Brexit: «Δύο σενάρια» και μια προθεσμία για να αρθεί το αδιέξοδο-Επιστολή Μέι (video)

Στην παράταση του Brexit μέχρι τις 22 Μαΐου 2019 συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με τα συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν από τη Σύνοδο Κορυφής. Ως προϋπόθεση τέθηκε ότι η Συμφωνία Αποχώρησης θα εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα. Σε διαφορετική περίπτωση, δίνεται παράταση μέχρι τις 12 Απριλίου, αναμένοντας το Ηνωμένο Βασίλειο να καθορίσει τα επόμενα βήματα. Τα «δύο σενάρια» αναβολής του Brexit, αποτρέπουν τουλάχιστον τον κίνδυνο μη συντεταγμένης αποχώρησης την 29η Μαρτίου και όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αν η συμφωνία απορριφθεί για τρίτη φορά, επαφίεται στο Λονδίνο η όποια έκβαση και κατάληξη.

«Η 12η Απριλίου είναι τώρα η νέα 29η Μαρτίου», ήταν το ευφυολόγημα που χρησιμοποίησε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από τους 27 με ασφαλιστική δικλείδα ότι αν η Συμφωνία Αποχώρησης δεν εγκριθεί την ερχόμενη εβδομάδα από τη Βουλή των Κοινοτήτων η καταληκτική ημερομηνία είναι η 12η Απριλίου, για να ξεκαθαρίσει η Βρετανία αν θα συμμετάσχει στις Ευρωεκλογές, αν θα ακυρωθεί το Brexit ή αν ακολουθεί άτακτη έξοδος.

Στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισημαίνεται ότι πρέπει να συνεχιστούν οι προετοιμασίες για το ενδεχόμενο άτακτης βρετανικής εξόδου.

Κατόπιν των εξελίξεων η Τερέζα Μέι έστειλε επιστολή στους βουλευτές αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται να μην υποβάλει, για τρίτη φορά, τη Συμφωνία Αποχώρησης προς ψήφιση από τη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα, αν δεν εξασφαλίσει την υποστήριξη τους ώστε να την εγκρίνουν.

«Αν φανεί ότι δεν υπάρχει επαρκής υποστήριξη για να φέρουμε ξανά τη συμφωνία την επόμενη εβδομάδα ή αν η Βουλή την απορρίψει ξανά, μπορούμε να ζητήσουμε (σ.σ. από την ΕΕ) μια νέα παράταση πριν από τις 12 Απριλίου – αυτό σημαίνει τη διεξαγωγή εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» αναφέρει σε επιστολή της που αναρτήθηκε στο Twitter από πολιτικό ρεπόρτερ του BBC.

Η Μέι ζητούσε παράταση της διαδικασίας ως την 30ή Ιουνίου, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση πήρε τον έλεγχο του χρονοδιαγράμματος με το βλέμμα και στις Ευρωεκλογές, έγραψε ο βρετανικός Τύπος, μιλώντας για “φιάσκο, άγριο παζάρι και παράταση σε δύο δόσεις”.

Η Μέι ζήτησε την Τετάρτη να παραταθεί η διαδικασία του Μπρέξιτ, ρίχνοντας την απόλυτη ευθύνη στη βρετανική Βουλή για το αδιέξοδο που, σύμφωνα με την ίδια, οφείλεται στην αποτυχία έγκρισης της Συμφωνίας Αποχώρησης και της πολιτικής διακήρυξης που τη συνοδεύει από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η συμφωνία, που κλείστηκε τον Νοέμβριο, έχει ήδη απορριφθεί δύο φορές με συντριπτική πλειοψηφία από το βρετανικό κοινοβούλιο και η αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος και πρωθυπουργός της Βρετανίας δεν έπεισε τους Ευρωπαίους ηγέτες πως θα τα καταφέρει στην τρίτη ψηφοφορία, που αναμένεται να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

Μακρόν: Οι πιθανότητες είναι 5%

Στη Σύνοδο έγινε «μια πολύ τίμια και σημαντική συζήτηση», εκτίμησε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Για τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, «την ευθύνη τώρα την έχει η βρετανική πλευρά». «Στους Βρετανούς επαφίεται να λύσουν τις εσωτερικές τους αντιφάσεις, εμείς δεν έχουμε καμία», πέταξε.

Ο Γάλλος πρόεδρος  είπε χαρακτηριστικά στους συνομιλητές του ότι πριν να πάει στις Βρυξέλλες, θεωρούσε πως οι πιθανότητες η αρχηγός των Τόρις να κερδίσει την τρίτη ψηφοφορία κυμαίνονταν γύρω στο 10%. Αλλά αφού άκουσε την πρωθυπουργό, συμπλήρωσε, άλλαξε άποψη: οι πιθανότητές της είναι 5%, έκρινε.

Ενδεχόμενο Brexit χωρίς συμφωνία: Επιχειρησιακό κέντρο του στρατού σε υπόγειο καταφύγιο

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας άνοιξε ένα επιχειρησιακό κέντρο σε ένα καταφύγιο για προστασία από επίθεση με ατομικά όπλα, στο κέντρο του Λονδίνου, μπροστά στο ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία, είπε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος τύπου.

Το καταφύγιο βρίσκεται κάτω από το κεντρικό κτίριο του υπουργείου Άμυνας στη συνοικία Ουάιτχολ, στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας. Πρόκειται για εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται σε περίπτωση έκτακτης εθνικής ανάγκης. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, το στρατιωτικό προσωπικό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στη μεταφορά τροφίμων, καυσίμων κι άλλων εμπορευμάτων στην περίπτωση που καταγραφούν προβλήματα στα σύνορα.

«Εξασφαλίσαμε δύο εβδομάδες»

Η Μέι δεν έπεισε τους υπόλοιπους ηγέτες ότι θα καταφέρει να μεταπείσει τους βουλευτές. Η συζήτηση ως προς αυτό «δεν πήγε καλά», αφηγήθηκε Ευρωπαίος αξιωματούχος. Οι 27 «συνειδητοποίησαν ότι δεν το πιστεύει ούτε η ίδια. Δεν θέλουν να φανεί σαν να αναγκάζουμε τους Βρετανούς να φύγουν τώρα αμέσως. Αλλά αναζητούμε τρόπο να τελειώσει η αγωνία», πρόσθεσε.

2,2 εκατομμύρια υπογραφές στην αίτηση που καλεί την κυβέρνηση να ακυρώσει την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ

Μια αίτηση που καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να προχωρήσει στην ανάκληση της διαδικασίας βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, δηλαδή να ακυρώσει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει συγκεντρώσει 2,2 εκατομμύρια υπογραφές, μετέδωσε το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association σήμερα το πρωί.

Ο επίσημος ιστότοπος του κοινοβουλίου τέθηκε εκτός λειτουργίας χθες Πέμπτη, καθώς η αίτηση προσέλκυσε έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς υπογραφών που έχει καταγραφεί στην ιστορία, γνωστοποίησε η αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων.

Διασημότητες και πολιτικοί εξέφρασαν μέσω Twitter την υποστήριξή τους στην αίτηση, που μέχρι στιγμής καταλαμβάνει την τρίτη θέση ως προς τον αριθμό υπογραφών μεταξύ των αναρίθμητων άλλων στον ιστότοπο της Βουλής.

Η επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκοτίας Νίκολα Στέρτζον έκρινε πως «ένα ζήτημα τόσο μεγάλο, τόσο σημαντικό όσο το Brexit δεν θα έπρεπε να κριθεί από αιτήσεις» αλλά, απευθυνόμενη σε όσους πιστεύουν ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι «δεν ακούει», πρόσθεσε: «μπορείτε να υπογράψετε εδώ».

Goldman Sachs: Αυξήθηκαν οι πιθανότητες για άτακτο Brexit μετά την παράταση που εξασφάλισε η Μέι

«Παρατείνοντας την ημέρα του Brexit τουλάχιστον κατά ένα 15ήμερο, το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ θα έχουν κρατήσει στο παιχνίδι όλες τις επιλογές, προς το παρόν», ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman Sachs. Μείωσαν τις πιθανότητες να εγκριθεί η συμφωνία της Μέι στο 50% από το 60% και αύξησαν τις πιθανότητας ενός Brexit χωρίς συμφωνία στο 15% από το 5%. Η εκτίμηση της Goldman Sachs για τις πιθανότητες να μην συμβεί καθόλου το Brexit έμεινε αμετάβλητη, στο 35%.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ, Ανταποκριτές: Γιώργος Συριόπουλος, Ευδοξία Λυμπέρη

Σχετική είδηση: Μ. Ντράγκι: Οι επιχειρήσεις να εντείνουν τις προετοιμασίες για ένα Brexit χωρίς συμφωνία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος