Αντίστροφη μέτρηση για την απολογία Λιγνάδη — Βροχή οι καταγγελίες

Αποτροπιασμό στο πανελλήνιο έχουν προκαλέσει τα όσα έρχονται στο φως για την υπόθεση Λιγνάδη, που παραμένει κρατούμενος στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση έως ότου απολογηθεί για το βαρύτατο κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του για βιασμούς ανηλίκων κατά συρροή. Η εισαγγελία διέταξε προκαταρκτική έρευνα για τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι δομές ανηλίκων προωθούσαν προσφυγόπουλα στο θεατρικό εργαστήρι του σκηνοθέτη.

Νέος μάρτυρας που δηλώνει ηθοποιός και τραγουδιστής στο επάγγελμα και γνώριζε το Δημήτρη Λιγνάδη, αλλά δεν υπήρξε θύμα του, προσήλθε αυτοβούλως στον εισαγγελέα καταθέτοντας για τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

“Με απείλησε ότι θα με σκοτώσει”

Η μαρτυρία που σφράγισε τη σύλληψη Λιγνάδη είναι αυτή της 40χρονης γυναίκας από το στενό του περιβάλλον. Όπως υποστηρίζει η ίδια, την είχε απειλήσει ότι θα τη σκοτώσει.

“Όταν τον επισκεπτόμουν στο σπίτι του, κάποιες φορές έβλεπα νεαρά αγόρια και κορίτσια να φεύγουν. Κι όταν εγώ έφευγα κάποια άλλα έρχονταν. Το 2016 του είπα “Θα πάω στην Αστυνομία και θα σε δώσω. Μου απάντησε: Αν τολμήσεις να μιλήσεις, θα πάρω το όπλο και θα σου τινάξω τα μυαλά στον αέρα”, κατέθεσε η γυναίκα.

Ο Α. Κούγιας αναλαμβάνει τον Δ. Λιγνάδη — Κάνει λόγο για πολιτική εκμετάλλευση

Με ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου του, ο Αλέξης Κούγιας γνωστοποιεί ότι αναλαμβάνει την υπεράσπιση του Δημήτρη Λιγνάδη και ζητά μια μέρα αναβολή στην απολογία, ώστε να ενημερωθεί. Επισημαίνεται ωστόσο ότι “οι συνθήκες της δίκαιης δίκης σύμφωνα με το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ, οι οποίες μέχρι τώρα έχουν καταρρακωθεί από ταπεινή πολιτική εκμετάλλευση και κακή άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, κατακρεουργώντας το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου”.

“Γνωρίζαμε και βλέπαμε”

Νεαρός καταγγέλλει στην κάμερα ότι ο κατηγορούμενος ηθοποιός και σκηνοθέτης κυνηγούσε τον ανήλικο αδερφό του στην πλατεία Βικτωρίας. Γείτονες του Δημήτρη Λιγνάδη δηλώνουν ότι είχαν δει πολλές φορές, πολλά ανήλικα αγόρια να μπαίνουν στο διαμέρισμά του.

Αυτεπάγγελτη προκαταρκτική εξέταση διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας μετά από δημοσιεύματα που ήρθαν στο φως και αφορούν ενδεχόμενες έκνομες πράξεις που τελέστηκαν κατά την περίοδο 2017-2018 σε βάρος ασυνόδευτων ανηλίκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προσφυγόπουλα από τουλάχιστον τρεις ΜΚΟ προωθούνταν για μαθήματα στον Δ. Λιγνάδη. Κατά πληροφορίες, υπήρξαν καταγγελίες μαρτύρων και πλέον ερευνάται συνολικά η δράση των ΜΚΟ.

Η δικαιοσύνη στρέφει το βλέμμα της σε άλλη μια μήνυση ανθρώπου εκτός καλλιτεχνικού χώρου για το βιασμό του από γνωστό ηθοποιό. Γίνεται αγώνας δρόμου για να μην παραγραφεί η καταγγελία. Ο 40χρονος έχει υποβάλει μήνυση στην Εισαγγελία από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Μορφή χιονοστιβάδας οι καταγγελίες για τον Δ. Λιγνάδη

Το κατώφλι της Εισαγγελίας Πρωτοδικών πέρασε στις 10.30 το πρωί, ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρος Μπιμπίλας, ο οποίος μετά το ένταλμα σύλληψης του Δημήτρη Λιγνάδη, με την κατηγορία του βιασμού ανηλίκων κατ΄ εξακολούθηση, και τις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης στον καλλιτεχνικό χώρο που έρχονται στην δημοσιότητα, κλήθηκε να συνεισφέρει στην έρευνα με όσες καταγγελίες έχει συγκεντρώσει το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΣΕΗ. Την Τετάρτη στον εισαγγελέα θα καταθέσει και ο πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του σωματείου Πασχάλης Τσαρούχας.

«Μην περιμένετε να σας πούμε λεπτομέρειες, ο δρόμος ανοίγει για να ερευνήσει η δικαιοσύνη. Δεν απαντώ σε τίποτα» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας.

Μιάμιση ώρα κατέθετε ο Σπύρος Μπιμπίλας για τις εκατοντάδες καταγγελίες που έχει δεχτεί το Σωματείο για σεξουαλική κακοποίηση από πρόσωπα του καλλιτεχνικού χώρου.

Η δικογραφία περιλαμβάνει δύο μηνύσεις για βιασμό ανηλίκων, οι οποίοι τελέστηκαν σε χρόνο που δεν έχουν παραγραφεί τα εγκλήματα, αλλά και καταθέσεις που ανοίγουν την έρευνα για άλλες περιπτώσεις εις βάρος του.

“Υπάρχουν και άλλες μαρτυρίες ανηλίκων που έχουν υποστεί αντίστοιχης βαρύτητας ή και λιγότερο βαριές κακοποιήσεις από τον σήμερα κατηγορούμενο, να εκτιμηθεί από εκεί και πέρα, από τις νέες μαρτυρίες αν θα προκύψουν νέες αξιόποινες πράξεις που δεν έχουν παραγραφεί” είπε ο Γιάννης Βλάχος, δικηγόρος του 25χρονου μηνυτή του Δ. Λιγνάδη.

Το σκεπτικό του εντάλματος έχει να κάνει με την ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία των θυμάτων, με τη μεθοδική και συστηματική προσέγγιση, την καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης και την εκμετάλλευση επαγγελματικής ιδιότητας.

Η διάρκεια της εγκληματικής συμπεριφοράς φέρεται να αποτέλεσε την σημαντικότερη προϋπόθεση για την έκδοση του εντάλματος καθώς καταδεικνύει:

  • την άσκηση βίας
  • το γεγονός ότι τα θύματα βρίσκονταν σε κατάσταση αναισθησίας ή ανικανότητας
  • την εμμονή και την εγκληματική ροπή για πολλά έτη

“Με εκπλήσσει το θέμα της παραγραφής, το έγκλημα αυτό ακολουθεί το θύμα σε όλη του τη ζωή, θα έπρεπε και η τιμωρία να ακολουθεί και τον θύτη για όλη του τη ζωή” είπε η ηθοποιός και σκηνοθέτης, Κάρμεν Ρουγγέρη.

Με φόντο τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, καλλιτέχνες έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού, ζητώντας την παραίτηση της Υπουργού.

Αντίστροφη μέτρηση για την απολογία Λιγνάδη — Βροχή οι καταγγελίες

Απαιτούμε την απομάκρυνσή της για την προφανή συγκάλυψη που έλαβε χώρα τον τελευταίο μήνα, δήλωσε ο ηθοποιός και βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης.

“Υπάρχει τεράστια απογοήτευση, όσον αφορά στην πολιτική των εργαζομένων στον πολιτισμό, έχουμε περάσει δύσκολα ενάμιση χρόνο, η κορωνίδα, το τουβλάκι που έριξε το ντόμινο ήταν η στάση στην υπόθεση του κ. Λιγνάδη” σημείωσε ο ηθοποιός Μάριος Αθανασίου.

“Προσπαθούμε να εξυγιανθεί ο χώρος, είναι μια καλή ιστορική στιγμή να συμβεί αυτό, δεν μας αρκεί όλο αυτό, θέλουμε ανάληψη ευθυνών” τόνισε ο ηθοποιός, Γιώργος Χρανιώτης.

Οι δύο Εισαγγελείς που χειρίζονται το θέμα των κακοποιήσεων στον καλλιτεχνικό χώρο, εξετάζουν και άλλες υποθέσεις.

“Yπήρχε μια δραματική σχολή, η μεγαλύτερη μετά το Εθνικό, για την οποία έχουν ακουστεί πάρα πολύ άσχημα πράγματα, έχει φύγει από την ζωή ο μεγάλος δάσκαλος. Πέντε δέκα άνθρωποι είναι αυτοί που κρατάνε τον χώρο μας και αυτό είναι το λυπηρό για μένα” ανέφερε η ηθοποιός Ελένη Φιλίνη.

Θύελλα αντιπαράθεσης πριν από τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών
Την Πέμπτη στη Βουλή θα γίνει η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών τόσο για τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις, όσο και για την ποιότητα του δημόσιου διαλόγου, που πυροδοτούν αυτές. Ήδη μαίνεται θύελλα πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Ρεπορτάζ: Άννα Βλαχοπαναγιώτη, Κώστας Παπαδόπουλος, Άντζελα Ζούγρα, Ματίνα Καλτακη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος