Βομβαρδισμοί των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας (video)

Η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι πολεμικά αεροσκάφη της βομβάρδισαν στρατιωτικούς στόχους της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στις αεροπορικές επιδρομές, μεταξύ αυτών 6 παιδιά. Νωρίτερα, άλλος ένας Παλαιστίνιος άφηνε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο ανεβάζοντας στους δύο τον αριθμό των νεκρών από ισραηλινά πυρά στη Λωρίδα της Γάζας κατά τις μαζικές διαδηλώσεις, ενώ και στη Δυτική Όχθη η κατάσταση παραμένει εκρηκτική.

Ο ισραηλινός στρατός έκανε γνωστό ότι απόψε έπληξε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης και μια αποθήκη πυρομαχικών ως αντίποινα για τις ρίψεις ρουκετών νωρίτερα σήμερα από τη Γάζα εναντίον πόλεων του Ισραήλ.

Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι οι περισσότεροι από τους τραυματίες είναι κάτοικοι ενός κτιρίου κοντά στο στρατόπεδο.

Λίγο αργότερα, άλλη μια ρουκέτα, η τρίτη εναντίον του Ισραήλ σήμερα, έπληξε την ισραηλινή πόλη Σντερότ. Ο ισραηλινός στρατός, δεν διευκρίνισε εάν υπήρξαν θύματα.

Νωρίτερα σήμερα, τουλάχιστον 1 Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στις συγκρούσεις που ξέσπασαν με Ισραηλινούς στρατιώτες, δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της «ημέρας της οργής» εναντίον της απόφασης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Η απόφαση Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ προκάλεσε αντιαμερικανικές συγκεντρώσεις σε πολλές μουσουλμανικές χώρες.

Χωρίς αποτέλεσμα η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το θέμα απασχόλησε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας κατόπιν αιτήματος οκτώ χώρες που μετέχουν στο Συμβούλιο, όπου διαφάνηκε «η απομόνωση» των ΗΠΑ στο ζήτημα αυτό, όπως είπε χαρακτηριστικά διπλωμάτης.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών δεν έκρυψε τη «μεγάλη του ανησυχία για τους κινδύνους μιας βίαιης κλιμάκωσης»

Ο ειδικός συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, Νικολάι Μλαντένοφ απυεθυνόμενος στο Συμβούλιο σημείωσε πως «η Ιερουσαλήμ είναι το πιο περίπλοκο ζήτημα» προς επίλυση στο πλαίσιο της διένεξης Ισραηλινών- Παλαιστινίων» και απηύθυνε έκκληση στους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να «επιδείξουν οξύνοια» προκειμένου η ηρεμία να επιστρέψει στην περιοχή.

Βομβαρδισμοί των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας (video)
O Ν. Μλαντένοφ απευθύνεται στο Συμβούλιο/EPA

Οι ΗΠΑ διαμέσου της πρέσβειρα τους, Νίκι Χέιλι διεμήνυσαν ότι «παραμένουν δεσμευμένες στην ειρηνευτική διαδικασία» στη Μέση Ανατολή ως αξιόπιστος μεσολαβητής ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους.

«Οι ΗΠΑ είναι αξιόπιστες απέναντι και στις δύο πλευρές. Το Ισραήλ ποτέ δεν θα εξαναγκαστεί, και δεν πρέπει ποτέ να εξαναγκαστεί προς μια συμφωνία από τα Ηνωμένα Έθνη ή από οποιαδήποτε ομάδα χωρών που έχουν αποδείξει την περιφρόνησή τους για την ασφάλεια του Ισραήλ» είπε η Χέιλι ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Κατανοώ ότι η αλλαγή θα είναι δύσκολη» για τα υπόλοιπα κράτη μέλη της διεθνούς κοινότητας, συμπλήρωσε η ίδια. Όμως «οι ενέργειές μας στοχεύουν στο να καταγραφεί πρόοδος στις προσπάθειες για ειρήνη».

«Θέλουμε μια συμφωνία που θα είναι το αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης» και ο Τραμπ δεν «πήρε θέση για τα όρια ή τα σύνορα». Το «στάτους κβο παραμένει ως έχει στους ιερούς τόπους».

Βομβαρδισμοί των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας (video)
Η Ν. Χέιλι μιλά με τον Παλαιστίνιο πρέσβη στα Η.Ε. Ρ. Μανσούρ/EPA

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Παλαιστινίων Σαέμπ Ερεκάτ ανέφερε στο Al Jazeera ότι οι Παλαιστίνιοι δεν προτίθενται να συνομιλήσουν με τις ΗΠΑ έως ο πρόεδρος Τραμπ αναιρέσει την απόφασή του. Επισήμανε επίσης ότι η παλαιστινιακή ηγεσία εξετάζει όλες τις επιλογές για τον τρόπο που θα απαντήσει στις ανακοινώσεις Τραμπ, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες.

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει μονομερώς την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ «αντίκειται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας», διαμήνυσαν οι πρεσβευτές της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Σουηδίας και της Γερμανίας.

Η Βρετανία κάλεσε τις ΗΠΑ να παρουσιάσουν τις λεπτομερείς προτάσεις τους για ειρήνευση μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων και χαρακτήρισε «μη βοηθητική» την απόφαση του Αμερικανού προέδρου.

Έκκληση για ηρεμία απηύθυνε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Ο πρεσβευτής της Αιγύπτου Αμρ Αμπουλάτα είπε ότι η απόφαση των ΗΠΑ θα έχει «σοβαρές, αρνητικές επιπτώσεις» στην ειρηνευτική διαδικασία.

Η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που αποτελείται από 15 κράτη μέλη, ζητήθηκε από τη Σουηδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Βρετανία, τη Βολιβία, την Ουρουγουάη, την Αίγυπτο και τη Σενεγάλη.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος