Συνεδριάζει ο ΠΟΥ στη Γενεύη-Χαρακτηρίζει πολύ σοβαρή απειλή τον «Covid-19» (video)

Πολύ σοβαρή απειλή για τον κόσμο, ο κορονοϊός προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που συνεδριάζει εκ νέου σήμερα στη Γενεύη. Στο αυριανό έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον κοροναϊό COVID-19 στις Βρυξέλλες, μεταβαίνει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς δήλωσε  από την Γενεύη ότι ο Covid-19  μπορεί να συνιστά “μια πολύ σοβαρή απειλή” εκτός της ηπειρωτικής Κίνας, με περισσότερα από 400 κρούσματα να έχουν επιβεβαιωθεί σε περίπου τριάντα χώρες και εδάφη.

Ωστόσο “αν επενδύσουμε τώρα έχουμε μια ρεαλιστική πιθανότητα να σταματήσουμε αυτήν την επιδημία“, πρόσθεσε σε διάσκεψη στην Γενεύη στην οποία μετέχουν μέχρι σήμερα 400 επιστήμονες προκειμένου να εξετάσουν μέσα για την καταπολέμηση της επιδημίας.

Εκτός ηπειρωτικής Κίνας ο Covid-19 έχει προκαλέσει τον θάνατο μόνον δύο ανθρώπων, ενός στις Φιλιππίνες και ενός στο Χονγκ Κονγκ. Και οι δύο ήταν Κινέζοι πολίτες.

Ο Οργανισμός έκανε έκκληση στις χώρες να επιταχύνουν τις έρευνές τους για φάρμακα ή εμβόλια και προειδοποίησε ότι το πρώτο εμβόλιο για την καταπολέμηση του ιου ενδέχεται να είναι έτοιμο σε 18 μήνες.

Στην Κίνα οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1.100, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν τα σε 44.653. Οι περισσότεροι θάνατοι (94) καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, την εστία της επιδημίας, όπως και τα περισσότερα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα (1.638).

Σε 174 ανήλθε το σύνολο των κρουσμάτων στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, με 3.700 επιβαίνοντες, που παραμένει σε καραντίνα έξω από το λιμάνι στη Γιοκοχάμα, στην Ιαπωνία.  Ο υπουργός Κατσουνόμπο Κάτο είπε σε δημοσιογράφους ότι επιβεβαιώθηκαν 39 νέα κρούσματα ανάμεσα στους ασθενείς και  ένας από τους υπευθύνους για την καραντίνα.

Σύμφωνα με την  εφημερίδα Guardian που επικαλείται επιδημιολόγο, αν δεν ληφθούν μέτρα μπορεί να νοσήσει το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού και ότι ένας ασθενής μπορεί να μολύνει κατά μέσο όρο 2,5 ανθρώπους. Είναι 4 φορές πιο ανθεκτικός από τον ιό της γρίπης, που επιβιώνει έως 9 μέρες σε χειρολαβές τρένων και λεωφορείων, πόμολα και κουμπιά ανελκυστήρων. Διχασμένοι είναι οι ειδικοί κατά πόσο η εξάπλωση του Covid 19 βρίσκεται στην κορύφωση του καθώς παραμένει ενθαρρυντικό ότι μειώνονται τα κρούσματα.

Oι αρχές του Ιράν εξετάζουν ως ύποπτο τον θάνατο 63χρονης, η οποία πιθανότατα, προσβλήθηκε από τον ιό.Oι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι εντοπίστηκαν άλλα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-19 στη Βαυαρία, αυξάνοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των ασθενών στη χώρα αυτή στους 16.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Σιγκαπούρης DBS απομάκρυνε 300 υπαλλήλους από τα κεντρικά της γραφεία σήμερα ως προληπτικό μέτρο ύστερα από επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού Covid-19 στην τράπεζα, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που είδε το Reuters.

Η Σιγκαπούρη έχει ανακοινώσει 47 κρούσματα του νέου ιού, από τους υψηλότερους αριθμούς εκτός Κίνας, καθώς και στοιχεία αναφορικά με μετάδοση του ιού σε τοπικό επίπεδο.

Ανταπόκριση: Κώστας Δαβάνης

Πηγή : Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Σχετική Είδηση: Κίνα: Ξεπέρασαν τους 1.100 οι νεκροί από τον νέο κορονοϊό «Covid-19»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος