Κοινό ανακοινωθέν ΝΑΤΟ-Πρόκληση η άνοδος της Κίνας-Δεν άσκησε βέτο η Τουρκία (video)

«Με κοινό ανακοινωθέν άφησαν πίσω τους τις διαφωνίες. Η 70η Σύνοδος του ΝΑΤΟ ολοκληρώθηκε με συμφωνία για ενίσχυση της άμυνας των Βαλτικών χωρών και της Πολωνίας ως απάντηση στη ρωσική απειλή.
Στο κείμενο οι 29 εκφράζουν την αλληλεγγύη, την ενότητα και τη συνοχή τους ενώ αναγνωρίζουν για πρώτη φορά την άνοδο της Κίνας ως πρόκληση.

«Η δύναμη του ΝΑΤΟ αποτυπώνεται στο ότι πάντοτε ξεπερνούσαμε τις διαφωνίες μας και μέναμε ενωμένοι στους βασικούς στόχους μας ώστε να προστατεύουμε και να υπερασπιζόμαστε ο ένας τον άλλο» υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ.

Παρά τις απειλές, η Τουρκία δεν άσκησε βέτο. Μάλιστα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ξεκαθάρισε πως δεν συζητήθηκε καν αίτημα της Άγκυρας για να χαρακτηριστούν τρομοκράτες οι Κούρδοι της Συρίας, ενώ ο Εμμανουέλ Μακρόν διεμήνυσε πως δεν υπάρχει καμία συναίνεση με την Τουρκία σε αυτό το ζήτημα.

«Συμφωνήσαμε πως διαφωνούμε σε αυτό το ζήτημα. Είναι ξεκάθαρο πως δεν συμφωνούμε στο να χαρακτηρίσουμε τρομοκράτες τα μέλη του YPG.» τόνισε ο πρόεδρος Μακρόν.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την ανησυχία του για την αγορά των S400 από την Τουρκία, τονίζοντας πως το ίδιο έκαναν και πολλοί από τους ηγέτες στη Σύνοδο.

«Αυτό που μπορώ να πω είναι πως το αντιαεροπορικό σύστημα S 400 δεν θα ενσωματωθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ» σημείωσε.

Η αλλαγή στάσης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ήρθε λίγο μετά την εκτός προγράμματος συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Λευκός Οίκος τονίζει πως συζητήθηκε μεταξύ άλλων και η σημασία η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τη Συμμαχία.Από την τουρκική πλευρά ανακοινώθηκε πως επρόκειτο για μια εποικοδομητική συνάντηση.

«Ήταν μία πολύ καλή συνάντηση.Συζητήθηκε το θέμα της Συρίας, συζητήσαμε για τους Κούρδους. Μιλήσαμε για πολλά θέματα. Και τα πάμε πολύ καλά» τόνισε ο πρόεδρος Τραμπ.

Μετά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις και δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως δεν θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας ότι μίλησε ήδη αρκετά.

Ένα στιγμιότυπο  που σίγουρα θα μείνει στην ιστορία είναι το πηγαδάκι που έστησαν χθές 4 ηγέτες στη δεξίωση της βασίλισσας Ελισάβετ κουτσομπολεύοντας τον Τράμπ.

Το βίντεο από τη συνομιλία τους έκανε το γύρο του διαδικτύου,προκάλεσε το θυμό του Αμερικανού προέδρου και αυτοί με τη σειρά τους προσπάθησαν να απαλύνουν τις εντυπώσεις.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Ζέτα Κονταξή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος