Παράταση της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ιταλία (video)

Νέο ραντεβού για την Τετάρτη έδωσαν ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα ο και ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Κάρλο Κοταρέλι  για την ανακοίνωση της λίστας των υπουργών που αναμενόταν για σήμερα το απόγευμα. Ο Κοταρέλι ενημέρωσε τον Ιταλό πρόεδρο για την όλη κατάσταση ωστόσο δεν πρόκειται, όπως φαίνεται, να εξασφαλίσει την στήριξη της βουλής και της γερουσίας.

Παράταση της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ιταλία (video)«Ο Κάρλο Κοταρέλλι ενημέρωσε τον Ιταλό πρόεδρο για την όλη κατάσταση και πρόκειται να ξανασυναντηθούν αύριο το πρωί», δήλωσε ο υπεύθυνος επικοινωνίας του προεδρικού μεγάρου, Τζοβάνι Γκράσο.

Η ιταλική προεδρία της Δημοκρατίας άφησε να διαρρεύσει ότι ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Κάρλο Κοταρέλι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να εμβαθύνει κάποια θέματα που αφορούν την λίστα υπουργών του, και δεν εννοεί να επιστρέψει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Παράταση της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ιταλία (video)Πολιτικοί αναλυτές, όμως, υπογραμμίζουν ότι, πολύ πιθανά, τα προβλήματα οφείλονται στο ότι κάποιοι υποψήφιοι υπουργοί μπορεί να αποφάσισαν να μην πάρουν μέρος, τελικά, στην κυβερνητική ομάδα του Κοταρέλι. Διότι μπορεί να έλαβαν υπόψη ότι τα κόμματα, στο σύνολό τους, φέρονται να συμφώνησαν ότι η καλύτερη ημερομηνία για την διεξαγωγή των νέων εκλογών, είναι η 29η Ιουλίου και όχι η 7η Σεπτεμβρίου, όπως είχε λεχθεί αρχικά.

Ουσιαστικά, δηλαδή, δεν φαίνεται να υπάρχει ο αναγκαίος χρόνος για να αναπτυχθεί μια σημαντική κυβερνητική δράση, σε τομείς-κλειδιά όπως της οικονομίας, o oποίος ήταν και η κύρια αιτία της ρήξης του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα με την Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια, την περασμένη Κυριακή.

Παράταση της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ιταλία (video)Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης πιθανή θεωρείται στην Ιταλία η προσφυγή στις κάλπες στις 29 Ιουλίου ή στις 5 Αυγούστου.

Κάτι που θα προϋπέθετε, όμως, άμεση διάλυση της βουλής και γερουσίας, και την θητεία του Κάρλο Κοταρέλι ως πρωθυπουργού για δυο μόνο μήνες, ή την παραμονή του Πάολο Τζεντιλόνι στην πρωθυπουργία.

Υπέρ της άμεσης προσφυγής στις κάλπες τάχθηκαν όλα, σχεδόν, τα κόμματα.

Εν τω μεταξύ, μαύρη Τρίτη ήταν η σημερινή για τις ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές να ξεπουλάνε μαζικά τα ιταλικά ομόλογα  και τα σπρέντ να εκτοξεύονται πάνω από τις 300 μονάδες.

Την ίδια ώρα, το κλίμα παραμένει εκρηκτικό ιδιαίτερα μετά τα όσα φέρεται να είπε ο Γερμανός Επίτροπος Προϋπολογισμού Γκίντερ Έτινγκερ ότι οι χρηματαγορές «θα μάθουν στους Ιταλούς πώς να ψηφίζουν», κάτι που προκάλεσε την οργή όλου του πολιτικού κόσμου στην ιταλική χερσόνησο, με τον ηγέτη της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι να ζητά την άμεση παραίτηση του Γερμανού αξιωματούχου.

Γιούνκερ και Μοσκοβισί σε προσπάθεια κατευνασμού της ιταλικής οργής για τις δηλώσεις που αποδίδονται στον Επίτροπο Προϋπολογισμού Γκίντερ Έτιγκερ

O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε ρόλο «πυροσβέστη» έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι το μέλλον της Ιταλίας δεν μπορεί να καθορίζεται από τα χρηματιστήρια και τις αγορές ομολόγων.

«Ανεξάρτητα από ποιο πολιτικό κόμμα μπορεί να βρίσκεται στην εξουσία, η Ιταλία είναι ένα ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει τεράστια συμβολή στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση», σημείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι «η Ιταλία θα συνεχίσει στην ευρωπαϊκή της οδό».

«Η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ιταλία με υπευθυνότητα και αμοιβαίο σεβασμό. Η Ιταλία χαίρει σεβασμού», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι «το μέλλον της Ιταλίας πρέπει να αποφασίζεται στην Ιταλία, όχι στις Βρυξέλλες, ακόμη και αν έχουμε μια κοινή κληρονομιά: Την Ευρώπη», σημειώνοντας την ανάγκη εξεύρεσης από κοινού των σωστών λύσεων, μέσω του διαλόγου.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ιταλία θα παραμείνει στην καρδιά της Ευρώπης και της ζώνης του ευρώ», είπε χαρακτηριστικά.

Συγγνώμη ζήτησε o Έτιγκερ για τις δηλώσεις του 

Μετά το σάλο που προκάλεσε στην Ιταλία και τις αποστάσεις που έλαβαν από τις δηλώσεις του οι Βρυξέλλες, ο Επίτροπος Προϋπολογισμού Γκίντερ Έτιγκερ ζήτησε συγγνώμη διαβεβαιώνοντας, με ανάρτησή του στο Twitter, ότι στόχος του δεν ήταν να δείξει ασέβεια στους Ιταλούς ψηφοφόρους.

“Σέβομαι πλήρως τη βούληση των ψηφοφόρων, είτε της αριστεράς, είτε της δεξιάς, είτε του κέντρου, σε όλες τις χώρες”, υπογράμμισε ο Γερμανός Επίτροπος, εξηγώντας ότι όταν αναφερόταν στις εξελίξεις στις χρηματαγορές στην Ιταλία δεν ήθελε να φανεί ασεβής. “Ζητώ συγγνώμη για αυτό. Η Ιταλία, ως ιδρυτικό μέλος (σ.σ. της ΕΕ) έπαιζε και παίζει σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και ελπίζω ότι θα συνεχίσει σε αυτήν την πορεία”, πρόσθεσε.

Πηγή ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος