Τσίπρας: Έφτασε η στιγμή να κοιτάξουμε στο μέλλον, στην επόμενη μέρα (video)

Οι πολιτικές εξελίξεις βρίσκονται στο επίκεντρο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, στη Βουλή. “Έφτασε η στιγμή να κοιτάξουμε στο μέλλον. Στην επόμενη μέρα” τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Είναι η πρώτη μας συνεδρίαση μετά την ιστορική απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου που έκλεισε αμετάκλητα τον κύκλο των αξιολογήσεων και των μνημονίων και έδωσε οριστική λύση στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους” ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι “Το σύνολο των διεθνών αναλυτών, των οίκων αξιολόγησης που αναβαθμίζουν ξανά την Ελλάδα ο ένας μετά το άλλο, των ευρωπαϊκών θεσμών αλλά και των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και των πολιτικών τους ηγεσιών, αναγνωρίζουν τον ιστορικό χαρακτήρα της απόφασης αυτής» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

“Η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της ξανά”

“Εξασφαλίσαμε”, είπε ο πρωθυπουργός, “επιστροφή κερδών των Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών και της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα που έχουν αγοράσει, ύψους 4,8 δισ. Με το χρηματοδοτικό μαξιλάρι ύψους τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ, δημιουργούμε δικλείδα ασφαλείας που καλύπτει τη χώρα για την επόμενη διετία τουλάχιστον.

Αναφερόμενος στην έξοδο της χώρας από τα μνημόνια επεσήμανε ότι “Έχουμε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, χωρίς πιστωτικές γραμμές, χωρίς νέα προαπαιτούμενα έναντι μέτρων για το χρέος, χωρίς ασφυκτική επιτροπεία έναντι χρηματοδότησης. Η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της ξανά“.

“Έτσι, οι έξοδοι στις αγορές θα γίνονται χωρίς χρηματοδοτική πίεση και θα αποσκοπούν στη βέλτιστη διαχείριση του χρέους μας. Και είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της ένα τέτοιο τεράστιο αποθεματικό” τόνισε ο πρωθυπουργός.

“Όσο θα απομακρυνόμαστε από τη μνημονιακή περίοδο και όσο η στρατηγική της δίκαιης ανάπτυξης θα γίνεται πολιτική πράξη και δράση, τόσο οι διαχωριστικές πολιτικές γραμμές θα γίνονται πιο ορατές και σαφείς” βάζοντας μια σαφή και διαχωριστική γραμμή με τις πολιτικές του παρελθόντος.

“Δεν πρέπει να επισημαίνουμε διαρκώς και τα λάθη και τις υπερβολές και τις αστοχίες των μνημονιακών προγραμμάτων. Για τις οποίες ευθύνη έχουν οι ελληνικές κυβερνήσεις του παρελθόντος. Αλλά όχι μόνο αυτές. Ευθύνη έχουν και οι θεσμοί που τα σχεδίασαν και πολλές φορές επέβαλαν την εφαρμογή τους” τόνισε ο κ. Τσίπρας.

“Τώρα, όμως, δεν είναι η στιγμή να κοιτάμε στο παρελθόν, αν και πάντα πρέπει να το υπενθυμίζουμε στον λαό και στους εαυτούς μας. Είναι η στιγμή να κοιτάξουμε στο μέλλον. Στην επόμενη μέρα. Και η επόμενη μέρα είναι ελπιδοφόρα. Διότι εξασφαλίσαμε συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, που η εφαρμογή τους δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να ανακτήσει τη σταθερή και αυτοδύναμη πρόσβαση στις αγορές χρήματος” πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Πυρά σε Κυριάκο Μητσοτάκη

Ασκώντας κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πολιτικές της κυβέρνησης στα εργασιακά-ασφαλιστικά.

“Με την ανάκτηση των ρυθμίσεων υπέρ των εργαζομένων και αύξηση του κατώτατου μισθού ή με την απορύθμιση της αγοράς εργασίας και κατάργηση του οκταώρου; Με ένα δημόσιο αποτελεσματικό και ανταποδοτικό στην κοινωνία ή με το γενικευμένο outsourcing του που θέλει ο κ. Μητσοτάκης;” σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε “Με τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και του ασφαλιστικού συστήματος ή με τις απολύσεις γιατρών, την διάλυση του δημοσίου τομέα και την ρήτρα πέντε προς ένα που θέλει ο κος Μητσοτάκης; Βλέποντας ότι η χώρα αλλάζει σελίδα, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να κάνει κάτι δραματικά επικίνδυνο: Να ασπαστεί την γραμμή της νέας εθνικοφροσύνης στην οποία τον τράβηξε η ακροδεξιά ηγετική ομάδα της ΝΔ που τον κρατάει όμηρο”.

Η Νέα Δημοκρατία χάνει κάθε διεθνή αξιοπιστία και μεταλλάσσεται πυρηνικά, όμως, με αυτή την πολιτική επιλογή εκτρέφει φασιστικούς πολιτικούς σχηματισμούς, που -αν και περιθωριακοί- νιώθουν τώρα πιο ασφαλείς να βγουν ξανά από τις κρυψώνες τους”, είπε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο αναφέρθηκε στην πολιτική συμμαχία μιας άκρας δεξιάς, τονίζοντας ότι “Αυτή είναι η νέα πολιτική οικογένεια του κ. Μητσοτάκη. Η πολιτική συμμαχία μιας ακραίας δεξιάς που θέλει να αφήσει μόνη της την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση και να επιβάλει στην Ευρώπη την πιο αντικοινωνική ατζέντα”.

Ο πρωθυπουργός επέκρινε την στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ονοματολογικό της πΓΔΜ επισημαίνοντας ότι με τον τρόπο αυτό “εκτρέφεται ο διχασμός αλλά και ακραίοι πολιτικοί σχηματισμοί”.

“Η Ελλάδα”  είπε τέλος ο πρωθυπουργός, “αναδεικνύεται πια μέρος της λύσης του προβλήματος της Ευρώπης. Παίρνουμε ακόμη μια φορά το σωστό μέρος της Ιστορίας σε μια σύγκρουση που ξεπερνά τα σύνορά μας” τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Πηγή:ΕΡΤ

Σχετικές ειδήσεις:

Μητσοτάκης: Ο κ. Τσίπρας είναι πλέον Πρωθυπουργός υπό προθεσμία
ΚΚΕ: Καθαρή έξοδος είναι η κατάργηση όλων των νόμων και των μέτρων των μνημονίων
Ποτάμι: Ο κ. Τσίπρας στήνει προεκλογικό αφήγημα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος