Ανελέητο σφυροκόπημα στα περίχωρα του Κιέβου – Ηχούν οι σειρήνες στην Οδησσό

Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Ρωσίας ότι ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του πολέμου και πλέον, βασικός στόχος είναι «η απελευθέρωση του Ντονμπάς» από τους Ουκρανούς ενδιαφέρον έχει πώς θα εξελιχθεί η 31η ημέρα των πολεμικών επιχειρήσεων.

To πρωί του Σαββάτου σειρήνες ήχησαν στο Κίεβο και δεκάδες βομβαρδισμοί στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας. Nωρίς το πρωί ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας, Βιτάλι Κλίτσκο, ανακοίνωσε την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 20.00 του Σαββάτου μέχρι τις 07.00 της Δευτέρας. Απόφαση, που όπως μετέδωσε το Reuters, ακυρώθηκε στη συνέχεια. Η απεσταλμένη της ΕΡΤ, Ευτυχία Πενταράκη, μετέδωσε το σφυροκόπημα των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή. Ο ήχος από τους συνεχείς βομβαρδισμούς, στα περίχωρα του Κιέβου αλλά και μέσα στην πόλη είναι συγκλονιστικός.

Στο σημείο όπου πραγματοποιήθηκε ένα νέο ρωσικό χτύπημα, μεταξύ των οποίων και σε ένα εννιαόροφο κτίριο στην Μπογιάρκα, πόλη έξω από το Κίεβο, βρέθηκε το μεσημέρι η αποστολή της ΕΡΤ.

Βομβαρδισμοί και εικόνες καταστροφής στο Κίεβο

Στο Κίεβο, στο οποίο οι ουκρανικές δυνάμεις ενισχύονται και οι ρωσικές υποχωρούν ακούστηκαν λίγο μετά τις 5.30 τα ξημερώματα του Σαββάτου σειρήνες προειδοποιώντας τους κατοίκους για αεροπορική επιδρομή.

«Προσοχή! Συναγερμός για αεροπορική επιδρομή σήμανε στο Κίεβο! Ζητούμε από όλους να μεταβούν εσπευσμένα στα καταφύγια της Πολιτικής Προστασίας», αναφέρει η ανακοίνωση της περιφερειακής διοίκησης του Κιέβου στο Telegram. Οι ουκρανικές αρχές έχουν προτρέψει τους κατοίκους να μην αγνοούν τις προειδοποιήσεις για αεροπορικές επιδρομές και να πηγαίνουν στα καταφύγια για να προφυλαχθούν. Οι δυνάμεις του Κιέβου διαβεβαιώνουν ότι συνεχίζουν την αντεπίθεσή τους στη Χερσώνα, στο νότιο τμήμα της χώρας, τη μοναδική μεγάλη πόλη που έχουν καταλάβει πλήρως οι δυνάμεις της Μόσχας.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής του Κιέβου, Ολεξάντρ Παβλιούκ, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη Σλάβουτιτς, όπου ζουν εργάτες του παροπλισμένου πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ. Ο Παβλιούκ ανέφερε πως ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το νοσοκομείο στο Σλάβουτιτς και απήγαγαν τον δήμαρχο.

Ήχoύν σειρήνες

Οι αντιαεροπορικές σειρήνες ήχησαν νωρίς το πρωί και στην Οδησσό όπου ο απεσταλμένος της ΕΡΤ, Κώστας Καντούρης, μετέδωσε ότι ήχοι από ομοβροντίες ακούστηκαν από την παραλία χωρίς να έχει γίνει γνωστό το τι έχει συμβεί. Όπως δήλωσε η πόλη παρά τις σειρήνες που ακούγονται και τις προετοιμασίες για οχυρωματικά έργα προσπαθεί να επανέλθει στην κανονικότητα, να συνεχίσει η οικονομική ζωή. Ενδεικτικό είναι ότι από σήμερα άνοιξε και πάλι ο ζωολογικός κήπος της πόλης!

Σε νέα Μαριούπολη τείνει να εξελιχθεί το Τσέρνιχιβ

Πυρά από το ρωσικό πυροβολικό δέχτηκε τηλεοπτικό συνεργείο του SkyNews, με το σχετικό οπτικό υλικό να αναμεταδίδεται από τα διεθνή ΜΜΕ. Τα σοκαριστικά πλάνα από το Τσέρνιχιβ της Ουκρανίας, που όπως μετέδωσε η Ευτυχία Πενταράκη «τείνει να εξελιχθεί σε νέα ΜΑριούπολη» αποτυπώνουν την στοχοποίηση της 59χρονης ρεπόρτερ Άλεξ Κρόφορντ και των τεχνικών που αποτελούν την αποστολή του SkyNews από ρωσικά πυρά.Τα μέλη του ειδησεογραφικού συνεργείου προσπαθούσαν να διασχίσουν τον ποταμό δίπλα στο Τσέρνιχιβ, περνώντας από μια πεζογέφυρα.

Το μήνυμα Ζελένσκι

«Με τον περιορισμό των ενεργειών της Ρωσίας, οι υπερασπιστές μας οδηγούν τη ρωσική ηγεσία σε μια απλή και λογική ιδέα: η συζήτηση είναι απαραίτητη. Με νόημα, επείγον, δίκαιο», σημείωσε σε χθεσινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι «η Ουκρανία δεν θα παραχωρήσει εδάφη» και ότι η Ουκρανία έχει καταφέρει ισχυρά πλήγματα στη Ρωσία.

Στο πεδίο των μαχών ο φόρος αίματος που πληρώνουν και οι δύο πλευρές είναι βαρύς. Η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 136 παιδιά μέχρι στιγμής ενώ ο αριθμός των τραυματισμένων παιδιών ανήλθε σε 199. Οι ρωσικές αρχές παραδέχθηκαν τον θάνατο 1.351 στρατιωτών τους με τις εκτιμήσεις της Δύσης να κάνουν λόγο για 7.000 απώλειες και οι Ουκρανοί να υπόστηρίζουν, χωρίς να μπορεί να αποδειχθεί ότι οι νεκροί Ρώσοι στρατιώτες ξεπερνούν τους 16.000.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο πάνω από από 2.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μαριούπολη όπου περίπου 100.000 κάτοικοι της πολιορκημένης πόλης παραμένουν αποκλεισμένοι και στερούνται τα πάντα.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης δήλωσε πως μίλησε με τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Ουκρανία σχετικά με τις επιλογές που υπάρχουν για την απομάκρυνση των αμάχων, μετά τη δήλωση του γάλλου προέδρου Μακρόν ότι θα προτείνει στη Ρωσία ένα σχέδιο που θα βοηθήσει τους αμάχους να φύγουν από την πόλη η οποία τελεί υπό την πολιορκία των ρωσικών δυνάμεων.

Ανελέητο σφυροκόπημα στα περίχωρα του Κιέβου – Ηχούν οι σειρήνες στην Οδησσό
Αυτοκινητοπομπή από αμάχους. (AP Photo/Alexei Alexandrov)

Aπώλειες καταγράφουν οι Ρώσοι στο Ντονμπάς

Το γενικό επιτελείο του ουκρανικού στρατού ανέφερε ότι «επέφερε σημαντικές απώλειες στους Ρώσους εισβολείς» στην περιοχή γύρω από το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, τις δύο μεγάλες πόλεις του Ντονμπάς. Στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για κατάρριψη τριών αεροσκαφών, καταστροφή οκτώ αρμάτων μάχης και περίπου 170 νεκρούς στρατιώτες από ρωσικής πλευράς.

Η ρωσική διοίκηση προκάλεσε έκπληξη ανακοινώνοντας χθες, Παρασκευή, ότι “επικεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος των προσπαθειών στον κύριο σκοπό: την απελευθέρωση του Ντονμπάς” σε αντίθεση με τη δεδηλωμένη βούληση της Μόσχας μέχρι τώρα να “αποστρατιωτικοποιήσει και να αποναζιστικοποιήσει την Ουκρανία” στο σύνολό της και όχι μόνο σε αυτή την περιοχή όπου βρίσκονται οι δύο φιλορωσικές αυτονομιστικές “δημοκρατίες”.

«Μύθος» ο ρωσικός στρατός

Ο στρατηγός Κρίλο Μπουντάνοφ, ο 36χρονος επικεφαλής των ουκρανικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, δήλωνε χθες στον αμερικανικό Τύπο πως ο ρωσικός στρατός δεν είναι “παρά ένας μύθος”, “μια συγκέντρωση μεσαιωνικής εξουσίας, παλαιών μεθόδων μάχης”.

Μεγάλη ασάφεια επικρατεί μετά από ένα μήνα πολέμου για την τύχη Ρώσων στρατηγών που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία, επτά, σύμφωνα με το Κίεβο. Ο τελευταίος ήταν ο στρατηγός Γιάκοφ Ρεζάντσεφ, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένας άλλος στρατηγός, ο Βλάντισλαβ Γερτσόφ, αποπέμφθηκε από το Κρεμλίνο λόγω των μεγάλων απωλειών που υπέστησαν τα ρωσικά στρατεύματα. Όμως ακόμη και στο σημείο αυτό, ουκρανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για “κάθαρση” που συνδέεται με τις ρωσικές απώλειες στην Ουκρανία – μόνο ένας θάνατος Ρώσου στρατηγού έχει επιβεβαιωθεί από τη Μόσχα.

Εκτός από το Ντονμπάς οι Ρώσοι διατηρούν ισχυρή παρουσία στη χώρα. Έτσι, γύρω από το Κίεβο, οι μάχες συνεχίζονται προκειμένου να “απωθηθεί η επίθεση του εχθρού”, σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο, που διευκρίνισε πως η γραμμή του μετώπου δεν έχει μετακινηθεί.

Στο μεταξύ το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας δημοσίευσε χάρτη των περιοχών στην Ουκρανία υπό ρωσική επίθεση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος