Yπερψηφίστηκε η συμφωνία με την Ιταλία- Ονομαστική ψηφοφορία για άρθρο της συμφωνίας με την Αίγυπτο

Ολοκληρώθηκε απόψε η συζήτηση στη Βουλή με την υπερψήφιση από ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ της συμφωνίας για την για οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών με την Ιταλία. Αύριο το απόγευμα θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία για την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία με βάση το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, για το άρθρο 2 που αφορά τις οριοθετήσεις των περιοχών. Υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας για την οριοθέτηση των αντίστοιχων θαλασσίων ζωνών τους, τάχθηκαν επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, ενώ με διαφορετικό σκεπτικό καταψήφισαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.

H συμφωνία με την Αίγυπτο επί της αρχής και των άρθρων – πλην αυτού που έχει τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία – υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών», ενώ καταψήφισαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.

Προηγήθηκε έντονη πολιτική αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό να εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ -κατά τη δευτερολογία του- αντιστρέφοντας την κατηγορία οτι μιλά με δύο γλώσσες. Διότι- όπως είπε- η μισή Κοινοβουλευτική Ομάδα λέει ξεκάθαρα αυτό το οποίο έχουμε πει κι εμείς, ότι η συμφωνία αυτή είναι εθνικά ωφέλιμη”.

Ο πρωθυπουργός αφού εξέφρασε την ελπίδα να υπερψηφιστεί ο νόμος για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, απαντώντας στην κριτική του κ.Τσίπρα ανέφερε ότι συμφωνεί με πολλά από αυτά που άκουσε “διότι ουσιαστικά συμφωνήσατε ακριβώς με αυτά τα οποία κάνουμε”. Αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στη μερική οριοθέτηση “η οποία και δεν μας στερεί το δικαίωμα να προχωρήσουμε στη συνέχεια σε πλήρη οριοθέτηση”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι είχε τη δυνατότητα να προχωρήσει στην επέκταση, αλλά δεν το έπραξε στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης, ενώ χαρακτήρισε «φραστική διολίσθηση» την όποια σύγκριση των ζητημάτων στο Αιγαίο με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αναφερόμενος στη συμφωνία με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι καταρρίπτει το αφήγημα της “γαλάζιας πατρίδας” διότι αποδεικνύει στην πράξη ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και γι` αυτό όπως είπε ενοχλείται η Τουρκία.

Το «παρών» είναι «απών» επανέλαβε ο πρωθυπουργός σχετικά με την απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ψηφίσει «παρών» στη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου. Αναφέρθηκε επίσης στον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά “ο οποίος κατακεραυνώνει τη συμφωνία την οποία αυτός διαπραγματευόταν” .

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας  κατηγόρησε εκ νέου κυβέρνηση και ΝΔ ότι “έχουν λερωμένη τη φωλιά τους” στην εξωτερική πολιτική και ότι δημιουργούν τοξικό κλίμα γύρω από τα εθνικά θέματα, ενώ  κάλεσε εκ νέου τον πρωθυπουργό να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για να αποτυπωθούν οι θέσεις των κομμάτων και να χαραχθεί στοιχειωδώς η εθνική στρατηγική.

«Αν είχατε ανοίξει τη συζήτηση για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας πολύ νωρίς, αν είχατε ακούσει τις προτροπές μας, αν είχατε αποφασίσει να παίξετε πρωταγωνιστικό ρόλο στον ευρωτουρκικό διάλογο, ενδεχομένως οι εξελίξεις να ήταν διαφορετικές» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Για τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο, σημείωσε ότι υπογράφηκε τελικά μία συμφωνία που δεν τόλμησε ούτε καν να προσεγγίσει τη τουρκική κόκκινη γραμμή του 28ου μεσημβρινού, αφήνοντας έτσι έξω όχι το μόνο το Καστελόριζο αλλά και τη μισή Ρόδο.

“Σε μία τέτοια συγκυρία η αποχή από τη σημερινή ψηφοφορία σημαίνει υπεκφυγή και το παρών ισούται με απών από την ιστορική ευθύνη”, επεσήμανε ο πρωθυπουργός

Με αφορμή την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι όταν το είχε προαναγγείλει την ημέρα αποχώρησης του Νίκου Κοτζιά, ως αντιπολίτευση τότε, η ΝΔ, την είχε βάλει στο στόχαστρο.

«Αυτό που βλέπουμε όλοι οι Έλληνες, εδώ και δέκα μέρες, είναι μια κυβέρνηση που αδυνατεί να υπερασπιστεί τις ίδιες της, τις αποφάσεις, και κυρίως αδυνατεί να προασπίσει αποτελεσματικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα Ανατολικά του 28ου μεσημβρινού. Μια κυβέρνηση που παρακολουθεί τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια να περνούν το ένα μετά το άλλο, με τις συμμαχίες μας για κυρώσεις στην Τουρκία να αποδυναμώνονται αντί να ενισχύονται, παρά την κλιμάκωση των παραβιάσεων. Μια κυβέρνηση που συμφωνεί σε ρυθμίσεις σε σχέση με τις θαλάσσιες ζώνες της, οι οποίες μπορεί να κοστίσουν πολύ στη χώρα στο μέλλον», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.

“θέλω να σας ζητήσω να επαναξιολογήσετε το αίτημά σας για ένα πρακτικό λόγο ο υπουργός εξωτερικών πρέπει να πάει αύριο στη σύνοδο υπουργών με ψηφισμένη τη συμφωνία και όχι για τακτικούς λόγους να καθυστερούμε για να λύσετε εσείς τις δικές σας οι εσωκομματικές αντιρρήσεις”, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Ναι” στις δύο συμφωνίες από το ΚΙΝΑΛ– Όχι το ΚΚΕ

Η Φώφη Γεννηματά, αφού μίλησε για την ανάγκη εθνικής ενότητας, επανέλαβε την θέση του Κινήματος Αλλαγής για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και κάλεσε τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει και να δεσμευτεί για τις κόκκινες γραμμές στα εθνικά μας θέματα.

“Δεν ψηφίζουμε ούτε ΠΑΡΩΝ ούτε ΑΠΩΝ σε αυτό το καίριο ζήτημα. Το ΚΙΝΑΛ, δεν κρύβει το κεφάλι στην άμμο. Σε ότι αφορά την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο να είναι πολύ ξεκάθαρη η θέση σας ότι μία τέτοια επιλογή είναι μονάχα η αρχή”, τόνισε η Φώφη Γεννηματά.

“Οι συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο ανοίγουν τους δρομους της αβύσσου ενταγμένες στις επιδιώξεις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, μέρος και η συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και επιβολή διχοτομικής λύσης στην Κύπρο.”, ανέφερε στην ομιλία του ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Σε άλλο σημείο της ομιλία του επεσήμανε: «οι σημερινές επικίνδυνες συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, τις οποίες κυρώνει απόψε η κυβέρνησή σας, ανοίγουν τους δρόμους της αβύσσου, όντας ενταγμένες στις επικίνδυνες επιδιώξεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ σε ολόκληρη την περιοχή. Μέρος αυτών των επιδιώξεων είναι και η συνεκμετάλλευση των θαλάσσιων ζωνών της Αν. Μεσογείου, του Αιγαίου και η επιβολή διχοτομικής λύσης στο Κυπριακό.

Θέμα αντισυνταγματικότητας από Μέρα 25 και Ελληνική Λύση

“Ανοίγοντας την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια δυσμς παρά περί του αντιθέτου που έλεγαν στο ΣΥΡΙΖΑ οι της ΝΔ ανοίγουν κερκόπορτα. Λένε πάω και το κάνω στο Ιόνιο, αλλά στο Αιγαίο φοβάμαι να το κάνω”, επεσήμανε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

“Eμείς θεωρούμε ότι και αυτές οι συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία είναι και αυτές στρατηγικό λάθος”, ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, κάλεσε τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε πολυμερή περιφερειακή διάσκεψη των χωρών της ανατολικής Μεσογείου, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ενίσχυε διπλωματικά και επικοινωνιακά την χώρα μας και θα απομόνωνε την Τουρκία.

Εν τω μεταξύ, έντονες ενστάσεις εκφράζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχετικά με την εξαγγελία της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 μίλια. Με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τονίζει ότι θα πρέπει να εντάσσεται σε μια συνολική στρατηγική αυτή η ενέργεια.

Στο κλείσιμο της συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ανακοίνωσε ότι μετά το Ιόνιο, θα υπάρξει επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και σε περιοχές που οριοθετήθηκαν με την συμφωνία της Αιγύπτου, τονίζοντας πως «έχει αρχίσει η εργασία των ωκεανογράφων, ώστε να κάνουμε επέκταση χωρικών υδάτων στο πλαίσιο της ΑΟΖ που συνήψαμε με την Αίγυπτο. Για τις υπόλοιπες περιοχές που δεν έχουμε ΑΟΖ, θα προχωρήσουμε – στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό – τις διαπραγματεύσεις και από εκεί και πέρα θα προχωρήσουμε και εκεί σε ανάλογες επεκτάσεις».

Πηγή:ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Γιώργος Παντελάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος