Νέο πύραυλο εκτόξευσε η Β. Κορέα-Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε το πρωί διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, ο οποίος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία και κατέπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανακοίνωσε το Τόκιο, που όπως και η Νότια Κορέα συγκάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον στρατό της Νότιας Κορέας, ο πύραυλος έφθασε σε υψόμετρο 770 χλμ. και κάλυψε απόσταση 3.700 χλμ., κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να πλήξει το νησί Γκουάμ, περιοχή των ΗΠΑ όπου βρίσκονται σημαντικές στρατιωτικές βάσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Τάρο Κόνο δήλωσε ότι θεωρεί πως ο πύραυλος ήταν ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος ενώ από την πλευρά του, ο στρατός των ΗΠΑ, έκανε λόγο για έναν βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς κι εκτίμησε ότι δεν αποτελούσε απειλή για το Γκουάμ ή κάποιο άλλο τμήμα του αμερικανικού εδάφους.

Κεκλεισμένων των θυρών θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 22:00 ώρα Ελλάδας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουβ Τζέι-ιν προειδοποίησε για δυνητικές νέες απειλές για τη χώρα του και τον κόσμο και ενέκρινε στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του να πραγματοποιήσουν ασκήσεις με πραγματικά πυρά στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Ν. Κορέας. Οι ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν λίγα λεπτά μετά την σημερινή πυραυλική εκτόξευση

Από την πλευρά της, η Ιαπωνία υπογράμμισε ότι «δεν θα ανεχθεί ποτέ αυτές τις επαναλαμβανόμενες προκλήσεις». Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της χώρας Σίνζο Άμπε επισήμανε ότι οι νέες κυρώσεις του ΟΗΕ σε βάρος της Βόρειας Κορέας πρέπει να εφαρμοστούν κατά γράμμα, ενώ τόνισε πως ενέργειες όπως η σημερινή «απειλούν την παγκόσμια ειρήνη».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ενημερώθηκε για την εκτόξευση, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, όμως, δεν έχει τοποθετηθεί μέχρι στιγμής για αυτή. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ωστόσο, απαίτησε η Κίνα και η Ρωσία να λάβουν «από μόνες» τους άμεσα μέτρα σε βάρος της Βόρειας Κορέας.

Πηγή: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος