ραχόι” (#RajoyDemission), κυριαρχεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μαζί με την προειδοποίηση του ιδρυτή της Wikileaks Τζουλιάν Ασάνζ ότι η “φίμωση” κάθε ιστοσελίδας σχετικά με την καταλανική ανεξαρτησία σηματοδοτεί “τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο του Διαδικτύου”.

https://twitter.com/JulianAssange/status/914428231977197568

“Σε περίπτωση που πλήττεται η εθνική κυριαρχία επειδή κάποιος βούλεται να διακηρύξει την ανεξαρτησία του, θα πρέπει τότε να του πούμε ότι δεν μπορεί», τόνισε ο Ισπανός υπουργός Δικαιοσύνης Ραφαέλ Καταλά, ενώ χαρακτήρισε υποδειγματική την επέμβαση 10.000 Ισπανών αστυνομικών κατά το χθεσινό δημοψήφισμα.

“Στόχος ήταν να εμποδίσουμε την παράνομη ψηφοφορία, όμως αναγκασθήκαμε να δράσουμε με περιορισμένη χρήση βίας», πρόσθεσε.

«Λυπούμαι για τους τραυματίες αλλά η χρήση βίας κατέστη επιβεβλημένη για να αποφευχθεί ένα χειρότερο κακό», δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο.

«Πόλεμος χαρακωμάτων»

Εν αναμονή της μονομερούς διακήρυξης της ανεξαρτησίας της αυτόνομης Καταλονίας η τοπική «Τζενεραλιτάτ» διέταξε οι υπηρεσίες του δημοσίου και τα μέσα μεταφοράς να λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας ενόψει της αυριανής γενικής απεργίας που κηρύχθηκε από τα συνδικάτα ως διαμαρτυρία για τη χθεσινή «καταστολή και υπέρ των ελευθεριών».

Αν και το 90% ψήφισε υπέρ της απόσχισης από τη Μαδρίτη, η προσέλευση ήταν χαμηλή, 42,3%, λόγω της βίας.
Οι Καταλανοί ανέρχονται σε 7.5 εκατομμύρια και συνιστούν το 16% του πληθυσμού της Ισπανίας.

Ηχηρή η σιωπή της ΕΕ

«Η αυτονομιστική πολιτική δεν επιλύει προβλήματα», δήλωσε ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών Μίκαελ Ροτ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι πολιτικές συγκρούσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιλύονται μέσω του διαλόγου αντί με βία στους δρόμους.

Κι ενώ αναμενόταν επί ώρες επίσημη αντίδραση από τις Βρυξέλλες, ο Βέλγος πρωθυπουργός, Τσαρλ Μισέλ μίλησε ενάντια στη βία. “Καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας και επιβεβαιώνουμε την έκκλησή μας για πολιτικό διάλογο”, έγραψε στο Twitter.
Εκτός ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάντιτς εξέφρασε την υποστήριξή του στη Μαδρίτη, τονίζοντας ότι βρίσκεται στην ίδια θέση με το Βελιγράδι “στο θέμα της εδαφικής ακεραιότητας” και υπενθυμίζοντας ότι η Ισπανία, σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Ενόψει του δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία της Σκωτίας, η πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον καταδίκασε την “ωμή βία” στην Καταλονία και μίλησε για “ντροπιαστική δήλωση” εκ μέρους του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον ο οποίος κάλεσε τους Καταλανούς να σεβαστούν το ισπανικό Σύνταγμα.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή, ΑΠΕ_ΜΠΕ,REUTERS
Σχετική είδηση:Προς μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας οδηγείται η Καταλονία (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος