Στρασβούργο: Ασύλληπτος ο δράστης της αιματηρής επίθεσης – 3 νεκροί, 12 τραυματίες

Ασύλληπτος παραμένει ο δράστης της ένοπλης επίθεσης στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου, στη Γαλλία. Τουλάχιστον 3 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν, οι 8 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο ένοπλος, ο οποίος σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης έχει τραυματιστεί από τα πυρά αστυνομικών, διαφεύγει και δεν είναι γνωστό αν βρίσκεται ακόμη στη Γαλλία. Σύμφωνα με το Reuters, είναι ο 29χρονος Σερίφ Τσεκάτ, γεννημένος στο Στρασβούργο, o οποίος ήταν γνωστός στις αρχές, έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης και το όνομά του βρισκόταν στην λίστα των μυστικών υπηρεσιών της Γαλλίας με τα πρόσωπα που συνιστούν απειλή για την δημόσια ασφάλεια.

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, 350 άνδρες, με την υποστήριξη δύο ελικοπτέρων, αναζητούν τον ένοπλο ο οποίος ενεπλάκη σε ανταλλαγές πυρών με στρατιώτες και αστυνομικούς δύο φορές χθες το βράδυ.

Ο 29χρονος δράστης της επίθεσης είναι «γνωστός» στις υπηρεσίες ασφαλείας αλλά δεν είχε μέχρι χθες εμπλακεί σε υποθέσεις τρομοκρατικής φύσης.
Είχε καταδικαστεί σε Γαλλία και  Γερμανία και είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης.

Ο δράστης, σχεδιαζόταν να συλληφθεί το πρωί της Τρίτης από άνδρες της χωροφυλακής, στο πλαίσιο έρευνας για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ανέφερε πηγή προσκείμενη στην έρευνα που διενεργείται στο Γαλλικό Πρακτορείο. Άλλοι ύποπτοι για την ίδια υπόθεση τέθηκαν υπό κράτηση.
Η εισαγγελία του Παρισιού γνωστοποίησε ότι διενεργεί έρευνα για «ανθρωποκτονίες» και «απόπειρες ανθρωποκτονιών» που θεωρεί ότι έχουν «τρομοκρατική» φύση και έκανε λόγο για «σύσταση και συμμορία».

Η γαλλική κυβέρνηση αύξησε το επίπεδο συναγερμού για τον κίνδυνο τρομοκρατικών ενεργειών, με την εφαρμογή ενισχυμένων ελέγχων στα σύνορα».

Απαγορεύτηκαν όλες οι δημόσιες συγκεντρώσεις στην πόλη του Στρασβούργου για να διευκολυνθεί η επιχείρηση των αρχών για τη σύλληψη του δράστη.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, το μέτρο προβλέπει «την εφαρμογή ενισχυμένων ελέγχων στα σύνορα», ενώ θα γίνονται επίσης περισσότεροι έλεγχοι «σε όλες τις χριστουγεννιάτικες αγορές» της Γαλλίας «για να προληφθεί ο κίνδυνος επίθεσης κάποιου επίδοξου μιμητή» των τραγικών γεγονότων στο Στρασβούργο. Θα υπάρξει επίσης, «συμπληρωματικά», ακόμη «πιο ισχυρή κινητοποίηση» των μονάδων του στρατού που συμμετέχουν στην επιχείρηση Sentinelle σε όλη την επικράτεια.

Σύμφωνα με τον Καστανέρ, όλα τα σχολεία στην πόλη θα ανοίξουν κανονικά σήμερα, αλλά οι γονείς μπορούν να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι εάν το επιθυμούν.

Με ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος Εμανουελ Μακρόν εξέφρασε την «αλληλεγγύη του προς το έθνος».

«Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα των πυροβολισμών  τους οποίους καταδικάζω απόλυτα», ανέφερε στο Twitter ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Σοκ και θλίψη για τη φρικιαστική επίθεση στο Στρασβούργο» εξεφρασε μεσω Twitter η Τερέζα Μει, προσθέτοντας ότι «οι σκέψεις της βρίσκονται στα θύματα και στον γαλλικό λαό».

«Θρηνούμε τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν και στεκόμαστε νοητά στο πλευρό των τραυματιών», ανέφερε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Τέτοιες ενέργειες είναι απολύτως καταδικαστέες και εντείνουν μια κρίση ασφάλειας στην Ευρώπη, δήλωσε στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

“Όλοι οι Έλληνες καλά στην υγεία τους”

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,  αποκλείστηκε. Ευρωβουλευτές, εργαζόμενοι και δημοσιογράφοι περιορίστηκαν μέσα στο κτήριο.

‘Ολοι οι ‘Ελληνες είναι καλά στην υγεία τους, δήλωσε στη “Φωνή της Ελλάδας ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος την ‘ώρα της επίθεσης βρισκόταν στο γραφείο του στο Στρασβούργο.

“Το χτύπημα έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η συγκεκριμένη γαλλική πόλη είναι σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης”, τόνισε και πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό αμέσως μετά την επίθεση.

“Επανήλθε ο τρόμος στη Γαλλία και την Ευρώπη. Η λιτότητα ρίχνει νερό στο μύλο της τρομοκρατίας”, δήλωσε στη Φωνή της Ελλάδας η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζεμπεργκ.

Αποκλεισμένος στο Ευρωκοινοβούλιο, βρέθηκε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου.

Για τρομοκρατικό χτύπημα κάνει λόγο ο Γιώργος Κύρτσος.

Σε καφετέρια της γαλλικής πόλης, 10 μέτρα από το σημείο της επίθεσης, βρέθηκε την ώρα της επίθεσης ο Νίκος Ανδρουλάκης.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Σχετική είδηση: Αιματηρή επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Στρασβούργο – Διαφεύγει ο δράστης (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος