Το απόγευμα ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό για το πακέτο ελαφρύνσεων μόνιμου χαρακτήρα (video)

Σε ανακοινώσεις για το πακέτο των φοροελαφρύνσεων και των μέτρων στήριξης των αδύναμων οικονομικά κοινωνικών ομάδων αναμένεται να προβεί ο Πρωθυπουργός σε Συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο μαζί με το οικονομικό επιτελείο στις 19.00 το απόγευμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, θα ανακοινώσει δέσμη θετικών μέτρων στο πλαίσιο της νέας οικονομικής πολιτικής που ήδη έχει προαναγγείλει. Πολιτική που εστιάζει στις φοροελαφρύνσεις και τη στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας. Τα μέτρα θα χρηματοδοτηθούν από το υπερπλεόνασμα του 2019, το οποίο το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι θα ανέλθει στο 4,1% έναντι αρχικής πρόβλεψης για 3,6%. Η διαφορά του 0,6% του ΑΕΠ σε σχέση με τον μνημονιακό στόχο (3,5%) αντιστοιχεί σε δημοσιονομικό χώρο 1,14 δισ. ευρώ.

Στο θέμα αναφέρθηκε νωρίτερα και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: “Για το 2019, το είπε και εχθές ο Πρωθυπουργός, το έχει πει και ο Υπουργός Οικονομικών δημιουργείται επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που μας επιτρέπει να πάρουμε ακόμη περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης. Η μη μείωση του αφορολογήτου έχει  να κάνει με τον προϋπολογισμό του 2020 . Όπως γνωρίζετε ο προϋπολογισμός του 2020, όπως και για την Ελλάδα και για όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, πρέπει να συζητηθεί και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,  η οποία πρέπει να τον εγκρίνει. Δε μιλάμε απλώς και μόνο για το αφορολόγητο, το οποίο το έχουμε πει δεκάδες φορές και έχει ειπωθεί και διά στόματος Πρωθυπουργού, ότι το θεωρούμε ήδη δεδομένο ότι θα το καταργήσουμε” είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παράλληλα γίνονταν διαβουλεύσεις με τους θεσμούς στο πλαίσιο της μετα-μνημονιακής αξιολόγησης.

Διεργασίες κυβέρνησης-θεσμών για τις φοροελαφρύνσεις

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο πλήρη και αναλυτική κοστολόγηση για το κάθε μέτρο χωριστά σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις που θα έχει συνολικά το «πακέτο» των φοροελαφρύνσεων στον φετινό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιδιώκει να ανακοινώσει ελαφρύνσεις που θα προσεγγίσουν το 1 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο τμήμα θα αφορά και αυτή τη φορά την καταβολή επιδόματος στους συνταξιούχους συνολικού ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα θα διοχετευθούν σε μόνιμου χαρακτήρα παρεμβάσεις, όπως η μετάταξη συγκεκριμένων προϊόντων από τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (24%) στον χαμηλό (13%) και στην επαναφορά της έκπτωσης του 1,5% στην περίπτωση της εφάπαξ εξόφλησης του φόρου προκειμένου να επιβραβευθούν με αυτό τον τρόπο οι συνεπείς φορολογούμενοι.

Οι διαβουλεύσεις πρόκειται να ολοκληρωθούν την Τετάρτη 8 Μαΐου, με την έκδοση ανακοίνωσης από την πλευρά των δανειστών με το αποτέλεσμα των επαφών του  τρίτου μεταπρογραμματικού κύκλου.
Από τα κυρίαρχα θέματα της συζήτησης είναι το κόστος των ρυθμίσεων των οφειλών και των αναδρομικών σε σχέση με τον δημοσιονομικό χώρο.

Τα θέματα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με τους τέσσερις επικεφαλής σύμφωνα με πληροφορίες είναι:

  • Οι ρυθμίσεις χρεών σε έως 120 δόσεις που θα κατατεθούν σήμερα στη Βουλή και αφορούν φορολογούμενους με οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, εφορία και ΟΤΑ. Οι θεσμοί ήταν από την αρχή αντίθετοι υποστηρίζοντας ότι τις ρυθμίσεις προκαλείται ζημία στην «κουλτούρα πληρωμής».
  • Προαπαιτούμενα που άπτονται της 3η αξιολόγησης, όπως η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, η εφαρμογή του νέου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και οι ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και ουρές από την 2η αξιολόγηση.

Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου, Κώστας Τσάβαλος

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος