Νέος γύρος συνομιλιών την ώρα που έληξε το τελεσίγραφο Πούτιν – Αεροπορική επίθεση Ουκρανών σε αποθήκη καυσίμων καταγγέλλει η Ρωσία

Mε τον πόλεμο στην Ουκρανία να εισέρχεται στην 37η ημέρα από τη ρωσική εισβολή και το τελεσίγραφο του Βλαντίμιρ Πούτιν προς την ΕΕ για την πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια να λήγει σήμερα, τα νέα για τις εξελίξεις σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο δεν είναι ενθαρρυντικά. Tο Κρεμλίνο κατήγγειλε ότι το ουκρανικό πλήγμα εναντίον μιας αποθήκης καυσίμων στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ δεν δημιουργεί καλές συνθήκες για τη συνέχιση των ειρηνευτικών συνομιλιών με το Κίεβο.

Όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επικαλούμενο τον Ουκρανό διαπραγματευτή Μιχάιλο Ποντολιάκ, η Ουκρανία και η Ρωσία συνεχίζουν σήμερα τις ειρηνευτικές συνομιλίες μέσω τηλεδιάσκεψης. Νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι στην Κωνσταντινούπολη σημειώθηκε κάποια πρόοδος και πρόσθεσε ότι η Μόσχα προετοιμάζει τις απαντήσεις της στις ουκρανικές προτάσεις. Επεσήμανε δε ότι οι συνομιλίες με την Ουκρανία πρέπει να συνεχιστούν και τόνισε ότι το Κίεβο φάνηκε να δείχνει «πολύ περισσότερη κατανόηση» σε ό,τι αφορά την Κριμαία και το Ντονμπάς, αλλά και την ανάγκη να διατηρήσει ουδέτερο καθεστώς.
Σημειώνεται ότι αντιπροσωπείες από τις δύο χώρες συναντήθηκαν την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη, με τον Ποντόλιακ να δηλώνει «αισιόδοξος» μετά τις συνομιλίες αυτές.

Η απεσταλμένη της ΕΡΤ, Ευτυχία Πενταράκη, στο Κίεβο μεταδίδει όλες τις τελευταίες εξελίξεις και για τις προειδοποιήσεις νέων αεροπορικών επιδρομών.

Στις φλόγες αποθήκη καυσίμων στη Ρωσία – Για επιδρομή ελικοπτέρων από την Ουκρανία, κάνει λόγο η Ρωσία

Δύο στρατιωτικά ελικόπτερα της Ουκρανίας έπληξαν, σύμφωνα με τον Ρώσο περιφερειάρχη Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ, εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων στη ρωσική πόλη Μπελγκορόντ σήμερα αφού πέρασαν τα σύνορα των δύο εμπόλεμων χωρών εκτελώντας πτήση σε μικρό ύψος. Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν εξαιτίας της πυρκαγιάς που προκάλεσε η επιδρομή, πρόσθεσε ο κ. Γκλάντκοφ. Κάτοικοι τομέα της πόλης κοντά στην εγκατάσταση απομακρύνονται εσπευσμένα από την περιοχή. Το περιστατικό στην Μπελγκορόντ, όχι μακριά από τα σύνορα με την Ουκρανία, καταγράφεται δύο ημέρες μετά τις εκρήξεις σε χώρο αποθήκευσης όπλων.

Στη σχετική αναφορά των Ουκρανών το πρωί της Παρασκευής γίνεται λόγος για ρωσικούς βομβαρδισμούς σε περιφέρειες του Κιέβου και τους Τσερνίχιβ από αέρος και εδάφους, με τους αμυνόμενους να ισχυρίζονται ότι έχουν εξαπολύσει μεγάλη αντεπίθεση και να έχουν πλέον απελευθερώσει τα χωριά Σλόμποντα και Λουκασίβκα νοτίως του Τσερνίχιβ. Επιπλέον οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν, έστω και σε περιορισμένο βαθμό, την αντεπίθεση στα ανατολικά και βορειοανατολικά του Κιέβου

Το μήνυμα Πούτιν προς την Δύση

Εν μέσω της συνέχισης του πολέμου στην Ουκρανία και της είδησης ότι το Χάρκοβο βομβαρδίζεται η ανταλλαγή κατηγοριών ανάμεσα στη Ρωσία, Ουκρανία και Δύση σύνεχίζεται.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι αναζητεί νέα προσχήματα για να ανακοινώσει κυρώσεις στη χώρα του, τόνισε ότι τα τιμωρητικά μέτρα άνευ προηγουμένου που εφαρμόζει είχαν ετοιμαστεί εκ των προτέρων και θα επιβάλλονταν «σε κάθε περίπτωση».

Επιμένοντας ότι η Ρωσία δεν είναι διατεθειμένη να θυσιάσει ποτέ «τα εθνικά της συμφέροντα και τις παραδοσιακές της αξίες» ο κ. Πούτιν είπε πως μολονότι δεν θα γίνει «κλειστή χώρα», δεν θα επιδιώξει καμία περαιτέρω συνεργασία με δυτικές εταιρείες στο άμεσο μέλλον. Η κυβέρνηση της Ρωσίας θα ανταποδώσει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλεί τα 27 κράτη μέλη της να συνειδητοποιήσουν ότι η αναμέτρηση με τη Μόσχα δεν είναι προς το συμφέρον της, δήλωσε σήμερα ανώτερος ρώσος διπλωμάτης, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. «Οι ενέργειες της ΕΕ δεν θα μείνουν αναπάντητες (…). Οι ανεύθυνες κυρώσεις που επέβαλαν οι Βρυξέλλες ήδη επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινή ζωή των απλών Ευρωπαίων», είπε στο πρακτορείο ο Νικολάι Κόμπρινετς, ανώτερος αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Νέος γύρος συνομιλιών την ώρα που έληξε το τελεσίγραφο Πούτιν – Αεροπορική επίθεση Ουκρανών σε αποθήκη καυσίμων καταγγέλλει η Ρωσία
Εικόνα ολικής καταστροφής στα περίχωρα του Κιέβου από όπου αποχωρούν οι ρωσικές δυνάμεις. (AP Photo/Rodrigo Abd)

Στα ανατολικά της χώρας επικεντρώνονται οι Ρώσοι

Η επικέντρωση της ρωσικής πολεμικής προσπάθειας στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν εμπειροπόλεμες ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες, αφήνει να εννοηθεί ότι η σύρραξη θα είναι «παρατεταμένη», πως μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες ακόμη, ισχυρίζεται το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Ο ρωσικός στρατός έχει σκοπό να συνεχίσει τη δραστηριότητά του και να εδραιώσει την παρουσία του σε ανατολικούς και νότιους τομείς της Ουκρανίας, ανέφερε το ουκρανικό γενικό επιτελείο σε ενημερωτικό δελτίο του νωρίς σήμερα.

Έκανε λόγο για προσπάθειες των Ρώσων να στήσουν κυβερνητικό μηχανισμό στις κατεχόμενες περιοχές του Ντανιέτσκ, του Λουγκάνσκ, της Ζαπορίζιας και της Χερσώνας. Οι μάχες αναμένεται να συνεχιστούν στις περιοχές αυτές, συνέχισε.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποιεί πως η Μόσχα θέλει να οργανώσει αυτό που αποκάλεσε ψευτοδημοψήφισμα στην περιφέρεια της Χερσώνας για να σχηματιστεί «λαϊκή δημοκρατία» όπως αυτές που είχαν ιδρυθεί στα εδάφη των αυτονομιστών.

Νέος γύρος συνομιλιών την ώρα που έληξε το τελεσίγραφο Πούτιν – Αεροπορική επίθεση Ουκρανών σε αποθήκη καυσίμων καταγγέλλει η Ρωσία
Ουκρανοί στρατιώτες στην κατεστραμμένη γέφυρα Ιρπίν. (AP Photo/Efrem Lukatsky, File)

Ανοίγει ανθρωπιστικός διάδρομος στη Μαριούπολη

Για σήμερα Παρασκευή είναι προγραμματισμένο να ανοίξει ένας ανθρωπιστικός διάδρομος στην ολότελα κατεστραμμένη Μαριούπολη, που αποτελεί την πόλη σύμβολο της Ουκρανικής αντίστασης. Το αποκαλυπτικό βίντεο δείχνει πώς ήταν πριν τη ρωσική εισβολή και πολιορκία η πόλη με το έντονο ομογενειακό στοιχείο και πώς έχει γίνει μετά από 37 ημέρες πολέμου.

Σύμφωνα με τον Πέτρο Αντριουστσένκο, σύμβουλο του δημάρχου της πόλης, η Μαριούπολη παραμένει αποκλεισμένη για όποιον θέλει να εισέλθει και είναι “πολύ επικίνδυνη” για όποιον επιχειρήσει να φύγει. Οι ρωσικές δυνάμεις από χθες Πέμπτη παρεμποδίζουν ακόμη και την μικρότερη ποσότητα ανθρωπιστικών προμηθειών από το να φθάσει στους εγκλωβισμένους κατοίκους, καθιστώντας σαφές ότι δεν άνοιξε “ανθρωπιστικός διάδρομος”, όπως είχε σχεδιαστεί. Αυτοκινητοπομπή του Ερυθρού Σταυρού που μεταφέρει ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια στη Μαριούπολη έχει εγκλωβιστεί στη Ζαπορίζια καθώς δεν έχουν ακόμη δοθεί οι απαιτούμενες εγγυήσεις ασφαλείας.

Εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε το μεσημέρι ότι οι ομάδες της κατευθύνονται προς την Μαριούπολη και δήλωσε “αισιόδοξος” ότι θα της δοθεί πρόσβαση. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η επιχείρηση περιλαμβάνει 54 λεωφορεία, ότι δεν έχει ακόμη αποφασιστεί που θα μεταφερθούν όσοι απομακρυνθούν από την Μαριούπολη, αλλά θα είναι κάπου εντός της Ουκρανίας. Όπως είπε οι ομάδες της Επιτροπής δεν έλαβαν άδεια για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη και έτσι αναχώρησαν χωρίς τις σχετικές προμήθειες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι από την Ουκρανία και τη Ρωσία ενέκριναν το σχέδιο εκκένωσης της Μαριούπολης.

Νεκρός Ιταλός που πολεμούσε στο πλευρό των αυτονομιστών στο Ντονμπάς

Στο μεταξύ ο Έντι Όνγκαρο, Ιταλός που πολεμούσε στο πλευρό των αποσχιστικών δυνάμεων στο Ντονμπάς, έχασε την ζωή του από έκρηξη χειροβομβίδας.

Ο Όνγκαρο, 46 ετών, καταγόταν από την περιοχή Πορτογκρουάρο της βορειοανατολικής Ιταλίας. Πήγε στο Ντονμπάς το 2015, για να στηρίξει τις αποσχιστικές δυνάμεις και είχε ενταχθεί στην «Ταξιαρχία Πρίζρακ».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος