Μαίνονται οι μάχες στην Λιβύη – Διπλωματικός “πόλεμος” Ρωσίας – Τουρκίας (video)

Τελεσίγραφο να αποσυρθεί εντός τριών ημερών έχει στείλει στην προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης, ο στρατηγός Χαφτάρ, ο οποίος προελαύνει προς την πρωτεύουσα βομβαρδίζοντας στρατιωτικές αποθήκες του αντιπάλου του, Σάρατζ. Ο εμφύλιος φουντώνει, ταυτόχρονα και ο διπλωματικός πόλεμος ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Μόσχα που έχει αντιταχθεί στο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης.

Στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις οποίες η προσωρινή κυβέρνηση του Σάρατζ λέγεται ότι είχε αποθηκεύσει τουρκικά όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό ήταν ο στόχος των νυχτερινών αεροπορικών βομβαρδισμών από τις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ στη Μισράτα.

Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης απειλεί την Τουρκία ότι αν στείλει στρατιώτες στη χώρα θα θεωρηθούν εχθρική δύναμη και θα γίνουν και εκείνοι στόχος.

Η Τουρκία έχει στείλει ήδη στρατιωτικό εξοπλισμό στη Λιβύη παραβιάζοντας ένα εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που είδε το πρακτορείο Reuter τον περασμένο μήνα.

Μεταδίδοντας εικόνες από την προέλαση δυνάμεων προς τα δυτικά, ο Ταξίαρχος Αχμέντ αλ Μεσμάρι, έδωσε τελεσίγραφο τριών ημερών στην πολιτοφυλακή της Μισράτα για να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Τρίπολη και τη Σίρτη.

Μπροστά στην απειλή του Χαλίφα Χαφτάρ, ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Τρίπολης Σάρατζ ζητεί, σύμφωνα με την εφημερίδα Ρεπούμπλικα, στρατιωτική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιταλία και τη Βρετανία. Η στρατιωτική συμφωνία του με την Τουρκία προκάλεσε ήδη την αντίδραση της Μόσχας, η οποία δηλώνει ότι ανησυχεί ιδιαίτερα από το ενδεχόμενο αποστολής Τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη. Η Ρωσία δηλώνει ότι μιλά με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Ο Τούρκος Πρόεδρος επέκρινε αμέσως τη Ρωσία σχολιάζοντας την παρουσία του ρωσικού μισθοφορικού στρατού Βάγκνερ, που συνδέεται με το Κρεμλίνο, στο πλευρό του Χαφτάρ. H παραστρατιωτική ομάδα έχει πραγματοποιήσει αποστολές στην Ουκρανία και τη Συρία, οι ρωσικές αρχές πάντα αρνούνται όμως ότι εκτελεί δικές τους εντολές.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Π. Γκόνος, Ζ. Κονταξή

Σχετικές ειδήσεις: Μήλο της έριδος η Λιβύη για τα ενεργειακά αποθέματα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος