Κ. Μητσοτάκης: Ευρωπαϊκή στήριξη στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό (video)

Με τις ελληνικές θέσεις στο κείμενο συμπερασμάτων σε δύο κομβικά ζητήματα εθνικού  ενδιαφέροντος αναχώρησε από το πρώτο του Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, το ζήτημα του μεταναστευτικού και η διεύρυνση των δυτικών Βαλκανίων ήταν τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος που μπήκαν στο τραπέζι των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου καταγράφονται οι θέσεις της Αθήνας, καθώς γίνονται ξεκάθαρες αναφορές ενάντια στην προκλητικότητα της Τουρκίας αναφορικά με την Κύπρο, αλλά και στις επιχειρήσεις στη Συρία,  ενώ μετά από επιμονή της ελληνικής πλευράς, όπως είπε ο πρωθυπουργός, υιοθετήθηκε στο τελικό κείμενο η θέση ότι η Ε.Ε. θα πρέπει «να στηρίζει τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν τις πλέον σοβαρές προκλήσεις σε ό,τι αφορά τις μεταναστευτικές ροές  στην ανατολική Μεσόγειο».

Όπως ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης, το Συμβούλιο προχώρησε σε ομόφωνη καταδίκη της τουρκικής επέμβασης στη Συρία και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός λαμβάνοντας υπόψη και τη συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Σημείωσε πως μετά από επιμονή της ελληνικής πλευράς υιοθετήθηκε στο κείμενο των συμπερασμάτων η θέση ότι η ΕΕ θα πρέπει να στηρίζει την Ελλάδα για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

“Το σημείο 8 προστέθηκε μετά από ελληνική απαίτηση, ότι η ΕΕ θα πρέπει να υποστηρίζει τις χώρες που αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις για το μεταναστευτικό. Υπήρξε αναγνώριση του γεγονότος ότι μόνη της η Ελλάδα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Όσον αφορά στην παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ομόφωνα οι Ευρωπαίοι την καταδίκασαν και υιοθέτησαν τις αποφάσεις των υπουργών Εξωτερικών για κυρώσεις, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Κινηθήκαμε με σχέδιο στο μεταναστευτικό και προχωρά το σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών, είπε ο πρωθυπουργός. Δεν υπάρχει κανείς Έλληνας που θα περίμενε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα που ξεπερνά την Ελλάδα σε τρεις μήνες, σημείωσε προσθέτοντας ότι χρειάζεται να δείξουμε ανθρώπινο πρόσωπο και ταυτόχρονα μεγαλύτερη συνέπεια στην φύλαξη των συνόρων.

Αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις που καταγράφονται σε τοπικές κοινωνίες.

«Δεν βρήκαμε κανένα στρωμένο χαλί, κατανοώ τις μεγάλες αντιδράσεις. Η ελληνική κοινωνία βλέπει δύο πράγματα, ότι το θέμα είναι μεγαλύτερο από την Ελλάδα και ότι βλέπει μια άλλη πολιτική από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αντιμετωπίζουμε μια προβληματική κατάσταση αλλά δεν αντιμετωπίζουμε μια πρωτοφανή κρίση» είπε.

“Υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση για την Ελλάδα από τους Ευρωπαίους για το θέμα αλλά δεν υπάρχει όση στήριξη θα ήθελα. Το ζήτημα είναι να μειώσουμε τις ροές και να στείλουμε το μήνυμα ότι οι οικονομικοί μετανάστες θα επιστρέφουν και δεν αξίζει να πληρώσουν τους διακινητές γιατί θα χάσουν”, τόνισε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

Και σημείωσε ότι το plan b θα ήταν ένα τολμηρό σχέδιο για μετακίνηση των προσφύγων και μεταναστών στην ΕΕ. Τόνισε πως η ατζέντα της Κομισιόν για μεταναστευτική πολιτική, ασφάλεια και κλιματική αλλαγή είναι φιλόδοξη. “Δεν μπορούμε να δεχθούμε μείωση των πόρων για τους δύο βασικούς πυλώνες”, σημείωσε.

Εξάλλου, λανθασμένη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από την Συρία, σημειώνοντας πως αυτό φαίνεται από το ποιοι είναι κερδισμένοι. Τόνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πως η παρουσία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και η στρατηγική σχέση με την Ελλάδα δεν τίθεται εν αμφιβάλω.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, σημείωσε πως οποιαδήποτε υποχώρηση θα οδηγήσει σε εκπτώσεις σε φιλόδοξες πολιτικές, όπως τόνισε η πλειοψηφία των κρατών μελών στη Σύνοδο. “Για πρώτη φορά συζητήσαμε το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-27. Εκεί η Ελλάδα προσήλθε με μια ξεκάθαρη θέση, ότι το συνολικό ποσό δε θα πρέπει να πέσει κάτω από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής”.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για δύσκολη διαπραγμάτευση με αποκλίνουσες απόψεις και τόνισε: «Αν η Ευρώπη θέλει να παίξει ουσιαστικό, οικονομικό και γεωπολιτικό ρόλο θα πρέπει αυτό να συνοδεύεται από τους κατάλληλους πόρους».

Δυστυχώς δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε για τη διεύρυνση. Το θέμα πήγε για το 2020, η Ελλάδα πάντα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων και έχει θέσει πολλές αιρεσιμότητες”, είπε ο Κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην αποτυχία των συμμετεχόντων στην Σύνοδο να συμφωνήσουν για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Αλβανία και την Β. Μακεδονία. “Εάν η Βόρεια Μακεδονία πληροί τις προϋποθέσεις πρέπει να βρίσκεται εντός ευρωπαϊκού μονοπατιού”, τόνισε.

“Για τη Βόρεια Μακεδονία, πρέπει να υπάρξει απόλυτη συμμόρφωση με τη συμφωνία των Πρεσπών. Μεταφέρω τους προβληματισμούς για τις πτυχές αυτής της συμφωνίας και γιατί τη θεωρούμε προβληματική. Από τη στιγμή όμως που έχει κυρωθεί είμαστε υποχρεωμένοι να την εφαρμόσουμε”, είπε ο πρωθυπουργός.

Είπε ακόμη πως δεν έχει επικοινωνήσει με τον Ζόραν Ζαεφ. «Είπα στο Συμβούλιο αυτά που του είπα και στην Νέα Υόρκη. Έχει πολλά προβλήματα η Συμφωνία, αλλά δε θα τη θέσω ως εμπόδιο για την ευρωπαϊκή πορεία αρκεί να είναι σεβαστή.»

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αποστολή-Βρυξέλλες: Γιάννης Τρουπής

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος