Μάχη σε Αχαΐα και Ρέθυμνο – Νέο μέτωπο στην Πάτρα – 71 πυρκαγιές ανά τη χώρα

Σε ύφεση είναι πλέον όλα τα πύρινα μέτωπα της μεγάλης πυρκαγιάς στο νότιο Ρέθυμνο, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να είναι όμως σε πλήρη επιφυλακή, καθώς οι ισχυροί βορειάδες δεν αναμένεται να κοπάσουν. Οι οικισμοί φαίνεται επί του παρόντος ότι διασώθηκαν, όμως οι ζημιές σε δάση, καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο είναι ανυπολόγιστες. Η άλλη μεγάλη φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αχαΐα απειλεί τρεις οικισμούς – που εκκενώθηκαν – και δεν έχει ακόμη οριοθετηθεί.

Η φωτιά διατηρείται σε σημεία με χαμηλή βλάστηση, ωστόσο η καταστροφή χαρακτηρίζεται βιβλική σε γεωργικές καλλιέργειες, ελαιώνες, ζωικό κεφάλαιο και μελίσσια. Μάχη με τις αναζωπυρώσεις για δεύτερο 24ωρο έδιναν πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι σε Σαχτούρια, Μέλαμπες, Αγία Γαλήνη και Αγ. Γεώργιο.

Η φωτιά στις Μέλαμπες έφτασε στις αυλές των σπιτιών. Οι κάτοικοι αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν το χωριό και προσπαθούσαν με λάστιχα να σώσουν τις περιουσίες τους.

Η φωτιά στο Ρέθυμνο από δορυφόρο

Σχεδόν 15.000 στρέμματα γης έγιναν στάχτη σε λιγότερο από ένα 24ωρο, με τη δορυφορική μέτρηση του ευρωπαϊκού δορυφόρου να πραγματοποιείται στις 12:10 το μεσημέρι του Σαββάτου 16/7, ενώ υπήρχαν ακόμη ενεργές εστίες (κίτρινα και πορτοκαλί στίγματα).

Μάχη σε Αχαΐα και Ρέθυμνο – Νέο μέτωπο στην Πάτρα – 71 πυρκαγιές ανά τη χώρα

Στο Ροδάκινο η φωτιά έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. Σύμφωνα με δηλώσεις του περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν οι πρώτες εκτιμήσεις από στελέχη και υπαλλήλους του ΕΛΓΑ.

Μεγάλη η έκταση της πυρκαγιάς στην Καλλιθέα της Πάτρας

Λιγα λεπτά με τις 17.00 ήχησε το 112 ενημερώνοντας όσους βρίσκονταν στις περιοχές Πλατανόβρυση και Αγία Παρασκευή Αχαΐας να εκκενώσουν προς Χαλανδρίτσα. Οι καπνοί της μεγάλης πυρκαγιάς έφθασαν μέχρι και το Μεσολόγγι όπως φαίνεται σε βίντεο τοπικού μέσου.

Λίγο μετά τις 21.00 αναζωπυρώθηκε το μέτωπο στην ευρύτερη περιοχή, Καλλιθέα, της Πάτρας και σύμφωνα με την πυροσβεστική η έκταση της πυρκαγιάς είναι μεγάλη.

Μάχη σε Αχαΐα και Ρέθυμνο – Νέο μέτωπο στην Πάτρα – 71 πυρκαγιές ανά τη χώρα
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ (EUROKINISSI)

Μεγάλο μέρος του πύρινου μετώπου, που ξεκίνησε από την Καλλιθέα της Πάτρας, έχει περάσει στον γειτονικό δήμο Ερυμάνθου και όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ερυμάνθου, Θεόδωρος Μπαρής, «η φωτιά καίει δασική έκταση σε ορεινή και δύσβατη περιοχή της Πλατανόβρυσης».

Παράλληλα, ο δήμαρχος είπε ότι «είναι θετικό το γεγονός πως έχει μειωθεί η ένταση των ανέμων», προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχουν μέχρι τώρα αναφορές για ζημιές σε σπίτια».

Στην περιοχή επιχειρούν 118 πυροσβέστες, με έξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 35 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις νερού δέκα ενάερια μέσα, τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και έξι ελικόπτερα.

Μάχη σε Αχαΐα και Ρέθυμνο – Νέο μέτωπο στην Πάτρα – 71 πυρκαγιές ανά τη χώρα

71 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο

Μεταξύ των μετώπων,  οι φωτιές στα Πυργιώτικα Ναυπλίου και στο Ελληνικό Βόρειας Κυνουρίας στην Αρκαδία, στην Ηλεία κοντά στην κοινότητα Κολιρίο, καθώς και σε έκταση κοντά στο αμαξοστάσιο του Μαρκοπούλου. 

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται και για αύριο Κυριακή στις περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Κρήτης και Βορείου Αιγαίου.

Διαβάστε επίσης: Ο καιρός με τον Π. Γιαννόπουλο: Πολύ ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο (video)

ΕΡΤ- Ρεπορτάζ: Ελίνα Κολύβα, Κατερίνα Πολύζου, Αθανασία Σταμοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος