Θετική είναι η συνολική αποτίμηση της ελληνικής οικονομίας από την Κομισιόν στην 4η αξιολόγηση της μεταμνημονιακής Εποπτείας, που αναμένεται να εγκρίνει σήμερα το Κολέγιο των Επιτρόπων. Η αξιολόγηση δεν παρουσιάζει απόκλιση από τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν, και διαβλέπει ότι παρά την αδύναμη εκκίνηση το πρώτο εξάμηνο το 2019, η ελληνική οικονομία αναμένεται να επιτύχει ανάπτυξη στο 1,8% το 2019, και 2,3% το 2020, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο του μέσου όρου της Ευρωζώνης (1,2%). Ως «πολύ θετική εξέλιξη» χαρακτηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας την Έκθεση της Κομισιόν.
Η Κομισιόν αναγνωρίζει βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου, και αποτιμά θετικά την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, τη σημαντική μείωση των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, τις διαδοχικές αναβαθμίσεις της αξιοπιστίας της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης, αλλά και την πρόοδο που καταγράφει η κυβέρνηση στην προσπάθεια να ξεπεραστούν εμπόδια που αφορούν τις επενδύσεις στο Ελληνικό και τη Μαρίνα Αλίμου, στον Αερολιμένα της Αθήνας και στα περιφερειακά αεροδρόμια, στη ΔΕΠΑ, στα ΕΛΠΕ, και στην Εγνατία. Ικανοποίηση εκφράζεται και για τις προτάσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τη ΔΕΗ, αλλά και γενικότερα για την αγορά ενέργειας.
Ως προς τα δημοσιονομικά, η Κομισιόν εκτιμά πως η Ελλάδα δεν θα υστερήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα έναντι του στόχου 3,5% ούτε εφέτος, ούτε το 2020. Μάλιστα, διαβλέπει ότι πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 θα ξεπεράσει κατά περίπου 10% το στόχο, αγγίζοντας το 3,8% του ΑΕΠ. Και αυτό παρά την ανησυχία που είχαν εκφράσει οι θεσμοί για ενδεχόμενη απόκλιση λόγω των μέτρων ύψους 0,7% επί του ΑΕΠ που είχε λάβει η προηγούμενη κυβέρνηση, επειδή -σύμφωνα με την έκθεση- το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε με μείωση της οροφής δαπανών του δημοσίου κατά 0,6% του ΑΕΠ.
Η Επιτροπή επαναλαμβάνει τις επισημάνσεις για σημαντικές προκλήσεις στο συνταξιοδοτικό και το μισθολογικό κόστος του δημόσιου τομέα και υπογραμμίζει πως η εξαίρεση του ΦΠΑ σε νέες οικοδομές για τρία χρόνια, που αποφάσισε η κυβέρνηση “μπορεί να αυξήσει τη μαύρη οικονομία» και παράλληλα αφήνει ανοικτό προς διερεύνηση τη συμβατότητα του σχετικού νόμου με το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, έχουν αρχίσει να μειώνονται αλλά παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά, αφού συνολικά συνιστούν το 43,6% των συνολικών δανείων. Η Κομισιόν εκτιμά ότι το σχέδιο “Ηρακλής” θα βοηθήσει περαιτέρω στην ενίσχυση των τραπεζικών χαρτοφυλακίων και διατηρεί το στόχο μείωσης των «κόκκινων δανείων στα € 26 δισ. έως το τέλος του 2021.
Τέλος, η έκθεση χαρακτηρίζει θετικό το κλίμα και εποικοδομητικές τις συζητήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών και της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της αξιολόγησης.
Με βάση αυτή την έκθεση της Κομισιόν, που ουσιαστικά κλείνει επιτυχώς την 4η μεταμνημονιακή Αξιολόγηση, το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου θα μπορέσει να εγκρίνει την αποδέσμευση € 767 εκατομμυρίων προς την Ελλάδα, από επιστροφές κερδών των ελληνικών ομολόγων που διακρατούσαν τράπεζες της Ευρωζώνης και διαφορές επιτοκίου.
Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να συζητηθεί στο Eurogroup που συνεδριάζει στις 4 Δεκεμβρίου. Tαυτόχρονα, η Κομισιόν εγκρίνει τον προϋπολογισμό του 2020, σημειώνοντας ότι ανταποκρίνεται στο στόχο για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ προβλέπει ανάπτυξη που θα ξεπεράσει το μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης.
Ιδιαίτερα επαινετικές αναφορές στην Ελλάδα, έκαναν Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη δημοσίευση της θετικής και ενθαρρυντικής, όπως είπε, έκθεσης για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι για έκτη χρονιά, η χώρα ανταποκρίνεται στις δημοσιονομικές της δεσμεύσεις, όπως και η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, υπογράμμισε την άρση περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, τη λήψη μέτρων για την μείωση των κόκκινων δανείων, ώστε να υπάρξει περιθώριο νέων χορηγήσεων στην πραγματική οικονομία και τόνισε πως η κυβέρνηση ενισχύει το επιχειρηματικό κλίμα και έχει λάβει όλα τα μέτρα, για την τήρηση των μεταρρυθμίσεων, που έχουν συμφωνηθεί.
Ακόμη σημειώθηκε, ότι σε ένα ευρύτερο ερώτημα για μετά το 2020, πως οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων, στηρίζονται στην ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους και πως αν διαφανούν θετικές τάσεις, σε αυτή την ανάλυση, αυτό θα αντικατοπτριστεί και στους στόχους των επόμενων πρωτογενών πλεονασμάτων. Κάτι που θα εξεταστεί από το Eurogroup, όπως και το αίτημα της Ελλάδος για τη διάθεση των χρημάτων από τα κέρδη των ομολόγων σε αναπτυξιακές δημόσιες επενδύσεις.
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, εστίασε στην εποικοδομητική συνεργασία της νέας κυβέρνησης, με τους θεσμούς και στην προώθηση σημαντικών νομοθετημάτων, που θα έχουν θετικές επιπτώσεις στις επενδύσεις και στην ανάπτυξη. Ακόμη, υπογράμμισε τις σημαντικές προσπάθειες, που έγιναν από το καλοκαίρι του 2015 και με απολογιστική διάθεση, είπε ότι θα ήθελε να είχαν συμβεί περισσότερα και να είχαν αποφευχθεί ορισμένα από τα μέτρα του Eurogroup, αλλά εν τέλει η Κομισιόν είναι περήφανη για την στάση της για την Ελλάδα, γιατί, απεφεύχθη το Grexit.
Την ικανοποίησή του, για το περιεχόμενο της έκθεσης της Κομισιόν, που αξιολογεί θετικά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, χωρίς να θριαμβολογεί, όπως επισημαίνει.
Σε δήλωσή του ο υπουργός, αναφέρει ότι η έκθεση χαρακτηρίζεται ως η θετικότερη από τις τέσσερις εκθέσεις που έχουν εκπονηθεί έως σήμερα και προβλέπει επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, με βελτίωση της ποιότητας των δημοσίων οικονομικών, αποτέλεσμα της στοχευμένης μείωσης φορολογικών συντελεστών από την κυβέρνηση. Παράλληλα, προσθέτει πως η έκθεση εκτιμά για το 2019 ικανοποιητικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης και ακόμη υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης για το 2020 και προβλέπει σημαντική μείωση της ανεργίας, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση στους πρώτους μήνες διακυβέρνησής της.
Κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και ενέργειας σχολιάζουν σχετικά με την Έκθεση της Κομισιόν: «Η έκθεση συνιστά πολύ θετική εξέλιξη. Αναγνωρίζει τις μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης. Αποδέχεται ότι περαιτέρω πρωτοβουλίες θα αναληφθούν τον Ιανουάριο όταν θα έχει εγκριθεί το νέο επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΗ, αλλά και το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).
Πηγή: ΕΡΤ1
Ανταπόκριση: Γιώργος Συριόπουλος
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος