Ιράν: Χάος στην κηδεία του Σουλεϊμανί-Ποδοπατήθηκαν δεκάδες πολίτες-Νέες απειλές κατά ΗΠΑ (video)

Ξεκίνησε στο Ιράν η ταφή του δολοφονηθέντος Κασέμ Σουλεϊμανί σε νεκροταφείο στη γενέτειρά του, την πόλη Κερμάν, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ISNA, αφού η τελετή καθυστέρησε, όταν δεκάδες άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί για να αποτίσουν φόρο τιμής στον στρατιωτικό διοικητή, ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου.

«Πριν από λίγα λεπτά η σορός του μεταφέρθηκε στο τμήμα ταφής των μαρτύρων στο κοιμητήριο του Κερμάν» μεταδίδει το IRNA, επισημαίνοντας ότι ξεκίνησε η τελετή.

Από νωρίς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στη νοτιοανατολική πόλη Κερμάν για να αποτίσουν φόρο τιμής στον στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί, η δολοφονία του οποίου από πλήγμα μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ την περασμένη Παρασκευή βύθισε την περιοχή σε νέα κρίση και αύξησε τους φόβους για μια ευρύτερη σύγκρουση.

Υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε πως η Τεχεράνη εξετάζει διάφορα σενάρια για να εκδικηθεί τη δολοφονία του. Άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η απάντηση του Ιράν θα είναι ανάλογη, αλλά το ίδιο θα επιλέξει την ώρα και τον τόπο.

Το σημερινό ποδοπάτημα σημειώθηκε εν μέσω κοσμοσυρροής με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 56 άνθρωποι και να τραυματιστούν περίπου 213, είχε δηλώσει νωρίτερα αξιωματούχος των υπηρεσιών εκτάκτων περιστατικών στο ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Η σορός του Σουλεϊμανί, ενός εθνικού ήρωα που ο θάνατός του έχει ενώσει πολλούς Ιρανούς, είχε μεταφερθεί σε ιρακινές και ιρανικές πόλεις προτού φθάσει στη Κερμάν για να ενταφιαστεί.

Σε κάθε μέρος, ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων κατέκλυσε τους δρόμους φωνάζοντας «Θάνατος στην Αμερική» και κλαίγοντας από συγκίνηση. Ο Ανώτατος Ηγέτης Αλί Χαμενεΐ ηγήθηκε των προσευχών στην Τεχεράνη με δάκρυα στα μάτια.

Ο Σουλεϊμανί, ο οποίος ήταν επικεφαλής της επίλεκτης δύναμης Αλ Κουντς, ήταν υπεύθυνος για την οικοδόμηση ενός δικτύου πληρεξούσιων στρατών της Τεχεράνης σε όλη τη Μέση Ανατολή. Είχε διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην ενορχήστρωση της μακρόχρονης εκστρατείας του Ιράν για την αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ από το Ιράκ.

Νέες απειλές Ροχανί κατά ΗΠΑ

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί προειδοποίησε σήμερα τον Γάλλο ομόλογό του Εμμανουέλ Μακρόν ότι τα αμερικανικά συμφέροντα στην Μέση Ανατολή βρίσκονται πλέον «σε κίνδυνο» μετά από τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί σε μια αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στη Βαγδάτη.

«Οι ΗΠΑ πρέπει να γνωρίζουν ότι τα συμφέροντα και η ασφάλειά τους στην περιοχή βρίσκονται σε κίνδυνο και δεν μπορούν να αποφύγουν τις συνέπειες αυτού του μεγάλου εγκλήματος», δήλωσε ο Ροχανί στον Μακρόν σε τηλεφωνική τους συνομιλία, σύμφωνα με την ιρανική προεδρία.

Στο πεδίο των διεθνών αντιδράσεων, το ΝΑΤΟ θα αποσύρει «προσωρινά» ένα μέρος του προσωπικού του από το Ιράκ, για λόγους ασφαλείας, ανέφερε ένας αξιωματούχος της Συμμαχίας.

“Λαμβάνουμε όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας. Αυτό περιλαμβάνει και την προσωρινή μετακίνηση μέρους του προσωπικού μας σε διαφορετικές τοποθεσίες, τόσο εντός όσο και εκτός του Ιράκ”, είπε η πηγή αυτή.

Ωστόσο, το ΝΑΤΟ “διατηρεί την παρουσία του στο Ιράκ”, πρόσθεσε.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Αντέλ Αμπντέλ Μάχντι επιβεβαίωσε σήμερα ότι παρέλαβε μια «υπογεγραμμένη», «μεταφρασμένη» και «πολύ ξεκάθαρη» επιστολή από την αμερικανική στρατιωτική διοίκηση που ανακοινώνει την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από το Ιράκ.

Η Βρετανία θέλει να διατηρήσει τους στρατιώτες της στο Ιράκ, όμως θα τους αποσύρει εφόσον το ζητήσει η Βαγδάτη, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας. Ο υπουργός ανέφερε ότι η Βρετανία έχει λάβει «έκτακτα μέτρα» για την προστασία των Βρετανών που βρίσκονται στο Ιράκ και σε γειτονικές χώρες, σε περίπτωση που το Ιράν προβεί σε αντίποινα για την δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί. Η Βρετανία διατηρεί δύο πολεμικά πλοία στον Περσικό Κόλπο και περίπου 400 μέλη ενόπλων δυνάμεων στο Ιράκ, τα οποία όπως είπε κρίθηκε αναγκαίο να αλλάξουν την κατάσταση ετοιμότητάς τους.

Ο επικεφαλής του Εργατικού κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, επιτέθηκε στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι καλύπτει και υποστηρίζει μία παράνομη πράξη, μόνο και μόνο για να διατηρήσει την επαφή με τον Ντόναλντ Τραμπ. Συγκεκριμένα, είπε ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον «κρύβεται πίσω από τον υπουργό ‘Αμυνας», αντί ο ίδιος να ενημερώνει τη Βουλή για το ζήτημα και τόνισε ότι η «δολοφονία» του Σουλεϊμανί έβαλε σε κίνδυνο τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις, κάτι που ο Μπόρις Τζόνσον φοβήθηκε να πει.

Λίγο νωρίτερα, η Ρουμανία είχε ανακοινώσει ότι αποσύρει τους 14 στρατιώτες της από το Ιράκ, λόγω της έντασης στην περιοχή. «Για την ασφάλεια του προσωπικού μας, οι 14 Ρουμάνοι στρατιώτες που εκτελούσαν αποστολή στο Ιράκ θα μεταφερθούν προσωρινά σε άλλη βάση του ΝΑΤΟ», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ορισμένοι από τους 500 Καναδούς στρατιώτες που σταθμεύουν στο Ιράκ θα μετακινηθούν προσωρινά στο Κουβέιτ για λόγους ασφαλείας, ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός του γενικού επιτελείου της χώρας, καθώς εκφράζονται φόβοι για αντίποινα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας δήλωσε πως το Βερολίνο δεν μπορεί να δεχθεί την απόφαση του Ιράν να αγνοήσει τα όρια μιας συμφωνίας για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, λέγοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει.

«Αυτό που ανακοίνωσε το Ιράν δεν είναι, πιστεύουμε, η σωστή πορεία και άρα πρέπει να βρούμε μια κοινή απάντηση», είπε ο Μάας μετά τη συνάντησή του με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Βρετανίας στις Βρυξέλλες.

Βάσει των όρων της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, τα μέρη που υπέγραψαν τη συμφωνία μπορούν να προχωρήσουν στην επαναφορά των κυρώσεων του ΟΗΕ σε βάρος του Ιράν, αν και ο Μάας δεν επεκτάθηκε.

Το Ιράν θα πρέπει να αποφύγει την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή μετά την αμερικανική επιδρομή στην οποία σκοτώθηκε ένας από τους ανώτατους στρατιωτικούς του διοικητές, δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, κατακρίνοντας την Ισλαμική Δημοκρατία για όξυνση της έντασης στην περιοχή.

“Λέω σαφώς ότι το Ιράν είναι υπεύθυνο για την κλιμάκωση στην περιοχή και συνεπώς είναι ευθύνη του Ιράν να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση”, δήλωσε σε συνάντηση των Γερμανών συντηρητικών στη Βαυαρία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο υπερασπίστηκε σήμερα τη νομιμότητα του αμερικανικού πλήγματος που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Σουλεϊμανί, λέγοντας ότι οι επιθέσεις που σχεδίαζε ο Ιρανός στρατιωτικός διοικητής «θα οδηγούσαν, δυνητικά, στον θάνατο πολλών περισσότερων Αμερικανών».

Επιπλέον, ο Μάικ Πομπέο επέρριψε ευθύνες στον Σουλεϊμανί για την επίθεση με ρουκέτες, της 27ης Δεκεμβρίου, στο Ιράκ, όπου σκοτώθηκε ένας Αμερικανός εργολάβος.

Το Παρίσι εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για το Ιράν

H Γαλλία προειδοποίησε σήμερα τους πολίτες της να αποφύγουν να ταξιδέψουν στο Ιράν, επικαλούμενη την “εξαιρετικά ευμετάβλητη” κατάσταση ασφαλείας.
Το υπουργείο Εξωτερικών συνέστησε επίσης στους Γάλλους πολίτες που πιθανόν δεν είναι σε θέση να φύγουν προσωρινά από το Ιράν, να επιδείξουν τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή και επαγρύπνηση και να λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις για την ασφάλειά τους. Οι Γάλλοι πολίτες καλούνται επίσης να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους εντός του Ιράν και να αποφεύγουν τις συγκεντρώσεις, αναφέρει η ανακοίνωση.

Συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν την Τετάρτη

Η ένταση στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν θα είναι ένα από τα κύρια θέματα των συνομιλιών που θα έχουν αύριο στην Κωνσταντινούπολη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν.

Νωρίτερα το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει ότι ο Πούτιν κατά την διάρκεια της αυριανής επίσκεψης του στην Τουρκία θα παραστεί στην επίσημη τελετή εγκαινίων του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream και θα συζητήσει με τον Ερντογάν για την κατάσταση στην Συρία και την Λιβύη.

Πηγή:ΕΡΤ,Reuters,AFP,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος