Kρίσιμες ώρες στη Μέση Ανατολή – Τριβές μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ (video)

Φόβοι για ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμάνι από αμερικανική επιδρομή κοντά σε αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Με τρομερά αντίποινα απειλεί το Ιράν που κήρυξε τριήμερο πένθος, ενώ οι ΗΠΑ μιλούν για αμυντική πράξη εναντίον ενός ανθρώπου που ευθύνεται για χιλιάδες θανάτους.

Οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους στη Μέση Ανατολή με 3.000 άνδρες, ενώ μονάδα που βρίσκεται σε βάση της Ιταλίας είναι έτοιμη να αναχωρήσει για τη Βηρυτό, για να προστατεύσει την αμερικανική πρεσβεία.

Σε δηλώσεις του ο Ντόναλντ Τραμπ παραδέχτηκε ότι έδωσε την εντολή εξόντωσης, γιατί, όπως είπε- ο Σουλεϊμανί ήταν υπ` αριθμόν ένα τρομοκράτης σε διεθνές επίπεδο και σχεδίαζε άμεσα επιθέσεις σε βάρος Αμερικανών διπλωματών και στρατιωτικών. Αναλάβαμε δράση για να σταματήσουμε έναν πόλεμο και όχι για να αρχίσουμε έναν άλλον, τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι σέβεται τον ιρανικό λαό και δεν επιδιώκει την αλλαγή του καθεστώτος.

H κηδεία: Χιλιάδες Ιρανοί στους δρόμους, ζητούν εκδίκηση για τον θάνατο του στρατηγού Σουλεϊμανί

Χιλιάδες Ιρακινοί φώναζαν το Σάββατο, “Θάνατος στην Αμερική”, σε πομπή πίσω από τα φέρετρα του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί και του ‘Αμπου Μάχντι αλ Μουχάντις, του κύριου υπολοχαγού του στο Ιράκ, που σκοτώθηκαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή σε αμερικανική επιδρομή.

Kρίσιμες ώρες στη Μέση Ανατολή – Τριβές μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ (video)Όσοι παρέστησαν στη νεκρική πομπή, στην περιοχή Καζιμίγια της Βαγδάτης όπου βρίσκεται ένα σιιτικό ιερό, φώναζαν επίσης “Εκδίκηση για τον ‘Αμπου Μάχντι αλ Μουχάντις”, τον επιχειρησιακό αρχηγό της Χασντ Αλ Σάαμπι, ενός συνασπισμού σιιτών φιλοϊρανών παραστρατιωτικών που εντάχθηκαν στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας.

Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός του Ιράκ ‘Αντελ ‘Αμπντελ Μάχντι παρέστη στη κηδεία στη Βαγδάτη. Ο Σουλεϊμανί θα ταφεί την Τρίτη στη γενέτειρά του την Κερμάν του κεντρικού Ιράν.

Kρίσιμες ώρες στη Μέση Ανατολή – Τριβές μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ (video)Απειλές για αντίποινα

Το Ιράν θα τιμωρήσει του Αμερικανούς οπουδήποτε βρίσκονται στην ακτίνα δράσης της Ισλαμικής Δημοκρατίας σε αντίποινα για τον θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμανί, προειδοποίησε ο στρατηγός Γολαμάλι Αμπουχαμζέχ, διοικητής του επίλεκτου σώματος των Φρουρών της Επανάστασης στην επαρχία Κερμάν, αναφερόμενος και στο ενδεχόμενο επιθέσεων κατά πλοίων στον Κόλπο.

Το Ιράν επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να εκδικηθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον θάνατο του Σουλεϊμανί, σύμφωνα με δηλώσεις του Ιρανού στρατηγού που έγιναν την Παρασκευή 3/1 και μεταδόθηκαν το Σάββατο 4/1 από το πρακτορείο Tasnim.

«Τα Στενά του Χορμούζ είναι σημείο ζωτικής σημασίας για την Δύση και διαπλέονται από μεγάλο αριθμό αμερικανικών πολεμικών πλοίων … ζωτικής σημασίας αμερικανικοί στόχοι στην περιοχή έχουν ταυτοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό…περί τους 35 αμερικανικοί στόχοι στην περιοχή μέχρι το Τελ Αβίβ βρίσκονται στην ακτίνα δράσης μας», προειδοποίησε.

Σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν το βράδυ της Παρασκευής από την κρατική τηλεόραση του Ιράν, ο υποναύαρχος Αλί Φανταβί, υποδιοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, είπε ότι η Ουάσινγκτον δήλωσε «αν θέλετε να εκδικηθείτε, εκδικηθείτε κατά αναλογικό τρόπο σε αυτό που κάναμε».

Οι Αμερικανοί δεν είναι σε θέση «να αποφασίσουν» ποια θα είναι η απάντηση του Ιράν και «πρέπει να περιμένουν σκληρή εκδίκηση. Αυτή η εκδίκηση δεν περιορίζεται στο Ιράν», πρόσθεσε, δίνοντας την διαβεβαίωση ότι οι σύμμαχοι του Ιράν στην Μέση Ανατολή «είναι έτοιμοι να συγκεκριμενοποιήσουν αυτήν την εκδίκηση».

Εν τω μεταξύ φωτογραφίες που έχουν δημοσιευθεί μέσω social media δείχνουν να κυματίζει, για πρώτη φορά, κόκκινη σημαία αντί για τη συνηθισμένης μπλε, στο ιερό τζαμί του Jamkaran, στο Ιράν. Η κόκκινη σημαία θεωρείται ότι συμβολίζει την εκδίκηση.

Στον Λίβανο, ο Μοχάμεντ Ράαντ, στέλεχος της τοπικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, δήλωσε ότι η απάντηση του φιλοϊρανικού «άξονα αντίστασης» στον θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμανί θα είναι αποφασιστική, μετέδωσε το δίκτυο al-Mayadeen TV.

Ανησυχία σε διεθνές επίπεδο

Διάχυτη είναι πάντως η ανησυχία στις περισσότερες πρωτεύουσες του κόσμου. Οι Πρόεδροι της Ρωσίας και της Γαλλίας εξέφρασαν φόβους για τον κίνδυνο επιδείνωσης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, ενώ η Κίνα και η Βρετανία απηύθυναν εκκλήσεις για αποκλιμάκωση. Ο κόσμος δεν μπορεί να ανεχθεί άλλον έναν πόλεμο στον Περσικό Κόλπο υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Για κίνδυνο γενικευμένης έκρηξης βίας και αναζωπύρωσης της τρομοκρατίας, προειδοποίησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Η Βρετανία κάλεσε τους πολίτες της να αποφύγουν οποιοδήποτε ταξίδι στο Ιράκ, εκτός της περιοχής του Κουρδιστάν, όπως και να αποφύγουν κάθε ταξίδι στο Ιράν, το οποίο δεν είναι απαραίτητο, μετά τον θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμανί.

“Δεδομένης της όξυνσης της έντασης, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει τώρα τους πολίτες της χώρας να μην ταξιδεύουν στο Ιράκ, με εξαίρεση την περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν, και να εξετάσουν προσεκτικά αν είναι απαραίτητο να ταξιδέψουν στο Ιράν, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ σε ανακοίνωση.

Διπλωματικός πυρετός

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ σχετικά με τον θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμανί.

«Οι υπουργοί τόνισαν ότι τέτοιες ενέργειες εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου» σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Κίνα από την πλευρά της κάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ «να μην κάνουν κατάχρηση ισχύος».

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ επισήμανε, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ότι «είναι αναγκαία η αποκλιμάκωση» της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Κατά τη συζήτηση αυτή με τον Ζαρίφ ο Μπορέλ τόνισε ότι είναι αναγκαίο οι εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και ότι είναι σημαντικό να γίνει σεβαστή η Συμφωνία της Βιέννης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (JCPoA) η οποία είναι κρίσιμης σημασίας για την παγκόσμια ασφάλεια».

«Δεσμεύομαι να παίξω τον ρόλο του συντονιστή», είπε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με τον πρόεδρο του Ιράκ Μπαρχάμ Σάλεχ και με τον ντε φάκτο ηγέτη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τον πρίγκιπα διάδοχο του Άμπου Ντάμπι Σεΐχ Μοχάμεντ μπιν Ζάγιεντ αλ Ναχιάν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Μακρόν τονίζεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος και ο Ιρακινός ομόλογός του θα παραμείνουν σε στενή επαφή με στόχο να αποτραπεί η περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στο Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν δήλωσε ότι συζήτησε την κατάσταση στην Μέση Ανατολή με τους ομολόγους του σε Γερμανία και Κίνα, Χάικο Μάας και Γουάνγκ Γι και ότι και οι τρεις συμφώνησαν για την ανάγκη αποφυγής κλιμάκωσης της έντασης.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τους ομολόγους του του Ιράκ και του Ιράν, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην τουρκική προεδρία.

Στην επικοινωνία του με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί και τον Ιρακινό Μπαρχάμ Σάλεχ, οι τρεις ηγέτες αναφέρθηκαν στις εξελίξεις στην περιοχή, αλλά και στις διμερείς σχέσεις τους.

Εξάλλου, την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Ιράν και το Ιράκ συζήτησαν σήμερα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο, σύμφωνα με μια πηγή του τουρκικού υπουργείου.

Σε «αχαρτογράφητα νερά» εισέρχεται η Μέση Ανατολή

Ο κ. Κώστας Λάβδας, Καθηγητή Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο εξηγεί στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ τη νέα φάση γεωπολιτικής αβεβαιότητας που εισερχεται η περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Άνοδο σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου.

Η Ελλάδα παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τις εξελίξεις στο Ιράκ και προτάσσει την ανάγκη ψυχραιμίας και νηφαλιότητας, αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η εκτέλεση του Ιρανού υποστράτηγου, Κασέμ Σουλεϊμανί, από τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, αποτελεί επικίνδυνη ενέργεια που εντείνει περαιτέρω το κλίμα αποσταθεροποίησης στο Ιράκ και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής», τονίζει η Κουμουνδούρου.

Πηγές: Α’ Πρόγραμμα, AΠΕ-ΜΠΕ, ΑFP, Reuters

Σχετική είδηση: «Φωτιά» στη Μέση Ανατολή από τη δολοφονία Σουλεϊμανί-Διεθνής ανησυχία-Βίντεο ντοκουμέντο της επίθεσης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος