Βαθαίνει η πολιτική κρίση στη Βρετανία – Παραιτήθηκαν τρεις βουλευτές των Τόρις (video)

Βαθαίνει η πολιτική κρίση στη Βρετανία εξαιτίας του Brexit. Η Τερέζα Μέι επιστρέφει την Τετάρτη στις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια να πετύχει τροποποιήσεις της συμφωνίας που έχει υπογράψει με την ΕΕ, την ίδια στιγμή που τρεις βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος υπέβαλαν την παραίτησή τους διαμαρτυρόμενοι για την στρατηγική που ακολουθεί η πρωθυπουργός.

«Παραιτούμαστε λόγω της καταστροφικής διαχείρισης του Brexit», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι τρεις βουλευτές, οι οποίοι αναμένεται να προσχωρήσουν σήμερα στην Ομάδα των Ανεξάρτητων (Independent Group).

Θλίψη για την αποχώρηση των τριών βουλευτών, εξέφρασε η Μέι.

«Θλίβομαι από αυτή την απόφαση, είναι άνθρωποι που υπηρέτησαν με αφοσίωση το κόμμα μας για πολλά χρόνια και τους ευχαριστώ για αυτό. Φυσικά, η ένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ υπήρξε αιτία διαφωνιών τόσο στο κόμμα μας όσο και στην χώρα για πολύ καιρό. Ο τερματισμός αυτής της ένταξης μετά από τέσσερις δεκαετίες δεν θα ήταν ποτέ εύκολος. Αλλά ολοκληρώνοντας την δέσμευση στο μανιφέστο μας και εφαρμόζοντας την απόφαση του βρετανικού λαού κάνουμε το σωστό για την χώρα. Και με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά ενωμένοι προς ένα καλύτερο μέλλον. Είμαι αποφασισμένη, υπό την δική μου ηγεσία, το Συντηρητικό κόμμα να προσφέρει πάντα αξιοπρεπή, μετριοπαθή και πατριωτική πολιτική, την οποία αξίζει αυτή η χώρα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η βρετανίδα πρωθυπουργός.

Μετά τις παραιτήσεις των Εργατικών και Συντηρητικών βουλευτών, προκύπτουν διαφοροποιήσεις στους συσχετισμούς δυνάμεων των κομμάτων εντός της Βουλής.

Η νέα «Ανεξάρτητη Ομάδα» συγκεντρώνει 11 μέχρι στιγμής βουλευτές, όσους διατηρεί το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, και έναν περισσότερο από το βορειο-ιρλανδικό κόμμα DUP (10 βουλευτές), που στηρίζει την κυβέρνηση των Συντηρητικών.

Το κόμμα των Συντηρητικών έχει πλέον τρεις λιγότερους βουλευτές (314) από όσους είχε στις γενικές εκλογές του 2017, ενώ το κόμμα των Εργατικών έχει 14 λιγότερους – οι οχτώ προσχώρησαν στην «Ανεξάρτητη Ομάδα» και οι άλλοι έξι, που είχαν εκλεγεί με τους Εργατικούς, διατηρούν τις έδρες τους ως ανεξάρτητοι πλέον (δηλαδή συνολικά 248).

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει την πλειοψηφία του κοινοβουλίου, όταν υποστηρίζεται από το DUP (δηλαδή 324 βουλευτές), αφού το σύνολο των εδρών όλων των υπόλοιπων κομμάτων ανέρχεται σε 318. Δεν υπολογίζονται οι εφτά βουλευτές του βορειο-ιρλανδικού Sinn Fein, που αν και εξελέγησαν δεν καταλαμβάνουν τις έδρες τους στη Βουλή των Κοινοτήτων. Το Εθνικό Κόμμα Σκοτίας διατηρεί 35 έδρες, το Plaid Cymru τέσσερις, οι Πράσινοι μία και οι ανεξάρτητοι οχτώ.

Ξανά στις Βρυξέλλες η Μέι, χωρίς μεγάλες προσδοκίες

Η Τερέζα Μέι βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες σε αναζήτηση τροποποιήσεων της συμφωνίας του Brexit που έχει η ίδια συνομολογήσει με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά, μη έχοντας να προτείνει αποδεκτή λύση στο πολιτικό αδιέξοδο, μάλλον θα προσκρούσει πάλι στις ευρωπαϊκές θέσεις που δεν αφήνουν περιθώρια για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων για την συμφωνία εξόδου και ειδικότερα για το ιρλανδικό backstop.

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος προειδοποίησε χθες ότι δεν περιμένει να υπάρξει πρόοδος, με φόντο τις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ενωσης Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος ματαίως «περιμένει ακόμη συγκεκριμένες προτάσεις» από το Λονδίνο.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εμφανίστηκε με χανζαπλάστ στο μάγουλό του και αστειευόμενος στους δημοσιογράφους τους ζήτησε να μην κατηγορήσουν την  πρωθυπουργό της Βρετανίας.

«Σας το λέω προκειμένου να μην θεωρήσετε ότι η κυρία Μέι μου προκάλεσε αυτήν την πληγή» επισήμανε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια ενός σύντομου διαλόγου πριν από το τετ α τετ με την επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.

Ανώτατη διπλωματική επιτροπή της ΕΕ δήλωσε ότι η εμπιστοσύνη ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες εξανεμίζεται, προειδοποιώντας ότι η Τερέζα Μέι δεν βρίσκεται καν κοντά σε κάποια διαπραγματευτική πρόταση.

Παράλληλα, ευρωπαϊκές πηγές στις Βρυξέλλες προειδοποίησαν ότι η Βρετανία έχει περιθώριο μέχρι τα μέσα του Μαρτίου για να καταλήξει σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, διαφορετικά θα είναι πολύ αργά για την οργάνωση της συνάντησης των 27 ηγετών ώστε να δώσουν την έγκρισή τους εγκαίρως πριν από την ημερομηνία κλειδί της 29ης Μαρτίου.

«Εχουν προθεσμία μέχρι τις 10, το πολύ 15 Μαρτίου», δήλωσε η ευρωπαϊκή πηγή εξηγώντας ότι χρειάζεται χρόνος για να προετοιμασθεί η σύνοδος κορυφής της 21-22 Μαρτίου. «Διαφορετικά, θα αναγκασθούμε σε καθυστέρηση του Brexit ή για έξοδο χωρίς συμφωνία», προειδοποίησε η πηγή.

Η Τερέζα Μέι αναζητεί στις Βρυξέλλες κάτι που θα πείσει τους ευρωφοβικούς των Τόρις ότι το backstop δεν θα κρατήσει το Ηνωμένο Βασίλειο επ΄αόριστον προσδεδεμένο στο ευρωπαϊκό μπλοκ. Για τον λόγο αυτόν, ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit θα επισκεφθούν τις προσεχείς ημέρες τις Βρυξέλλες αναζητώντας ένα «νομικό κείμενο» που θα προσφέρει «εγγυήσεις» για το backstop.

Η Μέι βγάζει από το ντουλάπι την συμβιβαστική πρόταση Malthouse, η οποία είχε ως στόχο να ενώσει τους Τόρις γύρω από μία λύση τεχνολογικού χαρακτήρα για τα ιρλανδικά σύνορα που θα αντικαθιστούσε το backstop.

Η ΕΕ απαντά ότι οι εναλλακτικές στο backstop διευθετήσεις που προτείνει ο συμβιβασμός Malthouse δεν υφίστανται και κατά συνέπεια δεν μπορεί να υπάρξει εγγύηση για την μη επαναφορά των σκληρών συνόρων στην Ιρλανδία.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ειδικότερα ότι ο συμβιβασμός Malthouse δεν μπορεί να γίνει δεκτός διότι αυτό θα σήμαινε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να εφαρμόσει το ευρωπαϊκό δίκαιο στα ίδια τα σύνορά της.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές αντιμετωπίζουν την λύση Malthouse ως επιτομή της ατμόσφαιρας «madhouse» (τρελοκομείου) στο Ουέστμινστερ καθώς το ρολόι συνεχίζει να χτυπά.

Η ασφαλιστική εταιρεία Aviva μεταφέρει τα κεφάλαιά της στην Ιρλανδία

Η Aviva, η δεύτερη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Βρετανίας, ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει τα κεφάλαιά της, αξίας 9 δισ. λιρών, στην Ιρλανδία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου ενέκρινε την μεταφορά του κεφαλαίου στο Δουβλίνο, ενώ στις αρχές του μήνα είχε εγκριθεί η μεταφορά ενός δισεκατομμυρίου λιρών.

Η μεταφορά κεφαλαίων προβλέπεται να γίνει το βράδυ της 29ης Μαρτίου (στις 22.59), καθώς στις 23.00 θα συμβεί η αποχώρηση της Μ.Βρετανίας από την ΕΕ.

Στην περίπτωση της εξόδου χωρίς συμφωνία οι οικονομικές υπηρεσίες που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα χάσουν τα δικαιώματα διαβατηρίου που τους επιτρέπουν να λειτουργούν στην ενιαία αγορά της ΕΕ (για την μεταφορά τίτλων και συμβολαίων). Η ασφαλιστική εταιρεία ισχυρίζεται ότι ένα σκληρό Brexit θα σήμαινε ότι δεν θα μπορεί να εφαρμόζει τις πολιτικές της στα παραρτήματά της εκτός Βρετανίας ή να πληρώνει αποζημιώσεις των ασφαλισμένων της στην ΕΕ. Η Aviva διατηρεί συμβόλαια με περισσότερους από 14,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους.

Τζ. Χαντ: Μόνο με συμφωνία για το “Backstop” μπορεί να αποφευχθεί το “σκληρό” Brexit

Η Βρετανία μπορεί να αποφύγει το «σκληρό» Brexit μόνο εφόσον καταλήξει εγκαίρως σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το ζήτημα του «Backstop» της Ιρλανδίας, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, μιλώντας σε εκδήλωση του Ιδρύματος «Κόνραντ Αντενάουερ» στο Βερολίνο, και τάχθηκε κατά του ενδεχομένου αναβολής της ημερομηνίας εξόδου της χώρας του από την Ε.Ε.

«Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος σε αυτή την κατάσταση και, αν η καταληκτική ημερομηνία για το Brexit αναβληθεί, τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η Ε.Ε. θα οδηγηθούν σε παράλυση», τόνισε ο κ. Χαντ. 

Με τον όρο του ιρλανδικού «Backstop» η Βρετανία μπορεί να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση της Ε.Ε. Μέχρις ότου βρεθεί ένας τρόπος – ενδεχομένως μια μελλοντική εμπορική συμφωνία – να διασφαλιστεί ότι τα σύνορα της Ιρλανδίας με την Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνουν ανοιχτά. Ενδεχόμενη διευθέτηση του ζητήματος θα εξασφάλιζε στην Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι την πολυπόθητη κοινοβουλευτική στήριξη στην συμφωνία Brexit στην οποία κατέληξε με την Ε.Ε., κατοχυρώνοντας επιπλέον και την ισχύ της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μπέλφαστ, από το 1998, εκτίμησε ο επικεφαλής του Φόρειν Όφις. «Αν καταφέρουμε αυτή την αλλαγή, είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε να περάσουμε την συμφωνία», τόνισε και εξέφρασε την έντονη επιφύλαξή του σε ό,τι αφορά το εάν και κατά πόσο μια αναβολή της ημερομηνίας Brexit θα ωφελούσε σε κάτι. «Δεν θα έλυνε κανένα πρόβλημα. Νομίζω ότι το τελευταίο που θα ήθελαν οι άνθρωποι στην Βρετανία και στην υπόλοιπη Ε.Ε. είναι μια παράλυση με το Brexit να επικρέμεται σαν σκιά πάνω από την Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαντ, για να συνεχίσει: «Πιστεύω ότι οι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο θέλουν να προχωρήσουν και να δείξουν ότι μπορούμε να έχουμε ένα Brexit το οποίο σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αλλά και ότι μπορούμε να παραμείνουμε οι καλύτεροι φίλοι των γειτόνων μας στην Ευρώπη».

Σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά ομιλία, ο κ. Χαντ ανέφερε ότι το Τείχος του Βερολίνου, η πτώση του οποίου έγινε πριν από 30 χρόνια, υπενθυμίζει στους ανθρώπους ότι «η ελευθερία δεν είναι δεδομένη», ενώ σημείωσε ότι τέτοιες ιστορικές στιγμές υπερβαίνουν τους ανθρώπους, τα έθνη, «ακόμη και το Brexit». «Όποιες συνθήκες και οργανισμούς και αν εγκαταλείψουν οι χώρες μας, η φιλία μας βασίζεται σε κάτι απείρως πιο σημαντικό και πιο ανθεκτικό. Η Βρετανία και η Γερμανία αγαπούν τις ίδιες ελευθερίες, εκτιμούν τις ίδιες αξίες, σέβονται τους ίδιους θεμελιώδεις κανόνες και αντιμετωπίζουν τους ίδιους κινδύνους. Είμαστε συνδεδεμένοι όχι απλώς με θεσμούς, αλλά με τα “πιστεύω” τα οποία ενέπνευσαν την δημιουργία αυτών των θεσμών: τη δημοκρατία, τις ανοιχτές αντιλήψεις, την ισότητα ενώπιον του νόμου ανεξαρτήτως φυλής, τάξης, φύλου ή σεξουαλικής προτίμησης», κατέληξε ο Τζέρεμι Χαντ.

Πηγή: ΕΡΤ1, Ρόιτερς, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος