Λουτρό αίματος στη Γάζα για τη νέα πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ (video)

Ποτάμια αίματος στη Γάζα σημάδεψαν τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα απολογισμό 55 είναι οι νεκροί Παλαιστίνιοι και 2700 οι τραυματίες από τα πυρά του ισραηλινού στρατού. Ανάμεσά τους και παιδιά κάτω των 16 ετών. Οι 1.360 τραυματισμοί προήλθαν από πυρά. Το μακελειό προκαλεί διεθνείς αντιδράσεις. Οι Ευρωπαίοι απευθύνουν έκκληση για αυτοσυγκράτηση ,ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ χαρακτήρισε δυσανάλογη βία τις επιθέσεις των Ισραηλινών. Πάντως ο Αμερικανός πρόεδρος μέσω βίντεο, απηύθυνε χαιρετισμό κατά την τελετή των εγκαινίων, λέγοντας πως η Ιερουσαλήμ είναι πλέον η πρωτεύουσα του Ισραήλ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συγκληθεί αύριο Τρίτη στις 10:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας), έπειτα από αίτημα του Κουβέιτ, με θέμα συζήτησης την κατάσταση στην Λωρίδα της Γάζας.

Οι επίκαιρες εξελίξεις είναι ένας επιπλέον λόγος για τον ίδιο να πιστεύει ότι χρειάζεται μία πολιτική λύση και ότι δεν υπάρχει κάποιο “σχέδιο Β” στη λύση των δύο κρατών, με την οποία θα μπορούν οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι να ζουν σε ειρήνη και ασφάλεια, διαμήνυσε απόψε από τη Βιέννη ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, μετά από τις συνομιλίες που είχε με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς και την υπουργό Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ.

Ταυτόχρονα ο ίδιος εμφανίστηκε “ιδιαίτερα ανήσυχος” για τα γεγονότα στη Γάζα, επισημαίνοντας “έναν γενικά πολλαπλασιασμό των διεθνών προβλημάτων”, ενώ χαρακτήρισε “σημαντικό εργαλείο” για την μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, την συμφωνία που είχε υπογραφεί στην αυστριακή πρωτεύουσα τον Ιούνιο του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, και την οποία κατήγγειλε πρόσφατα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι υπεύθυνη για τη βία που ξέσπασε στη Γάζα είναι η Χαμάς.

«Γνωρίζουμε τις πληροφορίες σχετικά με τη συνεχιζόμενη βία στη Γάζα σήμερα» δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Ρατζ Σαχ κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Την ευθύνη για αυτούς τους τραγικούς θανάτους την έχει ξεκάθαρα η Χαμάς» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου.

«Η Χαμάς προκαλεί εσκεμμένα και κυνικά αυτήν την απάντηση» υποστήριξε ο εκπρόσωπος τύπου προσθέτοντας ότι η Χαμάς είναι «μια οργάνωση που ενεπλάκη σε κυνικές δραστηριότητες, οι οποίες οδήγησαν σε αυτούς τους θανάτους».

«Εδώ και εβδομάδες η ισραηλινή κυβέρνηση προσπαθούσε να το διαχειριστεί αυτό χωρίς βία» επισήμανε επίσης, καταγγέλλοντας την «προπαγάνδα» της Χαμάς.

Εξάλλου, η Τουρκία ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τους πρέσβεις της σε ΗΠΑ και Ισραήλ, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ για “κρατική τρομοκρατία” και χαρακτήρισε τις ενέργειές του ενάντια στους Παλαιστινίους “γενοκτονία”.

Σχετική είδηση: Αιματοχυσία στη Γάζα με αφορμή τα εγκαίνια της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ (video- photo gallery)
Αντιδράσεις κομμάτων για την αιματοχυσία στη Λωρίδα της Γάζας
Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος