Κίνδυνος για γενικευμένη σύρραξη στη Συρία-Έκκληση ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση-Σύσκεψη του ΝΑΤΟ (video)

Κίνδυνος γενικευμένης σύρραξης στη Συρία, καθώς μετά τον αεροπορικό βομβαρδισμό της Ιντλίμπ από στρατεύματα του Μπασάρ Αλ Άσαντ σκοτώθηκαν τουλάχιστον 33 Τούρκοι στρατιώτες. Άμεση ήταν η απάντηση της Άγκυρας, με τον τουρκικό στρατό ξηράς να βομβαρδίζει θέσεις του συριακού στρατού, ενώ ανάλογες επιδρομές πραγματοποίησαν και μαχητικά αεροσκάφη F-16 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Μάλιστα, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν κι ένα στρατιωτικό κονβόι στην ανατολική πλευρά της Ιντλίμπ. Έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ιντλίμπ απευθύνουν ΟΗΕ και ΝΑΤΟ.

«Mεγάλη ανησυχία» για την στρατιωτική κλιμάκωση στην βορειοδυτική Συρία εξέφρασε το Βερολίνο και καταδίκασε την επίθεση εναντίον τουρκικών θέσεων. Η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε για μια ακόμη φορά πολιτικές συνομιλίες προκειμένου να επιτευχθεί το ταχύτερο δυνατό κατάπαυση του πυρός, ενώ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει εάν έχει πράγματι δοθεί τουρκική εντολή να μην εμποδιστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες που θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη.

Η Μόσχα διαμηνύει πως δεν έχει καμία ανάμειξη στους βομβαρδισμούς κατά των δυνάμεων της Τουρκίας και στέλνει δύο πολεμικά πλοία που μπορούν να εκτοξεύουν πυραύλους Κρουζ.

Πούτιν και Ερντογάν είχαν τηλεφωνική συνομιλία και συμφώνησαν για την ανάγκη να παρθούν νέα μέτρα για να αποκλιμακωθεί η ένταση στη βορειοδυτική Συρία.

Στη συνέχεια, ανακοινώθηκε ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας αναμένουν ότι οι τουρκικές αρχές θα λάβουν όλα τα μέτρα ώστε να εγγυηθούν την ασφάλεια των ρωσικών αντιπροσωπειών και των Ρώσων πολιτών που βρίσκονται στην Τουρκία, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ. Παράλληλα επισήμανε ότι η Ρωσία έπραξε ό,τι είναι αναγκαίο για την ασφάλεια των Τούρκων στρατιωτικών στα τουρκικά παρατηρητήρια στο Ιντλίμπ.

Παράλληλα, το Κρεμλίνο διά στόματος του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ, παρουσιάζει τη δική του για το θάνατο των Τούρκων στρατιωτών, επισημαίνοντας ότι «ούτε ένας Τούρκος στρατιωτικός που βρίσκονταν στα παρατηρητήρια όχι μόνο δεν τραυματίσθηκε, αλλά και δεν εκτέθηκε σε κίνδυνο».

«Τα τραγικά περιστατικά θανάτου των Τούρκων στρατιωτικών, σημειώθηκαν σε σημεία όπου πραγματοποιούνταν επιθετικές επιχειρήσεις εκ μέρους των τρομοκρατικών ομάδων συμμοριτών, στις οποίες μεταξύ άλλων συμμετέχουν πολυάριθμοι ξένοι μισθοφόροι, μεταξύ των οποίων και πολίτες από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης», παρατήρησε ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου, υποστηρίζοντας ότι «για την παρουσία σε αυτά τα σημεία Τούρκων στρατιωτικών, η τουρκική πλευρά, παρότι της είχαμε ζητήσει επανειλημμένα να μας ενημερώσει, δεν μας ενημέρωσε».

Ο Πεσκόφ είπε επίσης ότι κατά την διάρκεια της σύσκεψης του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας οι συμμετέχοντες σ’ αυτήν «επεσήμαναν και ένα άλλο γεγονός, το ότι οι Τούρκοι στρατιωτικοί στην ζώνη του Ιντλίμπ δεν έπρεπε να βρίσκονται εκτός των ορίων των παρατηρητηρίων».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μιλήσει με τους ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας, μετά την αεροπορική επιδρομή κατά την οποία σκοτώθηκαν 33 Τούρκοι στρατιώτες στην περιοχή Ιντλίμπ της Συρίας, δήλωσε o διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν.

Ο τουρκικός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει τον βομβαριδισμό στόχων στην Ιντλίμπ, σε αντίποινα. Ανταποκριτές μετέδωσαν ότι μετά τις αναφορές για απώλειες οι πάροχοι ίντερνετ στην Τουρκία μπλόκαραν την πρόσβαση στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν σήμερα για διαβουλεύσεις όσον αφορά τις εξελίξεις στη Συρία βάσει του Άρθρου 4 της συνθήκης της συμμαχίας κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τον θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών σε αεροπορική επιδρομή των συριακών δυνάμεων στην περιοχή της Ιντλίμπ.

“Σήμερα το Συμβούλιο του NATO συναντάται κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας για να διαβουλευτεί βάσει του άρθρου 4 της ιδρυτικής Συνθήκης του ΝΑΤΟ για την κατάσταση στη Συρία”, έγραψε ο Στόλτενμπεργκ στο Twitter.

Βάσει του Άρθρου 4 ένας σύμμαχος μπορεί να ζητήσει διαβουλεύσεις αν πιστεύει ότι απειλείται η εδαφική του ακεραιότητα, η πολιτική του ανεξαρτησία ή ασφάλεια.

Η ένταση στην περιοχή Ιντλίμπ της Συρίας μπορεί να κλιμακωθεί σε μεγάλη διεθνή σύγκρουση, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, προσθέτοντας ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ θα εξετάσει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τα συμφέροντά του στην ασφάλεια. Η συνεχιζόμενη κλιμάκωση πρέπει να σταματήσει επειγόντως. Υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθεί σε μεγάλη, ανοικτή, διεθνή στρατιωτική αντιπαράθεση. Προκαλεί επίσης αβάστακτο ανθρωπιστικό πόνο και θέτει αμάχους σε κίνδυνο», ανέφερε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Η ΕΕ καλεί όλες τις πλευρές σε άμεση αποκλιμάκωση και εκφράζει τη λύπη της για όλες τις ζωές που χάθηκαν. Η ΕΕ θα εξετάσει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τα συμφέροντά της στην ασφάλεια. Είμαστε σε επαφή με όλους τους αρμόδιους παράγοντες», πρόσθεσε.

H Βρετανία καταδίκασε σήμερα την «ασυνειδησία και την ωμότητα» της συριακής κυβέρνησης και της συμμάχου της Ρωσίας στη βορειοδυτική Συρία, μετά τον θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών, ενώ τάχθηκε υπέρ της επιβολής κυρώσεων.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε επικοινωνία με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος καταδίκασε τα «αεροπορικά πλήγματα στην Ιντλίμπ και απηύθυνε έκκληση για «αποκλιμάκωση». Η εκπρόσωπος του NATO Οάνα Λουνγκέσκου ανέφερε ότι ο Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε τη συνέχιση των αεροπορικών πληγμάτων που γίνονται αδιακρίτως από το συριακό καθεστώς και τη σύμμαχό του Ρωσία στην επαρχία της Ιντλίμπ και κάλεσε (τη Δαμασκό και τη Μόσχα) να σταματήσουν την επίθεσή τους, να τηρήσουν το διεθνές δίκαιο και να υποστηρίξουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για να εξευρεθεί ειρηνική λύση», πρόσθεσε. Ακόμη, ο Στόλτενμπεργκ «παρότρυνε όλα τα μέρη να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση αυτής της επικίνδυνης κατάστασης και να αποφύγουν την περαιτέρω επιδείνωση της φοβερής ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή», πρόσθεσε η ίδια.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ μαζί με τον αρχηγό της Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων, στρατηγό Ουμίτ Ντουντάρ και με τον αρχηγό των αεροπορικών δυνάμεων Χασάν Κιουτσουκακγιούζ βρίσκονται στο σημείο μηδέν στα σύνορα με σκοπό την επιχείρηση των τουρκικών ενοπλων δυνάμεων στο Ιντλίμπ της Συρίας.

Νωρίτερα, η Άγκυρα προέτρεπε τη διεθνή κοινότητα να «αναλάβει τις ευθύνες της» στην Ιντλίμπ, όπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία, ενώ οι εξελίξεις εξετάστηκαν σε έκτακτη σύσκεψη υπό τον Ερντογάν.

Η πρώτη απάντηση ήρθε από την Ουάσινγκτον και το Στέητ Ντιπάρτμεντ που εξέφρασε έντονη ανησυχία για τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στην περιοχή, ενώ επεσήμανε, για ακόμα μια φορά, ότι βρίσκεται στο πλευρό της Τουρκίας.

Τις «συνεχιζόμενες επιθέσεις του συριακού καθεστώτος και των Ρώσων συμμάχων του στη βόρεια Συρία» καταδικάζει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας με ανακοίνωσή του.

«Τα γεγονότα της χθεσινής νύχτας δείχνουν τον μεγάλο κίνδυνο μιας περαιτέρω στρατιωτικής κλιμάκωσης. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας προς τους Τούρκους εταίρους μας, κυρίως προς τους τραυματίες, καθώς και τις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων», αναφέρει ο κ. Μάας και προσθέτει ότι «ο χρόνος τρέχει και χρειαζόμαστε μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός για το Ιντλίμπ, η οποία θα ανοίγει τον δρόμο για πολιτικές συνομιλίες».

Επισημαίνει δε ότι το Βερολίνο βρίσκεται σε συζητήσεις με όλες τις πλευρές και ότι σήμερα, με γερμανική πρωτοβουλία, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση προκειμένου να διαβουλευτεί για την τρέχουσα κατάσταση».

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ανταπόκριση-Κωνσταντινούπολη: Αρ. Φερεντίνου

Σχετική είδηση: Συρία: Τουλάχιστον 33 Τούρκοι στρατιώτες νεκροί στην Ιντλίμπ – «Απάντηση» Ερντογάν με βομβαρδισμούς
Κατάπαυση πυρός στη βορειοδυτική Συρία ζητά ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος