Βουλή: Το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη για την πρώτη κατοικία (video)

Στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής συνεχίζεται η συζήτηση για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, με την τροπολογία να αναμένεται να ψηφιστεί από την ολομέλεια πιθανότατα αύριο. Το νέο πλαίσιο προγραμματίζεται να ενεργοποιηθεί από τις αρχές Μαϊου, ενώ οι δανειολήπτες θα έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης έως το τέλος του χρόνου.

Στα κριτήρια του το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι 250.000 ευρώ για τα στεγαστικά δάνεια και μέχρι 175.000 ευρώ για τα επαγγελματικά δάνεια και εισοδηματικό κριτήρια έως 36.000 ευρώ.

«Περίπου στο 25% υπολογίζονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας για την τροπολογία που αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις τις περιπτώσεις, διότι μπορεί κάποιος σκόπιμα και συνειδητά να αποφεύγει να πληρώσει το δάνειο και «δίπλα να έχεις ένα δράμα».

«Η προσπάθεια με τους δανειστές για την προστασία της πρώτης κατοικίας ήταν να βρεθεί η χρυσή ισορροπία. Αν ενεργούσαμε ως εκπρόσωποι των  τραπεζών θα είχαμε κλείσει το θέμα προ πολλού» είπε ο υπουργός και υποστήριξε ότι η ρύθμιση εξυπηρετεί τρεις βασικούς στόχους, δηλαδή για πρώτη φορά μπαίνουν τα δάνεια των εμπόρων, δεύτερον υπάρχει δημοσιονομική συνεισφορά στα φτωχά νοικοκυριά που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους και τρίτον μειώνονται οι δόσεις των δανείων, ώστε αυτά να μπορούν να εξυπηρετηθούν.

«Το θέμα ήταν να φύγει το βουνό, όχι απλώς να μεταφέρουμε τα δάνεια από τις τράπεζες κάπου αλλού» υποστήριξε ο κ Δραγασάκης και έριξε το μπαλάκι για τα επόμενα βήματα στις τράπεζες, ώστε να τρέξει το σύστημα και να οδηγηθούμε σε λύση.

Στο αίτημα της ΔΗΣΥ και του ΚΚΕ να κληθούν οι φορείς έγινε τελικά αποδεκτή η συμβιβαστική πρόταση του Γιάννη Κουτσούκου από την ΔΗΣΥ να κληθούν στην απογευματινή συνεδρίαση ορισμένοι φορείς που σχετίζονται με το νομοσχέδιο.

«Θα ήθελα και άλλο χρόνο αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι πριν το Eurogroup, γιατί στο θέμα τραπεζών υπάρχει μια πανευρωπαϊκή εποπτεία του ζητήματος» είπε ο υπουργός τονίζοντας ότι κυβέρνηση με βάση τα ευρύτερα συμφέροντα της χώρας και δανειοληπτών φέρνει μια τροπολογία που έχει τα ποιοτικά στοιχεία, τα οποία την φέρνουν ένα βήμα μπροστά σε σχέση με ό,τι είχαμε ως τώρα.

Ρεπορτάζ: Ανδρέας Μαραθιάς

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σχετική είδηση: Στη Βουλή η ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος