Κλιματική αλλαγή: Διαδηλώσεις και συλλήψεις ακτιβιστών σε όλο τον κόσμο (video+photo gallery)

Array

Δεκάδες ακτιβιστές για το κλίμα της οργάνωσης Extinction Rebellion συνελήφθησαν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ανά τον κόσμο. Την ίδια ώρα, οκτώ χώρες ζητούν από τον νέο επίτροπο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής να αυξήσει στο 55% τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ως το 2030

Διαδηλώσεις και συλλήψεις

Η οργάνωση έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει για τις επόμενες δύο εβδομάδες σε ειρηνικές διαδηλώσεις πολιτικής ανυπακοής για τη διάσωση του κλίματος ζητώντας την επείγουσα λήψη μέτρων για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα σε περίπου 60 πόλεις του κόσμου.

Στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για διάπραξη αδικημάτων εις βάρος 30 ανθρώπων καθώς εκατοντάδες διαδηλωτές απέκλεισαν έναν δρόμο, ενώ άλλοι ακτιβιστές περικύκλωσαν ένα κυβερνητικό κτίριο στο Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας.

Λιγοστές συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στη Νέα Ζηλανδία όπου ακτιβιστές περικύκλωσαν το κυβερνητικό κτίριο που στεγάζει το υπουργείο το οποίο εκδίδει άδειες για γεωτρήσεις αερίου και πετρελαίου και βρίσκεται στην πρωτεύουσα, το Ουέλινγκτον.

Οι διαδηλωτές στο Σίδνεϊ πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία σε κεντρικό δρόμο. Εκατοντάδες ακτιβιστές υποχρεώθηκαν να απομακρυνθούν και σε 30 από αυτούς απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Αυστραλοί ακτιβιστές διαδήλωσαν χθες και στη Μελβούρνη και το Μπρισμπέιν.

Πενήντα άνθρωποι προσήχθησαν στο Άμστερνταμ επειδή έστησαν μια σκηνή σε κεντρικό δρόμο, έξω από το Ρέικσμουζεουμ (Εθνικό Μουσείο), το διασημότερο μουσείο της Ολλανδίας, και επειδή αρνήθηκαν να μεταφέρουν τη διαδήλωσή τους σε γειτονική πλατεία.

Περίπου 900 διαδηλωτές συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις για το κλίμα στο Άμστερνταμ, οι οποίες ξεκίνησαν πριν ξημερώσει. Οι ακτιβιστές μάλιστα κρατούσαν φυλλάδια που έγραφαν “ΣΥΓΓΝΩΜΗ που αποκλείσαμε τον δρόμο, αλλά είναι επείγον”.

Περισσότερους από 200 ανθρώπους συνέλαβε η αστυνομία, καθώς χιλιάδες ακτιβιστές της οργάνωσης Extinction Rebellion UK έκλεισαν κεντρικούς δρόμους και τουλάχιστον δύο γέφυρες στο κέντρο του Λονδίνου, στο πλαίσιο των παγκόσμιων κινητοποιήσεων που διοργανώνει για το κλίμα.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία έκανε γνωστό ότι έως αυτή τη στιγμή έχει συλλάβει 276 ανθρώπους που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις για το κλίμα.

Ακτιβιστές παρακώλυσαν την κυκλοφορία στο Βερολίνο, όπου οι αρχές έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα προχωρήσουν σε συλλήψεις επί του παρόντος.

Στο Παρίσι, 1.000 ακτιβιστές, υποστηριζόμενοι από το αντικυβερνητικό κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων, φέρεται να κατέλαβαν ένα εμπορικό κέντρο.

Οι διαδηλώσεις αναμένεται να εξαπλωθούν σε δεκάδες άλλες πόλεις, περιλαμβανομένων του Νέου Δελχί και της Νέας Υόρκης.

Ιταλία: “Η στράτευσή μας για το κλίμα δεν κάμπτεται”

Μία κούκλα με πλεξούδες, που αναπαριστούσε τη νεαρή ακτιβίστρια κατά της κλιματικής αλλαγής Γκρέτα Τούνμπεργκ, αντίκριζαν κρεμασμένη από μία ανισόπεδη γέφυρα κυκλοφορίας, οι οδηγοί στον αυτοκινητόδρομο Ρώμης-Φιουμιτσίνο.

Κλιματική αλλαγή: Διαδηλώσεις και συλλήψεις ακτιβιστών σε όλο τον κόσμο (video+photo gallery)Πάνω στην κούκλα ήταν καρφιτσωμένη η επιγραφή «Η Γκρέτα είναι ο Θεός σας» στα αγγλικά (Greta is your God). Αμέσως έσπευσαν στην περιοχή οχήματα της πυροσβεστικής και της αστυνομίας, και κατέβασαν το ομοίωμα της Γκρέτα.

Η επιλογή της γέφυρας δεν φαίνεται να ήταν τυχαία, καθώς ονομάζεται «Ισαάκ Νιούτον», προς τιμήν του πατέρα της θεωρίας για την βαρυτική έλξη και θεωρούμενου ως ιδρυτή της μοντέρνας φυσικής. Η πράξη αυτή, εκτός από την ίδια την ιδέα της επιστήμης, αποτελεί και μία δυσφήμιση του αγώνα της ανθρωπότητας κατά της υποβάθμισης του σύγχρονου τρόπου ζωής, εκτιμούν στο σύνολό τους τα μέσα ενημέρωσης της Ιταλίας.

«Πράξη ντροπής» χαρακτήρισε το συμβάν αυτό η δήμαρχος της Ρώμης Βιρτζίνια Ράτζι. «Σε αυτήν και την οικογένειά της εκφράζουμε την αλληλεγγύη όλης της Ρώμης. Η στράτευσή μας για το κλίμα δεν κάμπτεται», υπογραμμίζει η δήμαρχος της Αιώνιας Πόλης σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Την ευθύνη για το ομοίωμα ανέλαβε μία άγνωστη ομάδα, που επονομάζεται «Οι ξύπνιοι».

Οκτώ χώρες ζητούν περαιτέρω μείωση του εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ως το 2030

Οκτώ χώρες της ΕΕ ζήτησαν από τον νέο Ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής Φρανς Τίμερμανς να αυξήσει στο 55% από 40% τον στόχο της Ένωσης για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ως το 2030.

Οι υπουργοί Περιβάλλοντος της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Λετονίας, της Σουηδίας και άλλων τεσσάρων χωρών της ΕΕ παρουσίασαν το αίτημά τους σε επιστολή, η οποία έχει περιέλθει στην κατοχή του Reuters ενόψει της ακρόασης σήμερα του Τίμερμανς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο θα εγκρίνει τον διορισμό του.

Αν και υπάρχει ευρεία, αν όχι ομόφωνη, στήριξη στον στόχο της ΕΕ να είναι κλιματικά ουδέτερη ως το 2050, υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των κρατών μελών για το πόση πρόοδος θα πρέπει να έχει επιτευχθεί ως το 2030. Το 2018 οι περισσότερες χώρες της ΕΕ συμφώνησαν να μειώσουν κατά 40% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, έναν στόχο που πολλοί έχουν επικρίνει ως όχι αρκετά φιλόδοξο.

Η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει ήδη ζητήσει από τον Τίμερμανς, που θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της περιβαλλοντικής προστασίας και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, να αυξήσει τον στόχο της ΕΕ για το 2030 από το 40% «τουλάχιστον» στο 50%.

Η Γερμανία, όπου η καγκελάριος της οποίας Άνγκελα Μέρκελ έχει μιλήσει υπέρ του στόχου του 55%, δεν υπέγραψε την επιστολή.

Πηγή: ΕΡΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ,Reuters,dpa

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος