Βουλή:Yπερψηφίστηκε η άρση των capital controls-Τι αλλάζει στις συναλλαγές (video)

Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, από όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ που δήλωσε “παρών”, η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για την άρση των capital controls, από 1ης Σεπτεμβρίου.

Η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά την ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Την πλήρη άρση των capital controls ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αποτελούν από σήμερα παρελθόν τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας πως έγινε σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας.

Τι συνεπάγεται η πλήρης άρση των capital controls;

– αναλήψεις μετρητών στο εξωτερικό χωρίς περιορισμούς (5.000 ευρώ)
– ελεύθερη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό (έως 10.000 ευρώ / ταξίδι)
– εμβάσματα (εως 4.000 ευρώ / δίμηνο)
– ελεύθερες εμπορικές συναλλαγές στο εξωτερικό (έως 100.000 ευρώ & για μεγαλύτερα ποσά με έγκριση από την Τράπεζα της Ελλάδος).

Αντιδράσεις

Η άρση των capital control “σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης”, επεσήμανε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.

Για προδιαγεγραμμένη πολιτική και οικονομική εξέλιξη έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος σχολιάζοντας την άρση των capital controls, καταλόγισε στην κυβέρνηση επικοινωνιακά παιχνίδια.

“Ο μόνος λόγος που δεν είχε γίνει πλήρης άρση ήταν η διστακτικότητα των τραπεζών λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας των εκλογών” δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

“Σε κάθε περίπτωση είναι ένα θετικό βήμα, πλήρως προετοιμασμένο ήδη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Καλό είναι που στην οικονομική πολιτική η ΝΔ έχει κάτι από τα έτοιμα, γιατί καθαρές δικές τις πρωτοβουλίες φαίνεται να αργούν» πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος.

«Πολιτική απογοήτευση προκαλεί το γεγονός ότι ο κ. Τσακαλώτος και ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να ζητήσουν συγγνώμη που επέβαλαν τα capital controls και προκάλεσαν τεράστια ζημιά στην ελληνική οικονομία, έχουν το πολιτικό θράσος να ζητούν και τα ρέστα» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

“Θα ήταν προτιμότερο για τον κ. Τσακαλώτο να μην προσπαθεί να αμβλύνει αυτή τη θετική εξέλιξη με εντελώς έωλα πολιτικά επιχειρήματα και αυθαίρετες αξιολογικές κρίσεις. Αλλά για αυτό χρειάζεται πολιτικό σθένος” σημείωσε.

Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι καθιερώθηκαν στις 28 Iουνίου 2015, επί υπουργίας Γιάνη Βαρουφάκη, όταν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν κατάφερε να έρθει σε συμφωνία για περαιτέρω επέκταση του προγράμματος διάσωσης µε τους πιστωτές.

Για τον πρώην υπουργό οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη πάντως, ο βασικός υπαίτιος για την επιβολή των capital control ήταν η ΕΚΤ.

“Κάθε φορά που μιλάτε για το 2015, μας χαροποιεί να αναφέρεστε εσείς σε εκείνο τον ανένδοτο αγώνα, όταν εσείς λέγατε “κράτα γερά Γερούν” σχολίασε ο Γιάννης Βαρουφάκης γραμματέας του ΜέΡΑ 25.

“Η κατάργηση των capital controls είναι αναμφίβολα ένα θετικό́ μετρό. Την Κυριακή́ εκείνη που η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσουν οι τράπεζες, αφού δις ευρώ καταθέσεων έκαναν φτερά́, δεν θα την ξεχάσω ποτέ́. Και ο ελληνικός λαός και η οικονομία θα πληρώνουν για χρονιά το κόστος αυτό» σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος.

Το 2016 και 2017 υπήρξαν μικρές αλλαγές και παρουσιάστηκε ο οδικός χάρτης για τη σταδιακή άρση του.

Τον Οκτώβριο του 2018 καταργήθηκαν πλήρως οι περιορισμοί στην ανάληψη μετρητών και στην κίνηση των κεφαλαίων στο εσωτερικό ενώ γίνεται περαιτέρω σταδιακή άρση των περιορισμών στην μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Για να φτάσουμε στην 1η Σεπτεμβρίου 2019 οπότε και καταργούνται πλήρως οι κεφαλαιακοί περιορισμοί.

«Η πομπώδης εξαγγελία της κατάργησης των «capital controls» από τον πρωθυπουργό, εντάσσεται στη συστηματική προσπάθεια η οποία γίνεται για να ωραιοποιηθεί η κυβερνητική πολιτική, αλλά και οι επώδυνες επιπτώσεις στα λαϊκά στρώματα», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Για επιστροφή στην κανονικότητα κάνουν λόγο εκπρόσωποι της επιμελητηριακής κοινότητας.

Κυβερνητικές πηγές

Στην κυβέρνηση την άρση των capital controls την εκτιμούν ως ένα σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα της αποκατάστασης της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας καθώς κλείνει ,όπως λένε, ένας τετραετής κύκλος ανασφάλειας και πιστεύουν ότι η αποκατάσταση της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων θα συμβάλλει σημαντικά στην εδραίωση της εμπιστοσύνης.

Eπισημαίνουν μαλιστα ότι τα capital controls ήταν αποκορύφωμα της καταστροφικής πολιτικής του κ.Τσίπρα από τον Ιανουάριο του 2015 ενώ λιγο πριν συμβούν είχε προηγηθεί το διάγγελμα του κ. Τσίπρα όπου και ανακοίνωνε το δημοψήφισμα – παρωδία όπως το χαρακτηρίζουυν κυβερνητικά στελέχη.

Προς επίρρωσιν μάλιστα του παραπάνω σκεπτικού κυβερνητικές πηγές αναφέρουν συγκεκριμένες δηλώσεις όπως μεταξύ άλλων

– του τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα , όταν τον Σεπτέμβριο του 2015 δήλωνε ότι θα αίρονταν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί στις αρχές του 2016 , κάτι που όπως σημειωνουν στην κυβέρνηση δεν έγινε.
– του Γιώργου Σταθάκη, πρώην υπουργού οικονομίας όταν τον Αύγουστο του 2015 έλεγε ότι τα capital controls θα αρθούν πολύ σύντομα.

ΣΥΡΙΖΑ

“Δεν είναι δυνατόν η ΝΔ που δεν έχει πάψει να βάλλει κατά του ΣΥΡΙΖΑ, να πανηγυρίζει για μια ήδη δρομολογημένη πριν από τις εθνικές εκλογές εξέλιξη, δηλ. επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ”, έλεγαν πριν από λίγη ώρα πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Τόνισαν δε οι ίδιες πηγές ότι εδώ και καιρό δεν υπήρχαν capital control στις κινήσεις εσωτερικού και πως ήδη στο 90% των οικονομικών πράξεων με το εξωτερικό δεν υπήρχαν πλέον περιορισμοί.

Κατά συνέπεια, τονίζουν, επί της ουσίας, η εξέλιξη απαιτούσε λίγο χρόνο ακόμη, ήταν μια εξέλιξη προδιαγεγραμμένη και δρομολογημένη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η πλήρης άρση των capital control και δεν μπορεί να επαίρεται για αυτό η ΝΔ”.

Πηγή:ΕΡΤ,ρεπορτάζ Ρ. Αλεξοπούλου, Λ. Παναγιώτου, Θ. Τσίρος, ΑΠΕ-ΜΠΕ,

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος