Τετραμερής Σύνοδος Κορυφής: Είμαστε η B4 των Βαλκανίων τόνισε ο Αλ. Τσίπρας (video)

“Εστιάσαμε σε ζητήματα οικονομικής συνεργασίας πάνω στα θέματα που αφορούν το όραμα μας για τη δημιουργία ενός δακτυλίου διασυνδεσιμότητας ανάμεσα στις χώρες μας”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις στην 7η Τετραμερή συνάντηση Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας, στο Βουκουρέστι.

“Αυτός ο δακτύλιος είπε περιλαμβάνει στο νότιο σκέλος του τη Βόρεια Ελλάδα, το ανατολικό τμήμα του περιλαμβάνει τη διασυνδεσιμότητα μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, το βόρειο μέρος είναι η διασύνδεση Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας και το δυτικό σκέλος είναι η διασύνδεση ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σερβία δια μέσου της Βόρειας Μακεδονίας”.

Είπε ότι μιλάμε για σημαντικές υποδομές που θα επιταχύνουν το εμπόριο ανάμεσα στις χώρες μας και το διεθνές εμπόριο, αλλά και τη μετακίνηση των πολιτών, μιλάμε για υποδομές στις τηλεπικοινωνίες, μιλάμε για δρόμους ταχείας κυκλοφορίας που θα δώσουν ώθηση και στον τουρισμό, μιλάμε όμως και για ενεργειακούς δρόμους.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε σημαντικά πρότζεκτ διασυνδεσιμότητας όπως τη σύνδεση της Μεσογείου, του Αιγαίου με τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και ο αγωγός ΙGB που θα συνδέει τον αγωγό ΤΑΡ που ήδη διέρχεται και μεταφέρει αζέρικο αέριο από τη Βόρεια Ελλάδα αλλά θα αντλεί και τις νέες δυνατότητες που θα δώσει η πλατφόρμα στην Αλεξανδρούπολη για επανα-αεροποίηση υγροποιημένου αερίου (LNG) όπως επίσης και της υφιστάμενης υποδομής στη Ρεβυθούσα.

Ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την “ιστορικής σημασίας συμφωνία” ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ για τον αγωγό East Med “που αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη της Μεσογείου και της Ανατολικής Ευρώπης καθώς διαμορφώνει νέες δυνατότητες διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας”. Επισήμανε ότι ο αγωγός αυτός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο στην Ελλάδα μέσω της Κρήτης και της Κεντρικής Ελλάδας και από εκεί θα έχει τη δυνατότητα να πάει στην Ιταλία, “ενδεχομένως όμως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και προς την Βαλκανική”.

Έτσι λοιπόν, τόνισε, έχουμε ένα πλαίσιο που με τον East Med, με τα άλλα έργα μεταφοράς LNG σε Ρεβυθούσα και Αλεξανδρούπολη και με τον IGB (τον κάθετο αγωγό από την Ελλάδα στη Βουλγαρία και τον διασυνδετήριο αγωγό IBS ανάμεσα στη Βουλγαρία και τη Σερβία, διαμορφώνεται ένα δίκτυο μεταφοράς ενέργειας που καθιστά όλες τις χώρες και τα Βαλκάνια ως ένα ενεργειακό hub (κόμβο) ιδιαίτερα σημαντικό για την περιοχή”.

Με αφορμή την πληροφορία που έχει η ελληνική πλευρά, ότι δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης στην Αλβανία, η Υπουργική απόφαση 172 που αφορά σε περιουσίες στις ακτές της Αλβανίας και η οποία αφορά και περιουσίες και Ελλήνων Χειμάρρας ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να ξεκαθαρίσει πως μια τέτοια εξέλιξη δεν βοηθά. Άφησε ωστόσο περιθώριο κάτι που φάνηκε από  τη φράση «ελπίζω να διαψευστώ».

Τη στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας ζήτησε από την Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των ηγετών των τεσσάρων χωρών, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του εργασιών της 7ης Τετραμερούς Συνόδου Κορυφής.

Οπως είπε ο κ. Βούτσιτς αυτά που συζητήθηκαν πιο πολύ ήταν τα θέματα της ενέργειας και η καλύτερη δυνατή διασυνδεσιμότητα με τους αγωγούς φυσικού αερίου και άλλων μορφών ενέργειας, καθώς, επίσης οι υποδομές με την ολοκλήρωση αυτοκινητοδρόμων που συνδέουν τη Σερβία με τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Ελλάδα.

Την πεποίθηση ότι τον Ιούνιο η Ελλάδα και η Βουλγαρία θα υπογράψουν τη σύμβαση για την κοινή εταιρία σχετικά με τους διαδρόμους μεταφοράς φυσικού αερίου εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 7ης Τετραμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας.

Αναφερόμενος στη Σερβία ο κ. Μπορίσοφ είπε ότι το Βελιγράδι έκανε πολλά βήματα προόδου και ο ίδιος είναι έτοιμος να υπογράψει μια δήλωση για την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, διότι, όπως σημείωσε, είναι πολύ σημαντικό να έχουν τη Σερβία μαζί τους στην Ε.Ε.

Εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Τσαβούσογλου σχετικά με τα Βαλκάνια και έδωσε τα συγχαρητήρια του στη Ρουμανία για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. αυτό το εξάμηνο σε μια δύσκολη περίοδο λόγω και των ευρωεκλογών.

Τη σημασία της διασυνδεσιμότητας στον τομέα της ενέργειας, τόνισε η πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βιόριτσα Ντάντσιλα . Η κοινή δήλωση του Βουκουρεστίου, που υπογράφουν οι ηγέτες της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Ρουμανίας είναι η έκφραση της δέσμευσης των τεσσάρων χωρών να εργαστούν για να δημιουργήσουν μια περιοχή ευημερίας η οποία θα είναι συνδεδεμένη στις ευρωπαϊκές αξίες, είπε η κ. Ντάντσιλα για να προσθέσει ότι καταγράφει το κοινό ενδιαφέρον για την προώθηση των έργων διασυνδεσιμότητας.

Η πρωθυπουργός της Ρουμανίας εξέφρασε τη στήριξη της χώρας της στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, όπως και των άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που έχουν μπει σε αυτό το δρόμο.

Παράλληλα η κ. Ντάντσιλα αναφέρθηκε στο έργο της Ρουμανικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Πηγή:ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος