Βήματα συνεργασίας με υπογραφή συμφωνιών-Πώς αποτιμάται η επίσκεψη (video)

Νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας σηματοδοτεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού στα Σκόπια και η υπογραφή σημαντικών μνημονίων και συμφωνιών που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Διπλωματικές πηγές κάνουν λόγο για ενα καλά οργανωμένο στρατηγικό σχέδιο που ανοίγει νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις και ενισχύει την οικονομική συνεργασία με βάση τη συμφωνία των Πρεσπών.

Τον ιστορικό χαρακτήρα της επίσκεψής του τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας οτι είναι μια σημαντική ημέρα για ολόκληρα τα Βαλκάνια, ενώ υπογράμμισε τη βούληση των δύο χωρών να εργαστούν για την ορθή και πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά τον χαιρετισμό του στο 1ο επιχειρηματικό Φόρουμ στα Σκόπια, αναφέρθηκε στην ίδρυση πρεσβειών στις δύο χώρες και στη διάνοιξη δεύτερης συνοριακής διόδου, αλλά και στη συμφωνία των υπουργείων Άμυνας, με την οποία η Ελλάδα θα αναλάβει τον έλεγχο και την ασφάλεια του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας, κάτι που διεκδικούσε η Τουρκία στο πρόσφατο παρελθόν.

Διαμορφώνουμε το παρόν για να ζήσουν τα παιδιά μας το μέλλον, είπε ο Ζόραν Ζάεφ.

Την έναρξη μιας στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας σηματοδοτεί, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η πρώτη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στα Σκόπια, μετά τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, σημειώνουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όλα τα επίπεδα ελέγχου και παρακολούθησης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή στις διαφημίσεις, στην προβολή των προϊόντων και του τουρισμού της Βόρειας Μακεδονίας, ώστε όταν αναφέρεται στη χώρα η τοποθεσία να είναι η Βόρεια Μακεδονία. Αυτό είναι και υποχρέωση με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ. Ζάεφ απάντησε θετικά στον κ. Τσίπρα και δεσμεύτηκε ότι στο ζήτημα της γενικότερης διαφήμισης προϊόντων θα γίνουν διορθώσεις, ώστε η τοποθεσία προέλευσης να είναι η Βόρεια Μακεδονία.

Αφορμή για αυτή την παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού στάθηκαν τα όσα έγιναν στην Έκθεση του Βερολίνου και τα όσα είπαν Έλληνες επιχειρηματίες στη συνάντηση που είχαν με τον κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, όπου έθεσαν διάφορα ζητήματα, όπως αυτό με τα κρασιά.

Σειρά σημαντικών διακρατικών και επιχειρηματικών συμφωνιών υπέγραψαν οι δύο χώρες, τόσο με ιδιώτες όσο και με το Ελληνικό Δημόσιο. Ευκαιρίες για επενδύσεις στη Βόρεια Μακεδονία “βλέπουν” Έλληνες επιχειρηματίες που συμμετείχαν στο επιχειρηματικό φόρουμ. 

Αντιδράσεις

Συγχαρητήρια στον Αλέξη Τσίπρα για την επιτυχημένη, όπως την χαρακτήρισε, επίσκεψή του στη Βόρεια Μακεδονία, έδωσε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

“Σταδιακά θα γίνεται αντιληπτή η θετική σημασία” της συμφωνίας των Πρεσπών, σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

“Τα Βαλκάνια είναι ο χώρος για τον οποίο είναι απαραίτητο για την Ελλάδα να υπάρχει σταθερότητα προς το εθνικό συμφέρον. Η Συμφωνία των Πρεσπών δείχνει ότι όταν υπάρχει πολιτική βούληση μπορεί να βρεθεί η λύση’ είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, κάνοντας λόγο για νέες προοπτικές που ανοίγονται στην ευρύτερη περιοχή.

“Προφανώς και πρέπει να πανηγυρίζουμε για την υλοποίηση αυτής της συμφωνίας. Τα πρώτα θετικά τα είδατε χθες, ανακοινώθηκαν και υπογράφτηκαν μέσε σε πολύ σύντομο σύστημα δεκάδες συμφωνίες που δείχνουν την κατεύθυνση του που θα βαδίσουν τα Βαλκάνια και οι σχέσεις μας με τη Βόρεια Μακεδονία”, είπε ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης στην εκπομπή “Απευθείας”.

Για επικοινωνιακή απόπειρα εξωραϊσμού της συμφωνίας των Πρεσπών από τον πρωθυπουργό κάνει λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση. «Θα θέλαμε να μη μας δεσμεύει η Συμφωνία των Πρεσπών καθώς δεν τη ψηφίσαμε. Ξέρετε όμως ότι δεν υπάρχει παγκόσμιο προηγούμενο, από όσο ξέρω εγώ τουλάχιστον, ακύρωσης μονομερώς μιας συμφωνίας, πολύ περισσότερο εδώ έχουν παραχθεί αποτελέσματα και το γειτονικό κράτος, τα Σκόπια έχουν ήδη μπει στο ΝΑΤΟ» σχολίασε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ “Επομενη Μέρα”.

Η επίσκεψη Τσίπρα, μαζί με επιχειρηματίες, στη Βόρεια Μακεδονία αποδεικνύει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, εκτός από τους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς, υπηρετεί και συγκεκριμένα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου, που διεκδικούν μερίδια απ’ τις αγορές των Βαλκανίων και θα κερδίσουν από τις μπίζνες στη γειτονική χώρα, σχολίασε το ΚΚΕ.

Το Κίνημα Αλλαγής μίλησε για «στημένες φιέστες» του Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια, ζητώντας να ξεκαθαριστούν άμεσα οι εκκρεμότητες που προκύπτουν για τα ελληνικά προϊόντα από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Η Βόρεια Μακεδονία για πρώτη φορά και με επίσημο τρόπο δίνει προβάδισμα στη συνεργασία της με ελληνικές επιχειρήσεις και αναγνωρίζει τη χώρα μας και ιδιαίτερα την ελληνική Μακεδονία ως την πρωτεύουσα δύναμη της περιοχής» τονίζει το Ποτάμι.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «πήγε στα Σκόπια για τις κάμερες, τις εικόνες και τις φωτογραφίες εστιάζοντας στην επικοινωνιακή πολιτική προσπαθώντας να ρίξει στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού».

Πηγή: A’ Πρόγραμμα

Σχετική είδηση: Ιστορική επίσκεψη Α. Τσίπρα στα Σκόπια – Οι συμφωνίες (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος