Σύνοδος Κορυφής-Α.Τσίπρας: Η εθνική περιχαράκωση και η φοβικότητα δεν οδηγούν πουθενά (video)

Η συζήτηση για το Brexit, η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, η στρατηγική σχέση της ΕΕ με την Κίνα καθώς και η κλιματική αλλαγή ήταν τα θέματα που απασχόλησαν το εαρινό συμβούλιο χθες και σήμερα, στην οποία μετείχε δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Μετά το πέρας των εργασιών ο Πρωθυπουργός μίλησε για την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας, που από μέρος του προβλήματος στην Ευρώπη έγινε μέρος της λύσης και έθεσε το δίλημμα των ευρωεκλογών τονίζοντάς ότι αυτό είναι «ή με την πρόοδο, ή με το φόβο». «Οι πολίτες έχουν να επιλέξουν από τη μια πλευρά τις δυνάμεις της προόδου, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής και της συνανάπτυξης και από την άλλη τις δυνάμεις της συντήρησης, του φόβου, της εθνικής περιχαράκωσης» τόνισε.

Αφού εξήγησε τους λόγους που οδήγησαν τις χώρες-μέλη της ΕΕ να καταλήξουν την Πέμπτη στα “δύο σενάρια” αναβολής του Brexit, o κ. Τσίπρας σχολίασε ότι η δυσκολία που αντιμετωπίζει η Βρετανία στην έξοδο από την ΕΕ «αναδεικνύει το γεγονός ότι καμία λύση εθνικής περιχαράκωσης, καμία εθνική διέξοδος απέναντι σε υπαρκτές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όλοι συλλογικά στην ΕΕ, δεν είναι ούτε εύκολη ούτε γόνιμη».

«Εξαιρετικά δύσκολος αυτός ο δρόμος και για τη Βρετανία και για την ΕΕ, πράγμα που πρέπει να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι ο δύσκολος μεν δρόμος, αλλά ο δρόμος που μπορεί να έχει μια προοπτική, είναι μέσα από την προσπάθεια εντός του πλαισίου της ΕΕ να δώσουμε συλλογικές λύσεις και μάλιστα προοδευτικές. Η εθνική περιχαράκωση, η φοβικότητα, η λογική της δημιουργίας περίκλειστων φρουρίων δεν οδηγούν πουθενά», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Το δίλημμα είναι σαφές, η Ελλάδα είναι, για άλλη μια φορά, στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και δεν θα βρεθεί στη λάθος πλευρά, επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τη στρατηγική σχέση ΕΕ-Κίνας και την οικονομία, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι η χώρα μας παίζει θετικό ρόλο.

Διότι, όπως ανέφερε, η Ελλάδα είναι πια ένα θετικό παράδειγμα στην οικονομία, που κατάφερε να βγει από μια δύσκολη και πολυετή κρίση και πλέον από μέρος του προβλήματος έχει γίνει μέρος της λύσης.

«Η Ελλάδα μέσα σε μια δύσκολη Ευρώπη, μέσα σε μια Ευρώπη που κλυδωνίζεται, που έχει αναταράξεις, έχει καταφέρει με δυσκολίες, αγώνες και με θυσίες του ελληνικού λαού, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, να γίνει μια χώρα που έχει αναβαθμίσει τόσο το κύρος της όσο και τον ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις», σημείωσε.

Πρόσθεσε πως σε αυτό έχουν βοηθήσει όχι μόνο οι τριμερείς συνεργασίες, η τελευταία ιστορική συμφωνία για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο East Med, αλλά και η ιστορικής σημασίας Συμφωνία των Πρεσπών, που έχει αναβαθμίσει τον ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια.

Στρατηγικό ρόλο παίζει και σε ό,τι αφορά στη στρατηγική σχέση ΕΕ-Κίνας, πρόσθεσε, ιδιαίτερα όσον αφορά στη διασυνδεσιμότητα, με το λιμάνι του Πειραιά.

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι στις επαφές που είχε στο περιθώριο της Συνόδου, είχε την ευκαιρία να τους μεταφέρει και το κλίμα της συνάντησης στην Ιερουσαλήμ που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, που δίνει τη δυνατότητα στη χώρα μας να αποτελεί πόλο σταθερότητας και ασφάλειας και ενεργειακής συνεργασίας, ιδιαίτερα υπολογίσιμο στην περιοχή.

Τόνισε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένουν σημαντικό κλειδί για το μέλλον της Ευρώπης.

Η Ελλάδα μέσα σε μια δύσκολη Ευρώπη, σε μια Ευρώπη που κλυδωνίζεται, έχει καταφέρει με δυσκολίες, αγώνες και θυσίες του λαού να γίνει χώρα που έχει αναβαθμίσει τόσο το κύρος και τον ρόλο της στις διεθνείς εξελίξεις, αλλά και να εκπλήξει τους εταίρους της σε ό,τι αφορά την απόδοση της οικονομίας, είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Ολόκληρη η δήλωση του Πρωθυπουργού

Πηγη: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος