Τσίπρας: Nα ζητήσετε σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών και να καταλήξουμε σε εθνική στρατηγική (video)

«Απέναντι στην πρωτοφανή επιθετική αλλά σαφή στρατηγική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι όμως δεν αρκεί αυτό. Απαιτείται μία σαφής εθνική στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια των συμφωνιών με την Ιταλία και την Αίγυπτο για τις ΑΟΖ.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αδυνατεί να υπερασπιστεί τις ίδιες της τις αποφάσεις τις τελευταίες 15 μέρες, πορεύεται με μοναδική πυξίδα την επικοινωνία και ότι ενώ προτείνει σταθερά τον διάλογο στην Τουρκία δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς θα επανέλθει στον διάλογο.

“Αν θέλετε εθνική συνεννόηση, δεν έχετε παρά να ζητήσετε τη σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών και να καταλήξουμε σε εθνική στρατηγική” σημείωσε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναφερόμενος στην ομιλία του πρωθυπουργού, είπε ότι περίμενε να διακρίνει τα στοιχεία μιας συγκροτημένης εθνικής στρατηγικής απέναντι σε έναν γείτονα που κλιμακώνει μια επιθετική στρατηγική όμως τελικά δεν το εισέπραξε. Τόνισε ότι αυτή η στρατηγική θα πρέπει να έχει μόνο δύο συγκεκριμένους στόχους, την αποφασιστική υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία για την επίλυση της διαφοράς για την υφαλοκρηπίδα και με προσφυγή στη Χάγη εάν οι συνομιλίες αυτές αποτύχουν.

“Αν είχατε ανοίξει τη συζήτηση για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας πολύ νωρίς, αν είχατε ακούσει τις προτροπές μας, αν είχατε αποφασίσει να παίξετε πρωταγωνιστικό ρόλο στον ευρωτουρκικό διάλογο, ενδεχομένως οι εξελίξεις να ήταν διαφορετικές” υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

“Είναι υποχρέωση και καθήκον της Αντιπολίτευσης της χώρας, και κυρίως της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, να μιλά τη γλώσσα της αλήθειας στα εθνικά θέματα και είναι καθήκον της εκάστοτε κυβέρνησης επίσης”, είπε ο κύριος Τσίπρας και αναφέρθηε σε δύο πολύ συγκεκριμένους στόχους: Πρώτον, την αποφασιστική υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας και, δεύτερον, την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία για την επίλυση της διαφοράς μας για την υφαλοκρηπίδα που ταυτίζεται με την ΑΟΖ, με προσφυγή στη Χάγη αν χρειαστεί, αν εκ νέου οι διερευνητικές αποτύχουν”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε και την Ε.Ε, λέγοντας ότι είναι απαράδεκτο να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες της όταν πρόκειται για παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων κράτους μέλους της.

Για τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο, σημείωσε ότι υπογράφηκε τελικά μία συμφωνία που δεν τόλμησε ούτε καν να προσεγγίσει τη τουρκική κόκκινη γραμμή του 28ου μεσημβρινού, αφήνοντας έτσι έξω όχι το μόνο το Καστελόριζο αλλά και τη μισή Ρόδο.

“Και υπογράψατε χωρίς καμία πρόβλεψη και κανένα σχέδιο για την αμυντική θωράκιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, στα πρότυπα αποτρεπτικών ενεργειών που γνωρίζουν οι ένοπλες δυνάμεις μας αφού τις υλοποίησαν με επιτυχία τον Οκτώβρη του 2018. Χωρίς πρόβλεψη και χωρίς σχέδιο, ενώ ξέραμε όλοι ότι η Τουρκία θα προέβαινε αμέσως σε επιθετικές κινήσεις σε αυτήν την περιοχή» είπε, εξηγώντας τις επιφυλάξεις του για τη συμφωνία.

«Υπογράψατε τη συμφωνία με την Αίγυπτο, όχι μόνο χωρίς αμυντικό σχεδιασμό αποτροπής αλλά και χωρίς διπλωματικό σχεδιασμό. Ενώ η Τουρκία πραγματοποίησε την πιο προκλητική παραβίαση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων της τελευταίας 20ετίας, όχι μόνο δεν υπήρξε κοινή δήλωση των 27, όχι μόνο δεν είχατε σχέδιο, ώστε να ενισχυθούν οι φωνές υπέρ της προοπτικής κυρώσεων στην ΕΕ, αλλά ακόμα και στενοί μας σύμμαχοι υποστήριξαν να μπει αυτή η συζήτηση στις ελληνικές καλένδες» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η συμφωνία «μπορεί να δημιουργήσει πολύ αρνητικά προηγούμενα για τη χώρα, εάν αφήσουμε την Τουρκία να την εκμεταλλευτεί με τον γνωστό στρεψόδικο τρόπο της» και συμπλήρωσε: «Και δε θα σταθώ μόνο στη κριτική για τη μειωμένη επήρεια για το μεγαλύτερο νησί μας – την Κρήτη – και άλλα νησιά. Ή στο ότι δεχτήκατε να ληφθεί υπόψη μόνο ένα κομμάτι της Ρόδου αντί για ολόκληρο το νησί, στην οριοθέτηση. Αλλά θα σταθώ στο ότι επιμένετε να μην μας λέτε εάν, ως μεθοδολογία, χρησιμοποιήθηκε και η αρχή της αναλογικότητας».

Επισήμανε ως αντίφαση να λέει η κυβέρνηση ότι το ερευνητικό σκάφος δεν πραγματοποιεί έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον θόρυβο που προκαλούσαν τα ελληνικά πλοία και παράλληλα ότι παραβιάζει με τις έρευνες τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

“Η ΝΔ φορούσε χλαμύδες στα ρηχά νερά των Πρεσπών αλλά τώρα φορά πιτζάμες στα βαθιά νερά του Αιγαίου” 

Υπογράψατε τη συμφωνία με την Αίγυπτο, όχι μόνο χωρίς αμυντικό σχεδιασμό αποτροπής, αλλά και χωρίς διπλωματικό σχεδιασμό. Ενώ η Τουρκία πραγματοποίησε την πιο προκλητική παραβίαση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων της τελευταίας εικοσαετίας, όχι μόνο δεν υπήρξε κοινή δήλωση των είκοσι επτά, όχι μόνο δεν είχατε σχέδιο ώστε να ενισχυθούν οι φωνές υπέρ της προοπτικής κυρώσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ακόμα και στενοί μας σύμμαχοι υποστήριξαν να μπει αυτή η συζήτηση στις ελληνικές καλένδες”. υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε:

“Θέλετε, λοιπόν, στο θέμα των θαλασσίων ζωνών όπως και στις Πρέσπες να κάνετε μια ωραία κυβίστηση και να επεκτείνετε στα δώδεκα μίλια στο Ιόνιο. Καλοδεχούμενη η κυβίστηση. Να έχετε το θάρρος όμως να το πείτε. Θέλετε να στηρίξουμε το διάλογο με την Τουρκία, να θέσουμε τους σαφείς εγγυημένους όρους που επιτάσσουν τα συμφέροντα της χώρας; Να έχετε το θάρρος να το πείτε και κυρίως να μας ενημερώσετε εκ των προτέρων αντί να μαθαίνουμε από τον κ. Τσαβούσογλου ότι η διπλωματική σας σύμβουλος με τον διπλωματικό σύμβουλο του Ερντογάν βρίσκονται στο Βερολίνο και διαπραγματεύονται. Δεν θα σας λέγαμε να μην πάει. Να έχετε το θάρρος όμως. Και να έχετε το θάρρος να το παραδέχεστε αντί να λέτε ότι διεξάγονται συνομιλίες δήθεν μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων. Θέλετε εθνική συνεννόηση. Σταματήστε να βάζετε την επικοινωνία πάνω απ’ όλα. Σταματήστε να διχάζετε τον ελληνικό λαό μιμούμενοι τις χειρότερες παραδόσεις της παράταξής σας.

Ξέρετε κάτι; Ούτε εσείς ούτε κανένας σε αυτή τη χώρα δεν έχει το δικαίωμα να ζητά πιστοποιητικά εθνικοφροσύνης από κανέναν και κυρίως από την Αριστερά και τον δημοκρατικό κόσμο.

Άλλωστε οι πατριδοκάπηλοι και οι έμποροι του εθνικισμού κατοικούν αποκλειστικά στο δικό σας σπίτι, όχι στο δικό μας.

Σταματήστε, λοιπόν, αυτό το παιχνίδι. Σταματήστε να απολύετε όποιον λέει την αλήθεια. Σταματήστε να διαπομπεύετε όποιον ασκεί κριτική στην εξωτερική σας πολιτική ως ανεύθυνο ή φιλότουρκο που μπορεί δήθεν να δώσει επιχειρήματα στην άλλη πλευρά. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις, αν θέλετε πραγματικά εθνική συνεννόηση για μια στιβαρή εθνική στρατηγική με αρχή μέση και τέλος.

Κύριε Μητσοτάκη, θα κλείσω την παρέμβασή μου με τα λόγια ενός συντοπίτη σας που η πατρίδα του οφείλει πολλά. Ξέρω ότι τον θαυμάζετε. Για τον Ελευθέριο Βενιζέλο μιλάω. Έλεγε, λοιπόν, ότι ο πολιτικός πρέπει να έχει το χάρισμα να βλέπει πρωτύτερα απ’ ό,τι βλέπουν οι άλλοι. Αν δεν είχε το χάρισμα αυτό είναι αδύνατον να μην οδηγήσει την πατρίδα του στη συμφορά και την καταστροφή.

Νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία για την κύρωση της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας, η οποία θα διεξαχθεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος