Στον Λευκό Οίκο ο Πρωθυπουργός – Τραμπ: Η Ελλάδα κάνει σπουδαίο έργο (video)

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο. Στην ατζέντα τα ζητήματα της οικονομίας, της ασφάλειας και της ενέργειας, οι περιφερειακές εξελίξεις, αλλά και τα εθνικά θέματα. Νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ υποδέχτηκε τον Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο με θερμή χειραψία. Σε δηλώσεις πριν την κατ΄ιδίαν συνάντησή τους ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Ελλάδας, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε την «πάρα πολύ σημαντική συγκυρία για τη στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας».

Στον Λευκό Οίκο ο Πρωθυπουργός – Τραμπ: Η Ελλάδα κάνει σπουδαίο έργο (video)Ο κ. Τραμπ εξέφρασε τη χαρά του που φιλοξενεί τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. «Έχετε κάνει τεράστια βήματα προόδου, τεράστια» είπε με έμφαση και συνέχισε: «Όπως γνωρίζετε η Ελλάδα έχει περάσει από πολλές δυσκολίες τα τελευταία χρόνια, αλλά κάνει σπουδαίο έργο για να επιστρέψει και σίγουρα θα επιστρέψει. Και εμείς συνεργαζόμαστε σε πολλούς και διάφορους τομείς, όπως είναι η αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16. Επίσης, έχουμε εμπορικές σχέσεις με την Ελλάδα. Μετά από αυτή τη συνέντευξη θα έχουμε συναντήσεις και γεύμα εργασίας. Θα συζητήσουμε και για επιπλέον τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και η Ελλάδα εμάς. Η ουσία είναι ότι έχουμε μια μακροχρόνια σχέση με την Ελλάδα, έχουμε υπάρξει πάρα πολύ καλοί φίλοι και σπουδαίοι σύμμαχοι και ανυπομονούμε για τη συζήτηση που θα αρχίσει».

Στον Λευκό Οίκο ο Πρωθυπουργός – Τραμπ: Η Ελλάδα κάνει σπουδαίο έργο (video)Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για τη πρόσκληση που του απηύθυνε και τη φιλοξενία και σημείωσε: «Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε μια πάρα πολύ εποικοδομητική συζήτηση σήμερα. Πιστεύω ότι είναι μια πάρα πολύ σημαντική συγκυρία για τη στρατηγική συνεργασία μας και είμαι βέβαιος ότι θα κάνουμε ότι χρειαστεί προκειμένου να ενισχύουμε αυτή τη συνεργασία. Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος σε μία πάρα πολύ ευαίσθητη περιοχή, αλλά πάντα υπήρξε ένας αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ και αξιόπιστος εταίρος. Επίσης, μοιραζόμαστε κοινές αξίες. Μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα γεννήθηκε η ελευθερία και η Δημοκρατία, αξίες τις οποίες μοιραζόμαστε. Συνεπώς είμαι πάρα πολύ ευτυχής που βρίσκομαι εδώ είναι πολύ μεγάλη τιμή για μένα».

Αυτήν την ώρα είναι σε εξέλιξη η συνάντηση με διευρυμένη σύνθεση με τη συμμετοχή της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Λίγο πριν οι δύο άνδρες είχαν ένα σύντομο διάλογο μπροστά στις κάμερες. Σας συγχαίρουμε για όσα έχετε κάνει είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και αναφέρθηκε στα «νούμερα ρεκόρ» που έχει κάνει ο τουρισμός, «έχετε μια δυναμική ανάκαμψη στον τομέα» είπε και πρόσθεσε: «έχετε μια πανέμορφη χώρα, έχω πολλούς φίλους εκεί».

«Προσδοκούμε σε ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας μας διότι έχουμε κοινά συμφέροντα στην περιοχή» σημείωσε στη δική του τοποθέτηση ο Αλέξη Τσίπρα, προσκαλώντας τον Αμερικανό πρόεδρο να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Ειδικότερα στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκονται τα θέματα:

  • της οικονομίας: με έμφαση στην ενίσχυση των προσπαθειών της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση και τη σταθερή πρόσβαση της στις αγορές.
  • της ασφάλειας: δεδομένου του κρίσιμου ρόλου που παίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή.
  •  των περιφερειακών εξελίξεων στην περιοχή που παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον και η Ελλάδα έχει ενεργή συμμετοχή και αναβαθμισμένη συνεργασία με σειρά γειτονικών χωρών. [τριμερείς (Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ, Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος) και τετραμερείς (Ελλάδα – Σερβία – Βουλγαρία – Ρουμανία) διασκέψεις].
  • της ενέργειας: δεδομένου του διεθνούς ενδιαφέροντος που υπάρχει για το ζήτημα αυτό, αλλά και της θέσης της χώρας, που συνιστά σημαντικό παράγοντα στην αναβάθμιση του ρόλου της στον τομέα αυτό.

Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, καθώς στη συνάντηση θα συζητηθεί και το Κυπριακό.

Στο Blair House, του Λευκού Οίκου, στο οποίο θα φιλοξενηθεί, ξεναγήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης συναντήσεις του κ. Τσίπρα με γερουσιαστές και επιχειρηματίες, ενώ η επίσκεψη του πρωθυπουργού ολοκληρώνεται αύριο με συνάντηση του με τον  Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικλ Πενς.

Στην ανάγκη να ολοκληρωθεί γρήγορα η τρίτη αξιολόγηση και να ανοίξει η συζήτηση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους συμφώνησαν  Τσίπρας και Λαγκάρντ στη συνάντησή τους στην Ουάσινγκτον.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος