Σε ισχύ το τελεσίγραφο Πούτιν: Η Δύση καταγγέλλει εκβιασμό – Τι θα γίνει με τις πληρωμές σε ρούβλια (video)

Πιθανή αποδέσμευση ποσότητας πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματά τους συζητούν σε έκτακτη συνεδρίαση οι χώρες μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, κατηγορώντας το Κρεμλίνο για εκβιασμό. Το διάταγμα Πούτιν για πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια «από μη φιλικές χώρες, γιατί αλλιώς οι παραδόσεις θα διακοπούν», χαρακτηρίζεται ως κλιμάκωση που δεν έχει προηγούμενο ούτε την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Πολιτικό εκβιασμό χαρακτήρισε την απαίτηση Πούτιν ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ενώ Γερμανία και Γαλλία προειδοποιούν να μην παραβιαστούν τα συμβόλαια.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ πάντως διευκρίνισε πως η Ρωσία δεν θα διακόψει άμεσα την τροφοδοσία με φυσικό αέριο της Ευρώπης, καθώς οι πληρωμές για τις παραδόσεις μετά την 1η Απριλίου πραγματοποιούνται κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου και τον Μάιο.

Στη διεθνή αγορά το τελεσίγραφο του Ρώσου Προέδρου αποτυπώνεται στην τιμή του φυσικού αερίου που σημειώνει άνοδο στα 125 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η παράλληλα οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από το 2020 στον απόηχο της απόφασης Μπάιντεν για τα στρατηγικά αποθέματα.

Περαιτέρω έκτακτη απελευθέρωση πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα εξετάζουν οι χώρες μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας που ήδη συμφώνησαν την 1η Μαρτίου για απελευθέρωση περίπου 60 εκατομμυρίων βαρελιών, ως μέσο για να ανακοπεί η εκτίναξη των τιμών.

Σε ισχύ το τελεσίγραφο Πούτιν: Η Δύση καταγγέλλει εκβιασμό – Τι θα γίνει με τις πληρωμές σε ρούβλια  (video)
Η συνεισφορά των κρατών μελών του ΔΟΕ για τα 60 εκατομ. βαρέλια στρατηγικών απιθεμάτων βαρελιών.

Επικαλούμενος επαπειλούμενη γενίκευση της ενεργειακής κρίσης  ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την απελευθέρωση ενός εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα για έξι μήνες, από το Στρατηγικό Πετρελαϊκό Απόθεμα.

«Σημάδι οικονομικής και χρηματοπιστωτικής απελπισίας»

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νέντ Πράις, το διάταγμα Πούτιν αποτελεί επιπλέον ένδειξη της δεινής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η οικονομία της Ρωσίας.

 «Ορατό» το χειρότερο σενάριο: Η Ρωσία να διακόψει την τροφοδοσία

Μία εβδομάδα μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεδριάζουν με τηλεδιάσκεψη με την Κίνα με επίκεντρο την ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία.

Από την Επιτροπή Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοινώθηκε πως τα κράτη – μέλη ήδη μελετούν κοινή προσέγγιση για το θέμα των πληρωμών. «Η ενότητα είναι η δύναμη μας», τονίζει η Επίτροπος Γιόργκενσεν σε ανάρτησή της.

Την ίδια ώρα, ο Ζοζέπ Μπορέλ αποδοκιμάζει τις κυρώσεις της Μόσχας σε βάρος υπηκόων της Ε.Ε. και συγκεκριμένα την απαγόρευση εισόδου στη Ρωσική Ομοσπονδία ως αντίποινα για τις κυρώσεις της ΕΕ.

Βερολίνο: Οι πληρωμές γίνονται σε ευρώ – «Όχι στον εκβιασμό του Πούτιν – Τα συμβόλαια είναι συμβόλαια»

Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Ασάφεια και αβεβαιότητα επικρατεί στους πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους της Γερμανίας για τον ακριβή τρόπο, με τον οποίο ο Βλαντιμίρ Πούτιν σκέφτεται να υλοποιήσει το διάταγμα για την πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια που ισχύει από σήμερα.

«Τα συμβόλαια ιδιωτικών εταιριών με τη Ρωσία για την προμήθεια φυσικού αερίου ισχύουν και οι πληρωμές γίνονται σε ευρώ», εξήγησε η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας Μπεάτε Μπαρόν στο Βερολίνο. Δεν έχει καμία πληροφορία, αν κάποια εταιρία άνοιξε λογαριασμό σε ρούβλια.

Το υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο εξετάζει τις λεπτομέρειες προκειμένου να αξιολογήσει το διάταγμα του Ρώσου προέδρου, εξήγησε η εκπρόσωπος. Το διάταγμα δίνει διορία 10 ημερών στην τράπεζα Gazprom-Bank προκειμένου να διευθετήσει τα διαδικαστικά ζητήματα.

Δημοσιεύματα του τύπου κάνουν λόγο για σκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών να κρατικοποιηθούν οι θυγατρικές στη Γερμανία των εταιριών «Gazprom» και «Rosneft». Υπό έρευνα είναι, σε ποιο βαθμό ξένες συμμετοχές στις εταιρίες συνιστούν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια της χώρας.

Πολιτικά, η Γερμανία και η Δύση απορρίπτουν κατηγορηματικά την απαίτηση του Βλαντιμίρ Πούτιν για πληρωμές του φυσικού αερίου σε ρούβλια. «Είδαμε τα συμβόλαια και αυτά προβλέπουν πληρωμές σε ευρώ και ορισμένα σε δολάρια», είπε χθες ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς. «Οι γερμανικές επιχειρήσεις», είπε ο Σολτς, «θέλουν, μπορούν και θα συνεχίσουν να πληρώνουν σε ευρώ το φυσικό αέριο».

«Τα συμβόλαια είναι συμβόλαια. Και προβλέπουν πληρωμές σε ευρώ», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ. Ο «πράσινος» αντικαγκελάριος, υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, τόνισε ότι «σημαντικό είναι να μην περάσει ο εκβιασμός του Βλαντιμίρ Πούτιν».

Σε περίπτωση που η Μόσχα αποφασίσει να κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου, οικονομικοί παράγοντες στη Γερμανία ανησυχούν για μία ενδεχόμενη βαθιά οικονομική κρίση. Ο διευθυντής της «Βasf Boss», Martin Brudermerer, δεν αποκλείει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση στη Γερμανία από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σε παρόμοια κίνηση προχώρησε και η Βρετανία, διευρύνοντας τη λίστα με τις κυρώσεις σε βάρος φυσικών προσώπων στην Ρωσία.

Βλ. Πούτιν: «Η Ρωσία δεν θα κάνει φιλανθρωπίες»

Ο Ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως η μετατροπή σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο είναι «σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κυριαρχίας» και υποστήριξε ότι «όταν παγώνουν περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια και ευρώ, δεν έχει νόημα να χρησιμοποιούμε τα νομίσματα αυτών των χωρών».

Με τη σειρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε: «Ο λόγος για τη μετάβαση στα εθνικά νομίσματα είναι, πάλι, η απολύτως αναξιόπιστη φύση των δυτικών ομολόγων μας. Δεν θέλουμε να εξαρτόμαστε από ένα σύστημα που θα μπορούσε να κλείσει ανά πάσα στιγμή και δεν θέλουμε να εξαρτηθούμε από το σύστημα του οποίου αυτοί που το ορίζουν μπορούν να κλέψουν τα χρήματά μας εν μία νυκτί».

Ωστόσο, ο μηχανισμός που προβλέπει το διάταγμα Πούτιν για αποπληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια χαρακτηρίζεται ασαφής και εντείνει την ανησυχία για διαταραχή στην τροφοδοσία της ευρωπαϊκής αγοράς.

Μέσω της Gazprom ευρώ και δολάρια 

Μέχρι στιγμής, η Gazprombank «έχει γλιτώσει από τις δυτικές κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες που συναλλάσσονται μέσω του συστήματος πληρωμών SWIFT αν και η Βρετανία πάγωσε τα περιουσιακά της στοιχεία την περασμένη εβδομάδα. Η Βρετανία ωστόσο λαμβάνει μόνο το 4% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία σε σύγκριση με το 40% για τη Γερμανία και το ένα τρίτο για ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Gazprom μειώθηκαν το τελευταίο τρίμηνο κατά 27,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την ιδια την εταιρία.

Από τους τρεις κύριους αγωγούς στην Ευρώπη, ο Nord Stream 1 δεν παρουσιάζει προβλήματα, ενώ η ροή αντιστράφηκε προς ανατολάς στον αγωγό Yamal-Europe (Σιβηρία – Ευρώπη) και η μεταφορά  γίνεται από τη Γερμανία προς την Πολωνία κάτι που όμως δεν είναι ασυνήθιστο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Η Gazprom θα μετατρέπει τα ευρώ και τα δολάρια σε ρούβλια, ο Πούτιν θα πανηγυρίζει ότι έλαβε ρούβλια, ωστόσο στην πραγματικότητα θα διαθέτει ευρώ και δολάρια για να αποπληρώσει μελλοντικές λήξεις ομολόγων ώστε να μην κηρυχθεί η χώρα του σε χρεοκοπία», εκτιμούν δυτικοί αναλυτές.

Ρεπορτάζ: Κάλλη Λέκκα
Ανταποκρίσεις: Βρυξέλλες -Ειρήνη Ζαρκαδούλα, Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος