LIVE: Η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας – Τι προβλέπεται

Ξεκίνησε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας) μετά τις αποκαλύψεις περί «μονταζιέρας» από το δημοσίευμα του «Βήματος» για την τραγωδία των Τεμπών που προκάλεσε «κύμα« αντιδράσεων. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης από το βήμα της Βουλής γνωστοποίησε ότι ότι η εν λόγω πρόταση δυσπιστίας κατατέθηκε από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας.

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι στις 28 Φεβρουαρίου 2023, 57 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και ο τόπος της τραγωδίας αλλοιώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Στο αίτημα για προανακριτική, συνέχισε, η κυβέρνηση απάντησε αρνητικά και στην Εξεταστική Επιτροπή που ακολούθησε αποκλείστηκαν βασικοί μάρτυρες.

Αναφορικά με το δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής» ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε μεταξύ αλλων ότι η μόνη αγωνία της κυβέρνησης ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση και πως για όλα φταίει ο μοιραίος σταθμάρχης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απέφυγε να δώσει πραγματικές εξηγήσεις και συμπλήρωσε: «Έχουμε εμπεδώσει ότι η υπονόμευση του κράτους δικαίου στη χώρα μας είναι έργο της παρέας του Μαξίμου».

«Οι πρακτικές της κυβέρνησης προσβάλλουν τη χώρα και την απομακρύνουν από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και πρέπει να απαντήσουμε στην κραυγή της δικαιοσύνης. (…) Ο λαός ζητά να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τα Τέμπη» συνέχισε ο κ. Ανδρουλάκης. «Ήρθε η ώρα ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη του» ανέφερε και κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας υπογεγραμμένη από τις ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας.

Εδώ το υπογεγραμμένο κείμενο της πρότασης δυσπιστίας.

Τι προβλέπει το άρθρο 84 του Συντάγματος

Την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, την πρόταση μομφής ανέλυσε στο EΡΤΝews, στην εκπομπή NEWSROOM και στους δημοσιογράφους Σταυρούλα Χριστοφιλέα και Μάκη Προβατά, η Ιφιγένεια Καμτσίδου αναπληρώτρια καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής.

Η κ. Καμτσίδου ανέφερε ότι η πρόταση δυσπιστίας κατά το Σύνταγμα είναι «μια κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία», βάσει της οποίας η αντιπολίτευση καλεί σε λογοδοσία την κυβέρνηση. Η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται πάντοτε με βάση συγκεκριμένα θέματα. Δεν είναι κάτι αόριστο δηλαδή και καλείται η κυβέρνηση να απαντήσει για τους χειρισμούς που έχει κάνει και τα μέτρα που προτίθεται να λάβει»

Για τι μορφή θα πάρει η συγκεκριμένη πρόταση και εαν μπορούν να εισαχθούν και διαφορετικά ζητήματα η αναπληρώτια καθηγήτρια σημείωσε: «Πρέπει τα ζητήματα που θα τεθουν να είναι συγκεκριμένα τα οποία θα πρέπει να απαριθμούνται, να αναφέρονται. Εν τω μεταξύ για να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής πρέπει να συγκεντρωθεί ο «μαγικός» αριθμός των 151, δηλαδή της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών».

Η κ. Καμτσίδου μίλησε και για το πολιτικό περιεχόμενο της πρότασης μομφής όπου και επεσήμανε: «Το πολιτικό περιεχόμενο είναι ότι αναγκάζονται οι κυβερνώντες να δώσουν λόγο και να παρουσιάσουν στη λαϊκή αντιπροσωπεία και δι αυτής στον ελληνικό λαό τα στοιχεία των υποθέσεων που ερευνώνται έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στην αντιπολίτευση να απευθύνει μομφή».

Κόντρες πριν την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει ξεκάθαρα να απαντήσει αν αμφισβητεί τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών, υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Παππάς, κατά τη συζήτηση που εξελίσσεται στην Ολομέλεια, αναφέρθηκε στη δήλωση του προέδρου του κόμματός του Στέφανου Κασσελάκη για τη διεξαγωγή εκλογών με την παρουσία διεθνών παρατηρητών.

Σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ συνυπογράφει την πρόταση δυσπιστίας. Νομίζω πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία και να κάνουμε τις επόμενες δύο, τρεις ημέρες, ημέρες δημιουργικής συζήτησης, χωρίς ανακρίβειες και οξύτητες που δεν θα μπορέσουν να δώσουν την ευκαιρία στον λαό να βγάλει συμπεράσματα, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς. Σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια, ο Νίκος Παππάς αναφέρθηκε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές και την παρουσία διεθνών παρατηρητών. «Σε καμία χώρα του ΟΑΣΕ δεν διεξάγονται εκλογές, χωρίς την παρουσία διεθνών παρατηρητών», είπε ο κ. Παππάς και κατέθεσε στα πρακτικά την έκθεση των παρατηρητών για τις τελευταίες εκλογές, των εκλογών του Μαΐου, και σύστησε στους βουλευτές της πλειοψηφίας να… ρίξουν μια ματιά, «διότι στην έκθεση γίνεται αναφορά σε ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί, όπως η πρόσβαση των αναπήρων στα εκλογικά κέντρα, την ισότιμη πρόσβαση και την εκλογιμότητα των γυναικών, την ανεξαρτησία της δημόσιας τηλεόρασης, τη διαφάνεια στα δάνεια των κομμάτων». Μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε στο σημείο αυτό ότι κάποτε ο παριστάμενος υπουργός Μάκης Βορίδης ήταν σε ένα κόμμα που ήταν στην αιχμή του δόρατος της δημόσιας κριτικής του η ΝΔ λόγω της δανειοδότησης της. Η έκθεση των διεθνών παρατηρητών, είπε ο Νίκος Παππάς, «αναφέρει πως η διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενδέχεται να συνδέεται με αδιαφανείς χρηματοδοτήσεις και αναφέρει και τις αγωγές κατά δημοσιογράφων». «Αντιλαμβάνεστε ότι εδώ είμαστε ενώπιον μιας νέας πολιτικής συνθήκης. Είναι προφανές ότι η ΝΔ δεν έχει αποφασίσει πώς να την αντιμετωπίσει. Θα ήθελα να συστήσω να αποφεύγονται οι ακρότητες», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κύριε Παππά έχω υπηρετήσει στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ για περίπου δέκα χρόνια. Έχω συμμετάσχει σε αποστολές διεθνών παρατηρητών, ήμουν δε επικεφαλής στην παρατήρηση των εκλογών στις ΗΠΑ, όταν εξελέγη ο κ. Τραμπ. Ήμουν επικεφαλής των διεθνών παρατηρητών. Θέλω να σας διευκρινίσω τα εξής και να τα μεταφέρετε, διότι προφανώς ο πρόεδρος σας δεν τα γνωρίζει. Σε όλες τις εκλογές που έχουν γίνει στην Ελλάδα υπάρχουν διεθνείς παρατηρητές. Αποτελεί δε σταθερή και μόνιμη διαδικασία η υποβολή του αιτήματος της ελληνικής κυβερνήσεως προς τον ODIHR (Office for Democratic Institutions and Human Rights) του ΟΑΣΕ προκειμένου να στέλνει παρατηρητές στις εκλογές, σε όλες, δεν υπήρξε παράλειψη σε μια», απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης. «Το κρίσιμο δεν είναι οι επιμέρους παρατηρήσεις που ο ODIHR κάνει σε όλες τις χώρες του κόσμου, σε όλες τις εκλογές. Αλλά δύο μαγικές λέξεις που είναι αυτές που κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών, σε σχέση με τη διεθνή παρατήρηση» είπε ο υπουργός Επικρατείας, και εξήγησε ότι οι λέξεις αυτές είναι «ελεύθερες και δίκαιες εκλογές». Όπως δε προσέθεσε σε όλες τις εκθέσεις του ODIHR και του ΟΑΣΕ «πάντοτε οι ελληνικές εκλογές κλήθηκαν ως ελεύθερες και δίκαιες».

Στο κλίμα αυτό, ο Μάκης Βορίδης κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει αν έχει πρόθεση να αμφισβητήσει ένα κεκτημένο δεκαετιών στη Μεταπολίτευση, που λέει ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών διεξάγουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. «Το κάνετε γιατί καταλαβαίνετε ότι έρχεται ένα δύσκολο αποτέλεσμα και αντί να το αποδεχθείτε αυτό το δύσκολο αποτέλεσμα για εσάς, θέλετε να πείτε κάτι άλλο; Και επειδή προσφάτως είχαμε τρεις εκλογές -βουλευτικές εκλογές, επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές- αυτές διεξήχθησαν όταν κυβέρνηση ήταν η ΝΔ, με τον προβλεπόμενο τρόπο. Το ερώτημα είναι, αμφισβητήσατε το αποτέλεσμά τους; Το αμφισβητείτε; Έχει αλλάξει κάτι; Τι είναι αυτό με τη συζήτηση που ανοίγετε με την ευθύνη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Θέλω ξεκάθαρη τοποθέτηση από εσάς. Αμφισβητείτε τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών;», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

Διαβάστε ολόκληρη την παρέμβαση του Νίκου Ανδρουλάκη στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας:

«Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Αναλαμβάνω σήμερα μια κρίσιμη θεσμικά πρωτοβουλία, γιατί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει κάνει πια συνήθειά της τη συστηματική υπονόμευση του κράτους δικαίου στη χώρα μας.

Σε μια σειρά από σκάνδαλα βιώνουμε το ίδιο μοτίβο: διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία.

Σε κάθε σκάνδαλο, σε κάθε κυβερνητική αποτυχία η πολιτική σας επιλογή είναι να κρύβετε την αλήθεια, αντί να ακολουθείτε τον δύσκολο δρόμο της ευθύνης.

Είναι πολιτική σας επιλογή η ατιμωρησία και η συγκάλυψη πλήττοντας την αξιοπιστία των θεσμών και απαξιώνοντας στα μάτια της κοινωνίας μας την πολιτική.

Πριν από λίγες ημέρες, από αυτό εδώ το βήμα απέναντι στα άδεια κυβερνητικά έδρανα, την άδεια καρέκλα του Πρωθυπουργού και του κ. Καραμανλή, είχα επισημάνει ότι η τραγωδία στα Τέμπη συμβολίζει την θεσμική, ηθική και πολιτική σας χρεοκοπία.

Στις 28 Φεβρουαρίου του 2023, 57 άνθρωποι έχασαν με άδικο και βίαιο τρόπο τη ζωή τους. Έκτοτε το πανελλήνιο παρακολουθεί μια προσπάθεια μεθοδικής συγκάλυψης.

Ο τόπος της τραγωδίας αλλοιώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες.

Ζητήσαμε προανακριτική επιτροπή βάσει του πορίσματος της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για τη μη εκτέλεση της σύμβασης 717 και είπατε όχι.

Η, δε, εξεταστική επιτροπή, την οποία υπερψηφίσατε, απέκλεισε κρίσιμους μάρτυρες που είχαν άμεση γνώση για τη σημερινή κατάσταση του δικτύου, τη διαχείριση της σύμβασης της τηλεδιοίκησης, αλλά και τις πολιτικές αποφάσεις του κ. Καραμανλή στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Μάλιστα, είχατε το θράσος να αποκλείσετε από τη λίστα των μαρτύρων ακόμη και την πρώην επιθεωρήτρια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Μάγδα Γεροντίδου, η οποία ερεύνησε για δύο χρόνια τη σύμβαση 717 μέχρι να αντικατασταθεί από τη διοίκηση της Αρχής.

Καταθέσατε ένα πόρισμα εκατοντάδων σελίδων, όπου αποδίδετε την πλήρη ευθύνη για την τραγωδία σε ανθρώπινο λάθος. Αγνοείτε ακόμη και το πόρισμα της τριμελούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων που εσείς ορίσατε, και η οποία επισημαίνει καθαρά ότι αν το σύστημα σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης και το σύστημα αυτόματης πέδησης λειτουργούσε, οι αμαξοστοιχίες δεν θα είχαν συγκρουστεί ποτέ.

Προχθές, δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας ανέδειξε ότι λίγες ώρες μετά το έγκλημα στα Τέμπη, ενώ ακόμα η Ελλάδα θρηνούσε και ο ελληνικός λαός ήταν παγωμένος από το σοκ της απώλειας 57 συνανθρώπων μας, η μόνη αγωνία κάποιων στην Κυβέρνηση ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση, το μικροκομματικό συμφέρον. Πως θα ενισχυθεί με τον πιο θλιβερό τρόπο ότι για όλα φταίει ο μοιραίος σταθμάρχης, που εσείς όμως παράνομα είχατε διορίσει σε αυτήν τη θέση. Δικό σας ρουσφέτι ήταν ο σταθμάρχης, όσο κι αν θέλετε να το ξεχάσουμε.

Πριν ακόμα, παραδοθούν αυτές οι συνομιλίες στην αστυνομία και τη δικαιοσύνη, κάποιοι τις είχαν στην κατοχή τους, τις επεξεργάστηκαν και τις διοχέτευσαν σε φιλικό μέσο μαζικής ενημέρωσης.

H κυβέρνηση απέφυγε να δώσει πραγματικές απαντήσεις:

Ποιος, την ώρα της τραγωδίας, είχε την προτεραιότητα να παρέμβει στο κρίσιμο ηχητικό υλικό;

Ποιος είχε πρόσβαση σε αυτό πριν την Ελληνική Αστυνομία και την Ελληνική Δικαιοσύνη;

Ποιος επεξεργάστηκε τις συνομιλίες και ποιος τις διοχέτευσε στα ΜΜΕ για να ενισχύσει τη θεωρία περί ανθρώπινου λάθους και μόνο;

Έχουμε εμπεδώσει πια ότι η υπονόμευση του κράτους δικαίου είναι έργο της παρέας του Μαξίμου. Αυτών, που οργάνωσαν τις υποκλοπές. Αυτών, που πήραν με παράνομο τρόπο στο κόμμα τους απόρρητα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων εκλογέων του εξωτερικού. Και τότε -όπως κάνετε και τώρα- υποβαθμίζατε το θέμα και κοροϊδεύατε την κοινή γνώμη.

Αγαπητοί συνάδελφοι

Οι πρακτικές σας έναντι του κράτους δικαίου προσβάλλουν τη χώρα μας, την απομακρύνουν από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Οφείλουμε να απαντήσουμε στην κραυγή της κοινωνίας για δικαιοσύνη, φως, αλήθεια και στην απαίτησή της να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι της τραγωδίας.

Ήρθε η ώρα ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη των λόγων και των πράξεών του.

Σύμφωνα με το άρθρο 84 παρ. 2 του Συντάγματος και το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής καταθέτουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησής σας υπογεγραμμένη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας.

Αυτή τη φορά ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει άλλη επιλογή. Θα έρθει εδώ να απολογηθεί. Ό,τι δεν έκανε στις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Θα απολογηθεί για τα πεπραγμένα της Κυβέρνησής του, για το έγκλημα των Τεμπών αλλά και για ό,τι άλλο προσβάλλει το κράτος δικαίου και τους θεσμούς στη χώρα μας.

Και μαζί όλοι οι Βουλευτές θα κληθούν να απαντήσουν αν επικροτούν τους θλιβερούς αυτούς χειρισμούς ή όχι. Γιατί κανείς δεν μπορεί να κρύβεται για πάντα και να αποφεύγει τη λογοδοσία ενώπιον του Κοινοβουλίου και του ελληνικού λαού. Γιατί επιτέλους πρέπει να μπει φραγμός στην αλαζονεία σας, στην ασυδοσία σας, που οδηγούν τη χώρα σε θεσμική παρακμή, την οποία συζητούν σε όλη την Ευρώπη.

Πραγματικά, δεν περίμενα άλλη συμπεριφορά από τους μηχανισμούς και τους υπουργούς προπαγάνδας της Νέας Δημοκρατίας.

Άκουσα να συνδέουν με συμφέροντα την πρωτοβουλία μιας γνήσιας αγωνίας για τους θεσμούς, τη δημοκρατία μας, την αίσθηση της αξίας που έχει η δικαιοσύνη για τον ελληνικό λαό.

Θέλω να τους πω να μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια.

Πορεύομαι με πολιτική αυτονομία. Οι αποφάσεις μας δεν τέμνονται ούτε κινούνται παράλληλα με συμφέροντα, όπως οι δικές σας. Οι επιλογές μας είναι βαθιά αξιακές. Παίρνουμε αυτή την πρωτοβουλία για να αποτρέψουμε το έγκλημα των Τεμπών να παραμείνει ένα διαρκές έγκλημα της Νέας Δημοκρατίας.

Αν νομίζετε ότι θα μας λυγίσουν οι αθλιότητες που διακινείτε, υποτιμάτε τη δύναμη και την ψυχή της δημοκρατικής παράταξης. Υποτιμάτε την πίστη μας στη δημοκρατία, στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην αξία της διάκρισης των εξουσιών.

Άλλωστε με έχετε συνηθίσει. Όταν αποκάλυψα το παρακράτος των υποκλοπών, με βαφτίσατε «πράκτορα ξένων δυνάμεων» για να πετάξετε την μπάλα στην κερκίδα. Ό,τι κάνατε πριν από μερικές δεκαετίες, κάτι που η δημοκρατία μας, -η μεταπολίτευση-, θεωρούσε ένα πολύ κακό και άσχημο παρελθόν. Ακόμη και αυτό το επαναλάβατε δείχνοντας τους άρρηκτους δεσμούς σας με σκοτεινές πρακτικές. Τώρα που αγωνιζόμαστε να σώσουμε την αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου, μας βαφτίζετε «διαπλεκόμενους».

Όλες αυτές οι πρακτικές δείχνουν ότι ο καθεστωτισμός σας έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Είστε ικανοί να κάνετε τα πάντα για να κρατήσετε τις καρέκλες σας. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, απέναντι στις καθεστωτικές πρακτικές πήραμε τη σημερινή θεσμική πρωτοβουλία.

Για να μπει επιτέλους ένα τέλος σε ό,τι προσβάλλει το κράτος δικαίου και τον περήφανο ελληνικό λαό».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος