Σοβαρά επεισόδια σε Θεσσαλονίκη και Εξάρχεια στην πορεία για τον Γρηγορόπουλο

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν το κέντρο της Θεσσαλονίκης και τα Εξάρχεια μετά τις πορείες για τα 14 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. ΟΠΚΕ κατέβηκε στο μετρό της Ομόνοιας για να απεγκλωβίσει ΜΑΤ που περικυκλώθηκαν από ομάδα ατόμων και δέχθηκαν επίθεση. Πραγματοποιήθηκαν 21 προσαγωγές στην Αθήνα, εν των οποίων οι εννέα μετατράπηκαν σε συλλήψεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. Δεκαεννέα προσαγωγές έγιναν στη Θεσσαλονίκη.

Στην Αθήνα, οι κυριότερες εστίες έντασης εντοπίστηκαν στην Εμμανουήλ Μπενάκη και τη Σόλωνος, με την Αστυνομία να επιστρατεύει και την «Αύρα», το όχημα που εκτοξεύει νερό.

Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών ως απάντηση στη ρίψη μολότοφ και άλλων αντικειμένων από τους κουκουλοφόρους.

Στον ουρανό της Αθήνας πετούσε και το ελικόπτερο της Αστυνομίας το οποίο έδινε εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων.

Όλα ξεκίνησαν μετά το τέλος της πορείας, όταν άτομα που συμμετείχαν σε αυτήν άρχισαν να μπαίνουν στα Εξάρχεια από τα γύρω στενά, όπως τη Ζωοδόχου Πηγής, εκτοξεύοντας βόμβες μολότοφ και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

Διμοιρίες των ΜΑΤ υπήρχαν σχεδόν σε όλα τα στενά, όπως και ομάδες «Δράση» καθώς και άνδρες από την Ασφάλεια με πολιτικά.

Στη Θεσσαλονίκη, μέλη του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν πίσω από το τουρκικό προξενείο στην οδό Ολυμπιάδος.

Φαίνεται, ότι αμέσως μετά το τέλος της πορείας, ομάδα διαδηλωτών επιτέθηκε στη διμοιρία των ΜΑΤ που ήταν συγκεντρωμένη έξω από το προξενείο, με τους αστυνομικούς να κάνουν χρήση χημικών και κρότου λάμψης προκειμένου να την απωθήσουν. Φεύγοντας από το προξενείο, επί 500 μέτρα η ομάδα των διαδηλωτών έκαιγε κάδους τοποθετώντας μέσα, τις βόμβες μολότοφ που δεν πρόλαβε να ρίξει εναντίον των αστυνομικών, προκαλώντας φθορές και σε σταθμευμένα οχήματα.

Κάτοικοι της περιοχής, τις πρώτες στιγμές βγήκαν με τις μάνικες στους δρόμους προκειμένου να σβήσουν τις φωτιές, καθώς ήταν δύσκολο για την Πυροσβεστική να προσεγγίσει στο σημείο.

Από τις επιθέσεις τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί. Προανάκριση διενεργείται από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης

Το μοιραίο βράδυ που ο Κορκονέας άνοιξε πυρ εναντίον του Γρηγορόπουλου

Η 6η Δεκεμβρίου του 2008 σημάδεψε μια για πάντα τη μνήμη μας – η δολοφονία του 15χρονου Αλέξη από τον Κορκονέα είναι σημείο καμπής για τη χώρα μας, όπως και ο «μαύρος Δεκέμβρης» που ακολούθησε στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

Η καρδιά του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου σταμάτησε να χτυπά λίγα λεπτά μετά τις 9 το βράδυ, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, στα Εξάρχεια. Η σφαίρα του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, διαπέρασε το σώμα του και τον σκότωσε ακαριαία, μπροστά στα μάτια των φίλων του.

Τις επόμενες ώρες και ημέρες το κέντρο της Αθήνας, αλλά και πολλών ακόμη πόλεων σημαδεύτηκε από πρωτοφανούς έντασης ταραχές και επεισόδια.

Οι δύο κατηγορούμενοι ειδικοί φρουροί, Επαμεινώνδας Κορκονέας και Βασίλης Σαραλιώτης καταδικάστηκαν για τη δολοφονία του αδικοχαμένου μαθητή. Ο φυσικός αυτουργός της δολοφονίας Κορκονέας, σε ισόβια και ο Σαραλιώτης σε 10 χρόνια κάθειρξη.

Στο Εφετείο ο πρώην ειδικός φρουρός, έσπασε τα ισόβια και αποφυλακίστηκε, έχοντας μείνει 11 χρόνια στη φυλακή. Ο συγκατηγορούμενός του αθωώθηκε. Η οικογένεια του δολοφονημένου μαθητή αντέδρασε έντονα. Ο Άρειος Πάγος άσκησε αναίρεση, αλλά το Εφετείο Λαμίας επικύρωσε την προηγούμενη απόφασή του και άφησε εκ νέου τον πρώην ειδικό φρουρό ελεύθερο.

Δεκατέσσερα χρόνια μετά τη δολοφονία, μαθητές, φοιτητές, συλλογικότητες και συνδικαλιστικές οργανώσεις τίμησαν τη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, συμμετέχοντας στην ειρηνική πορεία στο κέντρο της Αθήνας.

Στα Εξάρχεια, στο μνημείο Γρηγορόπουλου, πολίτες άφησαν λουλούδια, ιδιόχειρα σημειώματα και κεράκια.

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Μανής, Κάτια Νιάκαρη, Νίκος Κουντούρης, Άννα Βλαχοπαναγιώτη, Ηλίας Κούκος, Νίκος Καπόγλης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος