Ρέθυμνο: Δύσκολες ώρες από τη μεγάλη πυρκαγιά – Ζητήθηκε η εκκένωση χωριών (βίντεο)

Ανεξέλεγκτο είναι το πύρινο μέτωπο νότια του Ρεθύμνου και συγκεκριμένα στον Δήμο Αγίου Βασιλείου, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να μάχονται, τόσο στην περιοχή του Ροδάκινου, όσο και σε αυτό της Κρύας Βρύσης και Ορνέ. Έχει δοθεί εντολή για εκκένωση οικισμών, ενώ λόγω αναπνευστικών προβλημάτων που αντιμετώπισε ο δήμαρχος Αγ. Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης, μεταφέρθηκε στο τοπικό κέντρο υγείας.

Στον δήμαρχο παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και επέστρεψε στο μέτωπο της πυρκαγιάς. Η φωτιά κινείται σε δύο μέτωπα: Το πρώτο από Σαχτούρια (κατευθύνεται προς Αγία Γαλήνη) και το δεύτερο πολύ κοντά στην Κρύα Βρύση, όπου πυροσβέστες και εθελοντές δίνουν μάχη για να μην περάσει η φωτιά στο χωριό.

Στις 7.30 το απόγευμα, εξαιτίας των ισχυρών νότιων ανέμων, οι φλόγες πέρασαν τον επαρχιακό δρόμο Αγίας Γαλήνης – Ρεθύμνου προς το μεγάλο χωριό Μέλαμπες, με αποτέλεσμα να εκδοθεί διαταγή για την εκκένωσή του. Επίσης εκκενώνθηκαν τα χωριά, Σαχτούρια και Κρύα Βρύση. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι καταστράφηκε το γήπεδο Μελάμπων που βρίσκεται στην άκρη του χωριού. 

Παράλληλα υπάρχει έντονη ανησυχία για την παραθαλάσσια περιοχή της Αγίας Γαλήνης με την μεγάλη τουριστική κίνηση, αφού οι ισχυροί άνεμοι οδηγούν προς τα εκεί τις φλόγες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι φλόγες και οι καπνοί είναι ορατοί πλέον και στη Μεσαρά, με το Τυμπάκι και τον Κόκκινο Πύργο να έχουν σκεπαστεί από τους καπνούς.

Ρέθυμνο: Δύσκολες ώρες από τη μεγάλη πυρκαγιά – Ζητήθηκε η εκκένωση χωριών (βίντεο)Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, δήλωσε στην ΕΡΤ Χανίων η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαίρη Λιονή, που βρίσκεται στην περιοχή με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη και το δήμαρχο Αγίου Βασιλείου, Γιάννη Ταταράκη. Οι δύο πρώτοι, σύμφωνα με πληροφορίες είχαν αποκλειστεί μέσα στις Μέλαμπες και πριν λίγο απεγκλωβίστηκαν. Όμως αρκετοί κάτοικοι του χωριού αρνούνται να το εγκαταλείψουν και λένε ότι θα παραμείνουν σε αυτό για να σώσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους.  

Ρέθυμνο: Δύσκολες ώρες από τη μεγάλη πυρκαγιά – Ζητήθηκε η εκκένωση χωριών (βίντεο)

Εθελοντές Σαμαρείτες, μαζί με την ομάδα εθελοντών του τμήματος Πολιτικής Προστασίας, παρέχουν πρώτες βοήθειες στους κατοίκους που αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αφού ο καπνός προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα.

Ρέθυμνο: Δύσκολες ώρες από τη μεγάλη πυρκαγιά – Ζητήθηκε η εκκένωση χωριών (βίντεο)Την ίδια ώρα, δίπλα στο Ροδάκινο, η φωτιά τίθεται υπό έλεγχο αλλά με τον φόβο αναζωπύρωσης λόγω των ισχυρών ανέμων να είναι μεγάλος. Στην περιοχή έχουν σπεύσει 17 οχήματα, ενώ εκκενώθηκε νωρίς το απόγευμα το χωριό Κόρακας, χωρίς τελικά να υπάρξουν προβλήματα.

Οι καταστροφές, μέχρι τώρα, σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο είναι μεγάλες, ενώ εκτεταμένες είναι οι ζημιές στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, με αποτέλεσμα πολλά χωριά να έχουν μείνει στο σκοτάδι.

Ρέθυμνο: Δύσκολες ώρες από τη μεγάλη πυρκαγιά – Ζητήθηκε η εκκένωση χωριών (βίντεο)

fecebook/ Δια-SOS-τε τη Μεσαρά

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος