Το λιμάνι της Κω το άμεσο πρόβλημα-Όλα καλά στα ξενοδοχεία(video+photos)

Ο ισχυρός σεισμός των 6,4 Ρίχτερ (6,7 κατά τους Αμερικανούς)  με τους 2 νεκρούς και τους 4 σοβαρά τραυματίες προκάλεσε ζημιές στο λιμάνι του νησιού. Η μετασεισμική ακολουθία θεωρείται φυσιολογική. Tο μεσημέρι θα φθάσουν στο νησί ειδικοί λιμενολόγοι της Διεύθυνσης Λιμενικών Έργων του υπουργείου Υποδομών, για να εκτιμήσουν τις ζημιές. Είναι θετικό το γεγονός ότι δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα στα ξενοδοχεία, όπου αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται 200.000 τουρίστες. Στο νησί ο ΟΑΣΠ και κυβερνητικό κλιμάκιο με τους υπουργούς κ. Ν. Τόσκα, Χ. Σπίρτζη, Ν. Σαντορινιό, με το οποίο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία ο πρωθυπουργός. Γίνονται συσκέψεις, ενώ άρχισε η καταγραφή των ζημιών από κλιμάκια μηχανικών της Περιφέρειας, του δήμου Κω και του Τεχνικού Επιμελητηρίου. 

Από την Κώ η απεσταλμένη της ΕΡΤ Μαρία Σταθοπούλου δίνει όλο το ρεπορτάζ για το σεισμό, τους νεκρούς και τους τραυματίες.

“Από εδώ και πέρα, κάθε λεπτό που περνά δείχνει ότι το νησί επιστρέφει στους ομαλούς ρυθμούς του χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα” δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος βρίσκεται στο νησί.

Στην επαναλειτουργία του λιμανιού ή έστω τη μερική του λειτουργία έχουν επικεντρωθεί όλες οι προσπάθειες των υπευθύνων στην Κω καθώς ζημιές στον οικιστικό ιστό δεν υπάρχουν, πέραν εκείνων στην παλαιά πόλη είπε ο Γ.Γ. Υποδομών Γιώργος Δέδες έδωσε όλες τις παραμέτρους.

Στην ΕΡΤ1 μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για όλη την κινητοποίηση της κυβέρνησης και τις πρώτες κινήσεις της κρατικής μηχανής.

«Οι υποδομές του νησιού λειτουργούν κανονικά και το μόνο πρόβλημα εντοπίζεται στο λιμάνι» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος της Κω, Γιώργος Κυρίτσης.  Το λιμάνι έχει υποστεί ρηγματώσεις και θα χρειαστούν εκτεταμένες παρεμβάσεις για την αποκατάστασή του ενώ όλες οι άλλες υποδομές του νησιού – ύδρευση, ηλεκτροδότηση και οδικό δίκτυο – λειτουργούν χωρίς προβλήματα.

Για την κατάσταση που βρήκε στο νησί του οποίου “οι υποδομές άντεξαν”, μίλησε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Το λιμάνι της Κω το άμεσο πρόβλημα-Όλα καλά στα ξενοδοχεία(video+photos)“Φαίνεται να άντεξε το κρηπίδωμα του λιμενοβραχίονα, γιατί όλα δείχνουν ότι ο σεισμός δεν προκάλεσε κυματοειδή μορφή”, είπε ο Παναγιώτης Καρύδης ομότιμος καθηγητής Αντισεισμικής Τεχνολογία του ΕΜΠ.

Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης μιλάει για την κατάσταση το πρωί στο νησί.

Δεν προσέγγισε το λιμάνι της Κω το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “blue star 2”, αφού το λιμάνι προς το παρόν έχει τεθεί ανενεργό. Το πλοίο πραγματοποιούσε το δρομολόγιο από Πειραιά, Σάμο, Κω και Ρόδο. Οι 260 επιβάτες του, που είχαν προορισμό την Κω, αποβιβάστηκαν στην Κάλυμνο και αναμένεται στη συνέχεια να επιβιβαστούν στο φέρι μποτ «Ολυμπιος Ζευς», προκειμένου να τους μεταφέρει στο Μαστηχάρι. Ο δήμαρχος Καλύμνου Μανώλης Γαζούλης έχει να πει περισσότερα:

Επίσης, το blue star paros δεν μπόρεσε και αυτό να προσεγγίσει το νησί και οι 78 επιβάτες για την Κω μεταφέρθηκαν με έκτακτη προσέγγιση του πλοίου στη Νίσυρο και από εκεί αναμένεται να μεταφερθούν με τουριστικό σκάφος στα Καρδάμαινα. Το blue star paros συνέχισε το δρομολόγιό του για Νίσυρο, Τήλο, Σύμη, Ρόδο και Καστελόριζο.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Λιμενικού Νίκος Λαγκαδιανός μίλησε για τις πρώτες κινήσεις του Λιμενικού για να δώσει λύση σε καίρια θέματα πρόσβασης στο νησί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο, επειδή το νησί δεν έχει δεύτερο λιμάνι, να χρησιμοποιηθούν φερι μποουτ (παντόφλες), προκειμένου να μεταφέρουν επιβάτες και αυτοκίνητα, από και προς την Κω, σε λιμάνια γειτονικών νησιών που είναι προσεγγίσιμα από τα μεγάλα πλοία.Δύτες αναμένεται να πραγματοποιήσουν κατάδυση στο λιμάνι της Κω προκειμένου από τους αρμόδιους μηχανικούς να υπάρξει μία πρώτη εκτίμηση της κατάστασης μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε το νησί, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός. Πρόσθεσε ότι από την πρώτη εικόνα, το κρηπίδωμα φαίνεται να είναι εντάξει παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλος μέρος του λιμανιού έχει υποστεί καθίζηση.

Στην περίπτωση που το κρηπίδωμα είναι εντάξει θα εξετάσουμε την κατασκευή μίας ράμπας προκειμένου να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν τα πλοία της ακτοπλοϊας ανέφερε.

Ο τουρισμός

Σε συνεχή επαφή με τους φορείς της Κω βρίσκεται η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, προκειμένου να εκτιμηθεί το αποτύπωμα της σεισμικής δραστηριότητας στην τουριστική βιομηχανία του νησιού. Τουριστικοί πράκτορες και ξενοδόχοι είναι οι πρώτοι με τους οποίους ήλθε σε επικοινωνία η κ. Κουντουρά και στο επόμενο διάστημα θα έχει αποκρυσταλλωθεί η εικόνα για τις συνέπειες του σεισμού. Όπως έχει γίνει γνωστό, το λιμάνι του νησιού έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα της σεισμικής δραστηριότητας. Σημειώνεται ότι η τουριστική κίνηση στο νησί γίνεται μέσω των αεροπορικών συνδέσεων σε ποσοστό 90%.

Η Κωνσταντίνα Σβύνου, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω είπε στην ΕΡΤ1 ότι στα ξενοδοχεία δεν υπάρχει πρόβλημα και ότι οι τουρίστες αντιμετωπίζουν τις εξελίξεις με ψυχραιμία. Όπως είπε, ο αριθμός των τουριστών ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε 200.000 άτομα.

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι τουριστικοί πράκτορες της Κω μετά τον μεγάλο σεισμό, αν και τα υπάρχοντα προβλήματα δημιουργούν, όπως φαίνεται, προβλήματα στον προγραμματισμό των πρακτόρων.

Μιλώντας με το πρακτορείο Mouratti Tours, μάς τόνισε ότι «η επόμενη μέρα μας βρίσκει ψύχραιμους και μέχρι τώρα δεν φαίνεται να υπάρχουν μεγάλα προβλήματα, πέραν του λιμανιού».

Στο σημείο αυτό, η κα Μαροπούλου από το τουριστικό γραφείο Tigaki Tours, που βρίσκεται στην περιοχή Τιγκάκη, επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στο λιμάνι και κάνει λόγο για μεγάλο ζημιά, που δεν επιτρέπει στο Blue Star να προσεγγίσει στο λιμάνι. Τα καλά ωστόσο νέα, όπως εξηγεί, και έχουν άμεση συνάρτηση με τον τουρισμό και το εισερχόμενο ρεύμα, αφορούν το αεροδρόμιο, που όπως είπε τέθηκε και πάλι σε λειτουργία.

Προβλήματα ωστόσο παρατηρούνται, όπως εξηγεί η κα Μαροπούλου, στη σύνδεση του νησιού με την Τουρκία, αφού εκεί καταστράφηκε το κτίριο ελέγχου των διαβατηρίων. Για τον λόγο αυτό ημερήσιες εκδρομές πάντα προς την Τουρκία έχουν ακυρωθεί.

Στην περιοχή Τιγκάκι, όπως λέει η κα Μαροπούλου, που δεν έχει δεχτεί τα βέλη του σεισμού, όλα κυλούν ομαλά. Ωστόσο, αναφέρει ότι υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις τουριστών που έσπευσαν να εγκαταλείψουν το νησί, με τη γενικότερη ωστόσο εικόνα να είναι αυτή της ψυχραιμίας και της ομαλότητας.

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνεται, το επόμενο διάστημα θα φανεί αν υπάρξουν ακυρώσεις τουριστικών πακέτων από το εξωτερικό προς το νησί.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος