Στρατηγική συνεργασία και κοινά συμφέροντα ΗΠΑ-Ελλάδας – Μήνυμα Τραμπ για επενδύσεις και ελάφρυνση χρέους (video)

Εξαιρετικά καρποφόρα και εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό ο Αμερικανός Πρόεδρος στις κοινές τους δηλώσεις αμέσως μετά τη συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο και τη διευρυμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή και των δύο αντιπροσωπειών. Ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων και τόνισε τη στήριξή του στην Ελλάδα «για μια αξιόπιστη ανακούφιση από το χρέος», σημειώνοντας παράλληλα ότι η χώρα μας προσφέρει «τρομερές ευκαιρίες για αμερικανικές επενδύσεις». Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του τόνισε τα κοινά συμφέροντα Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας και τη στρατηγική συνεργασία που «βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και τροφοδοτείται από τη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση».

Οι κοινές δηλώσεις των δύο Προέδρων στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ένας ιδιαίτερος άνθρωπος που κατάφερε κάτι πραγματικά ιδιαίτερο». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε ο Αμερικανός πρόεδρος την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό μετά το πέρας της συνάντησης στον Λευκό Οίκο.

«Η Ελλάδα είναι το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Οι ΗΠΑ θαυμάζουν αυτή την εξαιρετική κληρονομιά με δέος» είπε ο Ντόλναλντ Τραμπ. «Η φιλία των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι μακρά και ανθεκτική», σημείωσε για να προσθέσει ότι «οι ΗΠΑ και η Ελλάδα έχουν μια κοινή δέσμευση υπέρ της κυριαρχίας και της ελευθερίας».

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για μια εξαιρετικά καρποφόρα και εποικοδομητική συνάντηση για θέματα ενέργειας, άμυνας, εμπορίου.

Ευχαρίστησε τους Έλληνες γιατί φιλοξενούν αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις στη βάση της Σούδας καθώς και για το «ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που δίνουν 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες». «Έχω επίσης ενημερωθεί ότι υπάρχει μια πιθανή πώληση προς την Ελλάδα για την αναβάθμιση του στόλου των ελληνικών αεροσκαφών F16, συμφωνία που θα φθάσει ως τα 2,4 δισ. ευρώ, θα ενισχύσει τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και την συνεργασία μας», είπε για να προσθέσει ότι οι Aμερικανοί στέκονται δίπλα στους Έλληνες καθώς ανακάμπτουν από την οικονομική κρίση που χτύπησε τη χώρα τους.

«Ενθάρρυνα τον κύριο πρωθυπουργό να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και επιβεβαίωσα τη στήριξη μας για αξιόπιστη ανακούφιση από το χρέος», σημείωσε.

Στρατηγική συνεργασία και κοινά συμφέροντα ΗΠΑ-Ελλάδας – Μήνυμα Τραμπ για επενδύσεις και ελάφρυνση χρέους (video)Ο Αμερικανός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο για τη σταθερότητα στην περιοχή και ότι όταν ξεπεράσει το οικονομικό εμπόδιο θα είναι πιο δυνατή. «Σε αμυντικό επίπεδο η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος για τις ΗΠΑ. Έχουμε τεράστια εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και ξέρουμε ότι θα είναι σύμμαχός μας για πολλά χρόνια. Η σταθερότητα είναι πολύ σημαντική και ελπίζουμε αυτό να γίνει με την Ελλάδα σε ρόλο κλειδί», είπε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο πρόεδρος Τραμπ.

«Θα οικοδομήσουμε πάνω στις κοινές μας αξίες και στην κοινή μας ιστορία για να οικοδομήσουμε ένα περιβάλλον ασφαλείας και για τα δύο έθνη μας», είπε.

Κάνοντας μνεία στη συμβολή της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, την υποστήριξη που παρέχει στο έργο του ΤΑΠ του αγωγού Ελλάδας Βουλγαρίας και του αγωγού υγροποιημένου αερίου, είπε πως αισθάνεται «πολύ υπερήφανος που οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ τον επόμενο χρόνο».

Στρατηγική συνεργασία και κοινά συμφέροντα ΗΠΑ-Ελλάδας – Μήνυμα Τραμπ για επενδύσεις και ελάφρυνση χρέους (video)Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι «η Ελλάδα δίνει τρομερές ευκαιρίες για αμερικανικές επενδύσεις. Υπάρχουν προβλήματα, οι Έλληνες τα άφησαν πίσω τους και έχουν πάρει πολύ δύσκολες αποφάσεις. Είναι μια από τις πιο όμορφες χώρες του κόσμου, έχει μεγάλες δυνατότητες και ευχόμαστε να τις αξιοποιήσει πλήρως».

Τσίπρας: Προσβλέπουμε στη στήριξη των ΗΠΑ

Στην προσέλκυση σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων.

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σήμερα ίσως στο καλύτερο επίπεδο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και η στρατηγική μας συνεργασία βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και τροφοδοτείται από τη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, τόνισε ο Πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά γόνιμη» τη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο.

«Η Ελλάδα εξέρχεται δυναμικά από την κρίση σημειώνοντας σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σε αυτή τη πορεία προσβλέπουμε στη στήριξη των ΗΠΑ» σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εμπειρία του ίδιου του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος είχε δείξει στο παρελθόν επενδυτικό ενδιαφέρον για το Ελληνικό και για αυτό τον ρώτησε σήμερα εάν προχωρά ή έχει κολλήσει. Ο κ. Τσίπρας τον διαβεβαίωσε ότι προχωρά και θα γίνει πόλος έλξης επενδύσεων.

Η Ελλάδα εξέρχεται δυναμικά από την κρίση

«Η Ελλάδα εκπληρώνει σήμερα τρεις βασικούς στόχους που δεν αφορούν μόνο την ίδια, αλλά έχουν ιδιαίτερη σημασία και σε διεθνές επίπεδο», συνέχισε ο κ. Τσίπρας εξειδικεύοντας:

  1. Η Ελλάδα εξέρχεται δυναμικά από την κρίση, σημειώνοντας σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, προσελκύει επενδύσεις, αυξάνει τις εξαγωγές της, αφήνοντας πίσω την κρίση και το οικονομικό μοντέλο που μας οδήγησε σε αυτή την κρίση.
  2. Η Ελλάδα καθίσταται σήμερα ίσως ο πιο σημαντικός πυλώνας ασφάλειας και συνεργασίας σε μια από τις πιο σημαντικές αλλά και ταυτόχρονα ασταθείς, ευαίσθητες περιοχές στον πλανήτη.
  3. Η Ελλάδα όντας ήδη ισχυρή δύναμη στον τομέα της ναυτιλίας και του τουρισμού καθίσταται σταδιακά σημαντικός κόμβος μεταφορών και ενέργειας.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να σταματήσει η προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, λέγοντας, παράλληλα, ότι οι ΗΠΑ μπορούν να συμβάλλουν στο να απαλλαγεί η Ελλάδα από τις εθνικές της ανησυχίες.

Τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας και της παραμονής της στο ΝΑΤΟ, με τον όρο ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες.

«Η Ελλάδα ακολουθεί ένα νέο δόγμα μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, με βασικό στόχο να αναβαθμίσουμε τον ρόλο της Ελλάδας, ως μια χώρας πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας, σε μια ασταθή και αποσταθεροποιημένη περιοχή», επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Στρατηγική συνεργασία και κοινά συμφέροντα ΗΠΑ-Ελλάδας – Μήνυμα Τραμπ για επενδύσεις και ελάφρυνση χρέους (video)Μίλησε για τις τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες στην ευρύτερη περιοχή με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αλλά και άλλες χώρες, όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος και παρατήρησε: «Βεβαίως, η Ελλάδα διαδραματίζει τον ρόλο ενός αξιόπιστου συμμάχου των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, όμως, έχει και μια μοναδική ιδιαιτερότητα. Μπορεί να συνομιλεί η Ελλάδα με τον αραβικό κόσμο και με άλλες χώρες στην Ανατολή. Άρα δεν είναι απλά ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά ένας χρήσιμος σύμμαχος για τις ΗΠΑ».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη βάση της Σούδας ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Σε ό,τι αφορά την Κρήτη και τη βάση της Σούδας είναι σε όλους γνωστό ότι έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία την οποία την αξιολογήσαμε από κοινού και πιστεύω ότι ήδη γίνεται μια πολύ σημαντική δουλειά εκεί η οποία μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός ρωτήθηκε από Αμερικανό δημοσιογράφο έαν μετά και τη συνάντηση έχει αλλάξει στάση απέναντι στον Αμερικανό πρόεδρο για τον οποίο έλεγε πριν από την εκλογή του «να μην μας βρει αυτό το κακό». «Μακάρι να το ήξερα αυτό πριν από την ομιλία μου», σχολίασε χαριτολογώντας ο Αμερικανός πρόεδρος προκαλώντας γέλια στο ακροατήριο, ενώ απαντώντας ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι κάποιες φορές ο τρόπος φαίνεται «κακός» αλλά γίνεται για το καλό.
«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η συνάντηση ήταν εξαιρετικά γόνιμη, δεν αισθάνθηκα ούτε μια στιγμή ότι απειλούμαι, αντιθέτως αισθάνθηκα ότι υπάρχει μια γόνιμη προοπτική προκειμένου να παραμερίσουμε τις όποιες διαφορές μπορεί να υπάρχουν και να δούμε το κοινό έδαφος, που είναι πολύ σημαντικό για τις σχέσεις των δύο λαών μας, που είναι παραδοσιακές και ιστορικές και για τους κοινούς μας στόχους», είπε ο κ. Τσίπρας.

Νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ υποδέχτηκε τον Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο με θερμή χειραψία. Σε δηλώσεις πριν την κατ΄ιδίαν συνάντησή τους ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Ελλάδας, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε την «πάρα πολύ σημαντική συγκυρία για τη στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας» Ακολούθησε γεύμα εργασίας σε διευρυμένη σύνθεση με τη συμμετοχή της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει συναντήσεις του κ. Τσίπρα με γερουσιαστές και επιχειρηματίες, ενώ η επίσκεψη του πρωθυπουργού ολοκληρώνεται την Τέταρτη με την συνάντησή του με τον  Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικλ Πενς.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος