Νέα μέτρα στήριξης των πληγέντων από τις επιπτώσεις του κορονοϊού (video)

Την τρίτη δέσμη των οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορονοϊού ανακοίνωσαν οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Την ίδια ώρα, πρόσθετα μέτρα χαλάρωσης που αφορούν κυρίως τον χειρισμό των κόκκινων δανείων, ανακοίνωσε πριν από λίγο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Τα μέτρα στήριξης

Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται και τελούν σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, θα είναι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης. Περίπου οι μισοί απασχολούμενοι στον ιδιωτικό τομέα καθίστανται δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ.

Το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί σε όλους και στο ακέραιο ενώ οι εργοδότες μπορούν να το καταβάλλουν μέχρι το καλοκαίρι. Παράλληλα, όμως, θα έχουν δικαίωμα αναστολής συμβάσεων του προσωπικού για τουλάχιστον ένα μήνα. Νωρίτερα θα καταβληθούν και οι συντάξεις.

Έκτακτο Δώρο Πάσχα θα δοθεί σε Ιατρικό νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό νοσοκομείων και ΕΚΑΒ καθώς επίσης στους εργαζόμενους της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ.

Αναστέλλεται για τρεις  μήνες η πληρωμή των δόσεων δανείων φυσικών προσώπων σε τράπεζες, αρκεί οι οφειλές να είναι ενήμερες. Δικαιούχοι είναι εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που επλήγησαν άμεσα, και θα λάβουν την ενίσχυση των 800 ευρώ.

Παρατείνονται μέχρι και 31/08/2020 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών επιχειρήσεων που λήγουν ή έληξαν από 11/03/2020 έως και 30/04/2020 των επιχειρήσεων που επλήγησαν οικονομικά λόγω του κορονοϊού.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων οι εργαζόμενοί τους (μέρος ή όλοι) τίθενται σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους, δεν επιτρέπεται να καταγγείλουν καμία σύμβαση εργασίας και, σε κάθε περίπτωση, μετά την ολοκλήρωση του μέτρου είναι υποχρεωμένες να διατηρούν ίδιο τον αριθμό των θέσεων εργασίας για τον ίδιο χρόνο που έχει χορηγηθεί η αναστολή.

Σε διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς βρίσκεται η κυβέρνηση για το θέμα των πλειστηριασμών. Ωστόσο όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην ΕΡΤ, πλειστηριασμοί δεν γίνονται καθώς τα δικαστήρια είναι κλειστά.

Αναφερόμενος, επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης,  στη συμφωνία που επετεύχθη με τις εισπρακτικές εταιρείες αυτή προβλέπει μεταξύ των άλλων την αναστολή καταβολής των δόσεων για τρεις μήνες στους πιστούχους που δικαιούνται την κρατική ενίσχυση των 800 ευρώ, κατόπιν επικοινωνίας με τον δανειολήπτη.

Χ. Θεοχάρης: Το εποχικό επίδομα ανεργίας θα δοθεί και Απρίλιο-Μάιο

Ελαστικότερους κανόνες για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών ανακοίνωσε η ΕΚΤ

Η ΕΚΤ συστήνει κατ΄ουσίαν στις τράπεζες, να λαμβάνουν λιγότερες προβλέψεις για τα κόκκινα δάνεια, προσφέροντάς τους έτσι, σημαντική κεφαλαιακή ανακούφιση.

Τα νέα μέτρα της ΕΚΤ, παρέχουν στις τράπεζες περαιτέρω χαλάρωση των εποπτικών κανόνων, έτσι ώστε να τις βοηθήσουν ν΄αντιμετωπίσουν τις συνέπειες που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού, προσφέροντας ευελιξία στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι τράπεζες θα είναι σε θέση να επωφεληθούν πλήρως από τις εγγυήσεις και την στάση των πληρωμών που εφαρμόζουν οι δημόσιες αρχές για να αντιμετωπίσουν τη σημερινή κρίση. Επίσης, η ΕΚΤ συνέστησε στις τράπεζες να εφαρμόσουν τα νέα λογιστικά πρότυπα με έναν τρόπο που αποφεύγει τις υπερβολικές προβλέψεις για ζημίες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η υιοθέτηση μιας λιγότερο αυστηρής προσέγγισης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των μέτρων που έχει εξαγγείλει τις τελευταίες ημέρες η ΕΚΤ.

Πλέον, εναπόκειται στις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων να ανταποκριθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις που έχουν θεσπιστεί, τόσο από την ΕΚΤ, όσο και από την κυβέρνηση.

Πηγή:ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος