#metoo: Άλλη μια νύχτα στο κρατητήριο για τον Δ. Λιγνάδη – Αποκαλύψεις – “φωτιά”

Κρατούμενος στον 7ο όροφο της ΓΑΔΑ πέρασε άλλη μια νύχτα ο Δημήτρης Λιγνάδης περιμένοντας να διαβεί την πόρτα του γραφείου της Ανακρίτριας το πρωί της Τετάρτης οπότε αναμένεται να έρθει αντιμέτωπος με το βαρύτατο κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του για βιασμούς ανηλίκων κατά συρροή..

Ο συνήγορος του Αλέξης Κούγιας βρίσκεται στο γραφείο της ανακρίτριας με αίτημα τη μετάθεση της απολογίας του Δ. Λιγνάδη για την Πέμπτη 25/02/2021, καθώς όπως αναφέρει ο χρόνος δεν επαρκεί για την προετοιμασία της υπεράσπισης. Ο σκηνοθέτης αρνείται τις κατηγορίες.

Αντίστροφη μέτρηση για την απολογία Λιγνάδη — Βροχή οι καταγγελίες

Την ίδια ώρα το πανελλήνιο παρακολουθεί σοκαρισμένο τις πληροφορίες από νέες μαρτυρίες και καταγγελίες που με ρυθμό καταιγιστικό προστίθενται στον φάκελο της δικογραφίας, συνθέτοντας το αποτρόπαιο σκηνικό σεξουαλικής βίας.

Σημειώνεται ότι καταγγελίες για βιασμό από τον σκηνοθέτη έχουν γίνει από έναν 23χρονο που αναφέρει πως έπεσε θύμα του το 2015, όταν ήταν 17 ετών, από τον 25χρονο Χρήστο Π. κάτοικο, Σουηδίας, ο οποίος αναφέρει ότι κακοποιήθηκε όταν ήταν 14 ετών, και από τον Βασίλη Κ., ο οποίος επίσης τον μήνυσε για βιασμό σε ηλικία 15 ετών, ωστόσο το αδίκημα έχει παραγραφεί. Για τις δύο πρώτες καταγγελίες καλείται να απολογηθεί και εφόσον υπάρξουν και άλλα στοιχεία από την έρευνα θα κληθεί ενδεχομένως εκ νέου για άλλες υποθέσεις.

Υπενθυμίζεται όμως ότι ο ασκός του Αιόλου άνοιξε όταν Νικος Σ. προχώρησε σε δημόσια καταγγελία για βιασμό του σε ηλικία 19 ετών, ενώ και ο Χρήστος Χ. κατήγγειλε αποπλάνηση σε ηλικία 15 ετών.

Οι αρχές θεωρούν πως έχουν να κάνουν με άνθρωπο που λειτουργούσε μεθοδικά απέναντι στα θύματά του.

Τα στοιχεία στην υπόθεση αυξάνονται συνεχώς καθώς νέες φωνές που περιγράφουν “τα έργα και τις ημέρες”, τού μέχρι προσφάτως ισχυρού παράγοντα του Εθνικού Θεάτρου έρχονται να συμπληρώσουν το σκοτεινό παζλ.

Νέος μάρτυρας που δηλώνει ηθοποιός και τραγουδιστής στο επάγγελμα και γνώριζε το Δημήτρη Λιγνάδη, αλλά δεν υπήρξε θύμα του, προσήλθε αυτοβούλως στον εισαγγελέα καταθέτοντας για τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, ενώ κομβική θεωρείται η κατάθεση 40χρονης σήμερα γυναίκας που διατηρούσε κατά καιρούς σχέση με τον σκηνοθέτη την τελευταία 20ετία και την οποία μάλιστα φέρεται να απείλησε ότι θα την σκοτώσει το 2016 όταν τον προειδοποίησε ότι θα πήγαινε στην Αστυνομία. Η γυναίκα αυτή φέρεται να επιβεβαίωσε πληροφορίες που είχαν στη διάθεσή τους οι Αρχές. Ακόμα και οι γείτονες του σκηνοθέτη κάνουν ανέφεραν για ανήλικα παιδιά τα οποία μπαινόβγαιναν στο σπίτι του στο Μεταξουργείο, μέρα και νύχτα.

Εν τω μεταξύ η εισαγγελία διέταξε προκαταρκτική έρευνα για τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για μεσάζοντες που φέρεται να έστελναν ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από δομές στο θεατρικό εργαστήρι του σκηνοθέτη, με το Εθνικό Θέατρο να ξεκαθαρίζει ότι ο Δ. Λιγνάδης δεν είχε εξουσιοδότηση σε τέτοια προγράμματα. “Ουδέποτε είχε οποιαδήποτε διδακτική ή οργανωτική εμπλοκή με εργαστηριακά προγράμματα του Εθνικού Θεάτρου, προς Έλληνες ή πρόσφυγες ανηλίκους, τα οποία διεξάγονταν ανέκαθεν με εγγυήσεις διαφάνειας ως προς το περιεχόμενο και την ταυτότητα διδασκόντων και διδασκομένων, αλλά και συμμετεχουσών οργανώσεων” αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από γνωστό ηθοποιό

Την ίδια ώρα οι εισαγγελικές αρχές διερευνούν καταγγελία εις βάρος δεύτερου γνωστού ηθοποιού από άνθρωπο εκτός του καλλιτεχνικού χώρου για το βιασμό. Ο ηθοποιός φέρεται να είναι από το περιβάλλον του Δ. Λιγνάδη. Ο καταγγέλλων αναφέρει πως στα όσα δημοσιοποίησε ο Νικος Σ. για το βιασμό του, αναγνώρισε στο άλλο πρόσωπο που υπήρχε στο διαμέρισμα του σκηνοθέτη, τον δικό του θύτη. Αυτή τη στιγμή γίνεται αγώνας δρόμου για τη διερεύνηση της υπόθεσης καθώς καταγγελία παραγράφεται τον ερχόμενο Μάιο. Ο 40χρονος έχει υποβάλει μήνυση στην Εισαγγελία από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Το σύνολο των καταγγελιών που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) για σεξουαλικές παρενοχλήσεις και κακοποιήσεις αναμένεται να παραδώσει την Τετάρτη στις εισαγγελικές αρχές ο πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου του ΣΕΗ Πασχάλης Τσαρούχας, ενώ χθες Δευτέρα κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΕΗ Σπύρος Μπιμπίλας. Οι καταγγελίες θα ελεγχθούν ως προς τη σοβαρότητά τους και κατά πόσο έχουν παραγραφεί.

Η υπόθεση Λιγνάδη έχει γίνει εστία σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση να εξακολουθεί να ζητεί την αποπομπή της Λίνας Μενδώνη και να κάνει λόγο για συγκάλυψη. Η κόντρα αναμένεται να κορυφωθεί την Πέμπτη όπου θα γίνει συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών τόσο για τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις, όσο και για την ποιότητα του δημόσιου διαλόγου, που πυροδοτούν αυτές.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος