Καθοριστικό Eurogroup για 4η αξιολόγηση και χρέος (video)

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για μια αξιόπιστη και συνολική απόφαση σε σχέση με την Ελλάδα, στην αυριανή συνεδρίαση του Εurogroup, στο Λουξεμβούργο, με βάση της δηλώσεις αξιωματούχων των θεσμών και της Ευρωζώνης. Θετικό σήμα στέλνει και ο επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, δηλώνοντας ότι θα υπάρξει συμφωνία που θα ελαφρύνει το χρέος και θα το θέσει σε μια βιώσιμη τροχιά αφού όπως αναφέρει η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της και τώρα οι Ευρωπαίοι θα τηρήσουν τις δικές τους. To Eurogroup θα εξετάσει την πιο πρόσφατη ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και θα αποφασίσει τα κατάλληλα μέτρα ελάφρυνσής του, από αυτά που είχε διευκρινίσει πριν από δύο χρόνια, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Luxemburg Times.

«Ήρθε η ώρα η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της» δήλωσε ο επίτροπος Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί, μιλώντας για τη συνολική συμφωνία που αναμένεται να λάβει το αυριανό Eurogroup για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες, με θέμα την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου, ο κ. Μοσκοβισί αναφέρθηκε στην εντυπωσιακή πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα από την αρχή της κρίσης έως σήμερα. «Μετά από οκτώ χρόνια χρηματοοικονομικής βοήθειας και επώδυνων θυσιών του ελληνικού λαού, το Eurogroup αύριο πρέπει να πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις για να ολοκληρωθεί θετικά το ελληνικό πρόγραμμα» σημείωσε, τονίζοντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι ένας «ισορροπημένος συμβιβασμός» που θα διασφαλίζει την ανάπτυξη της χώρας και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Μοσκοβισί ανακοίνωσε ότι και τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος έχουν ικανοποιηθεί από την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι τώρα είναι η σειρά των εταίρων της στην Ευρωζώνη να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους. Όπως επισήμανε, η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωζώνη, η οποία κλείνει αποφασιστικά το κεφάλαιο της κρίσης.

Ωστόσο, ο Ευρωπαίος επίτροπος υπογράμμισε ότι δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα της Ελλάδας. Σημείωσε ότι το τέλος του προγράμματος, στις 20 Αυγούστου, πρέπει να σηματοδοτήσει μία «απτή αλλαγή» για τη χώρα και να αποτελέσει τη στιγμή ομαλοποίησής της. Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε, επίσης, ότι την επομένη της 20ής Αυγούστου, η Επιτροπή προτείνει η Ελλάδα να ενταχθεί σε «ενισχυμένη εποπτεία», προκειμένου να παρακολουθούνται η εξέλιξη του χρέους, αλλά και οι μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα επόμενα χρόνια.

Σε ερώτηση για το τι είδους ελάφρυνση χρέους είναι πιθανή για την Ελλάδα, ο Κλάους Ρέγκλινγκ από την πλευρά του απάντησε: «Το είδος των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους διευκρινίσθηκε από το Eurogroup πριν από δύο χρόνια. Αναφέρθηκε πολύ καθαρά ποια είδη μέτρων ελάφρυνσης του χρέους είναι πιθανά. Επομένως, γνωρίζουμε ακριβώς το μενού που είναι διαθέσιμο και το Eurogroup θα εξετάσει την πιο πρόσφατη ανάλυση βιωσιμότητας και στη συνέχεια θα αποφασίσει ποια μέτρα είναι κατάλληλα υπό αυτές τις συνθήκες. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει λάβει μεγάλη ελάφρυνση χρέους στο παρελθόν. Και αυτό ωφελεί ήδη πολύ τον ελληνικό προϋπολογισμό σήμερα. Επομένως, το ερώτημα είναι πόσο περισσότερη χρειάζεται. Σίγουρα όχι «κούρεμα», αλλά πιθανόν κάποια μέτρα για να υπάρχει και πιο μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα».

Ερωτηθείς, αν είναι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα του αυριανού Eurogroup όσον αφορά την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του ESM, στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών ενίσχυσης της Ευρωζώνης, ο Ρέγκλινγκ απάντησε: «Θεωρώ ότι η δυναμική επιταχύνθηκε πάλι τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά είναι πολύ δύσκολο να κάνεις πρόβλεψη. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθούν κάποια αποτελέσματα. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν διαφορετικές προτιμήσεις από τις χώρες. Θεωρώ ότι όλοι συμφωνούν πως ο ESM θα παίξει έναν ισχυρότερο ρόλο στο μέλλον, αλλά είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς σήμερα τι σημαίνει αυτό σχετικά με κάθε μία από τις διαφορετικές απόψεις που συζητούνται». Ο Ρέγκλινγκ είπε ότι φαίνεται να υπάρχει σημαντική συμφωνία σχετικά με την παροχή από τον ESM ενός διχτυού ασφαλείας για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης και Εκκαθάρισης Τραπεζών της Ευρωζώνης (SRF).

Έχει προετοιμαστεί το έδαφος για μία τελική λύση, λέει γερμανικός παράγοντας και μένει να διαπιστωθεί εάν αυτά, είναι που περίμενε μέχρι και πριν από λίγες μέρες η ελληνική πλευρά.

Bloomberg: Κοινή γαλλογερμανική πρόταση για τα ομόλογα

«Γαλλία και Γερμανία επιθυμούν να καταστήσουν ευκολότερη την αναδιάρθρωση ομολόγων χωρών της ευρωζώνης που βρίσκονται σε δυσκολίες» μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. «Η κοινή τους πρόταση, που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας προβλέπει την έναρξη συνομιλιών για να ενισχυθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης, που είναι υποχρεωτικές για ομόλογα που εκδόθηκαν από κράτη-μέλη από το 2013 και ύστερα. Η νέα διαδικασία θα τίθεται σε ισχύ όταν ένα κράτος-μέλος ζητήσει οικονομική στήριξη από το ταμείο αντιμετώπισης κρίσεων. Οι κανόνες που ισχύουν στην παρούσα φάση επιτρέπουν μετατροπές στην αποπληρωμή μόνο εάν οι όροι εγκριθούν τόσο από τους κατόχους των προβληματικών ομολόγων όσο και από τους κατόχους κάθε σειράς ομολόγων ξεχωριστά. Η αντικατάσταση αυτής της διπλής διαδικασίας από την έγκριση μόνο από τους κατόχους των προβληματικών ομολόγων θα καταστήσει πιο δύσκολη την αντίδραση σε προσπάθειες αναδιάρθρωσης όταν αυτές κρίνονται απαραίτητες» μεταδίδει το Bloomberg.

Η γαλλο-γερμανική πρόταση ζητά επίσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να διευκολύνει τον διάλογο μεταξύ των μελών-κρατών και των ιδιωτικών επενδυτών όταν κρίνονται αναγκαίες αλλαγές στους όρους αποπληρωμής. Με την απλοποίηση της διαδικασίας, ο συμβιβασμός μπορεί να μετριάσει τις ανησυχίες των ψηφοφόρων της Β. Ευρώπης και ταυτόχρονα να μην απομακρύνει τους επενδυτές όταν χώρες που βρίσκονται σε πρόβλημα εξετάζουν το ενδεχόμενο να ενταχθούν σε πρόγραμμα διάσωσης.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρεπορτάζ: Μιχαήλ Γελαντάλις

Σχετικές ειδήσεις

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος