Κρίσιμες εξελίξεις στη Λιβύη (video)

Τελεσίγραφο να αποσυρθεί εντός 3 ημερών έχει στείλει στην προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης, ο στρατηγός Χαφτάρ, ο οποίος προελαύνει προς την πρωτεύουσα Τρίπολη. Ο “Εθνικός Στρατός της Λιβύης” βομβαρδίζει στρατιωτικές εγκαταστάσεις της κυβέρνησης της Τρίπολης υπό τον Φάγελ Αλ-Σάρατζ.

Η κατάσταση αναμένεται να κλιμακωθεί επικίνδυνα, καθώς τα μεσάνυχτα της Κυριακής εκπνέει το τελεσίγραφο του στρατηγού Χαφτάρ προς την πολιτοφυλακή της Μισράτα, για να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Τρίπολη και τη Σίρτη.

Την ίδια ώρα, η Μόσχα έχει αντιταχθεί στο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης και έχει δηλώσει ότι ανησυχεί ιδιαίτερα από το ενδεχόμενο αποστολής τουρκικών δυνάμεων στην αφρικανική χώρα.

“Λάδι στη φωτιά” ρίχνει η επικύρωση από την τουρκική εθνοσυνέλευση του μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στην κυβέρνηση της Τρίπολης και την Άγκυρα, που ανοίγει το δρόμο για την αποστολή τουρκικής στρατιωτικής βοήθειας στην κυβέρνηση Σάρατζ.

“Η Τουρκία είναι έτοιμη να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, αν η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης το ζητήσει”, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, αναφερόμενος στην ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη.

Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε τη Ρωσία με αφορμή την παρουσία του ρωσικού μισθοφορικού στρατού Βάγκνερ στο πλευρό του Χαφτάρ.

Η Άγκυρα θα εξακολουθήσει να προστατεύει τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο, επανέλαβε, λέγοντας ότι «όλος ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι καμία δύναμη δεν μπορεί να μας εκφοβίσει από την επιδίωξη του δίκαιου σκοπού μας».

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε είχε το βράδυ της Παρασκευής «μακρά και αναλυτική συνομιλία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο επίκεντρο της οποίας ήταν η κρίση στην Λιβύη», έκανε γνωστό η ιταλική προεδρία της κυβέρνησης.

Ο Κόντε είχε επίσης συζητήσει τηλεφωνικά με τον Ερντογάν τον Οκτώβριο, όταν η Ρώμη ζητούσε με έντονο τρόπο τον άμεσο τερματισμό των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη βόρεια Συρία.

“Οι ΗΠΑ ανησυχούν πολύ από την κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων στην Λιβύη, αλλά και με τον αυξανόμενο αριθμό των Ρώσων μισθοφόρων που φέρονται να υποστηρίζουν τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ στο έδαφος”, σύμφωνα με σημερινή δήλωση αξιωματούχου του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών.

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Τρίπολης υπό Φαγιέζ αλ Σάρατζ, δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον παραμένει ουδέτερη στην διαμάχη, ενώ συνομιλεί με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, οι οποίες θα μπορούσαν να επιβάλλουν κάποια συμφωνία.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Η υποστηριζόμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση ακτοφυλακή της Λιβύης αναχαίτισε φέτος χιλιάδες μετανάστες που προσπαθούσαν να φθάσουν στην Ευρώπη διά θαλάσσης και τους μετήγαγε πίσω στη λιβυκή επικράτεια παρότι η ζωή τους διατρέχει κίνδυνο εκεί, τόνισε την Παρασκευή το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, εκφράζοντας έντονη ανησυχία.

Από τον Ιανουάριο ως τον Νοέμβριο πάνω από 8.600 μετανάστες οδηγήθηκαν πίσω στις λιβυκές ακτές.

Οι μετανάστες στη Λιβύη είναι αντιμέτωποι με δολοφονίες, αυθαίρετες κρατήσεις, βασανιστήρια, σεξουαλική βία, απαγωγές και δουλεία από κακοποιά στοιχεία αλλά και στελέχη του λιβυκού μηχανισμού, τόνισε ο Ρούπερτ Κόλβιλ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Η Λιβύη «δεν μπορεί ούτε κατά διάνοια να θεωρείται ασφαλές λιμάνι για την αποβίβαση» μεταναστών, πρόσθεσε.

Τουλάχιστον 284 άμαχοι έχουν σκοτωθεί φέτος συνεπεία των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών στη χώρα αυτή, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία.

Πηγές: A’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Μαίνονται οι μάχες στην Λιβύη – Διπλωματικός «πόλεμος» Ρωσίας – Τουρκίας (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος