Συνόδος Κορυφής: Η πρόταση της Αθήνας για την ενεργειακή κρίση

Η ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση, το μεταναστευτικό και η πανδημία, στο τραπέζι των 27 στη Σύνοδο Κορυφής σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες. Η Αθήνα προσέρχεται με πρόταση για κοινή αγορά φυσικού αερίου από την ΕΕ στο πρότυπο των εμβολίων κατά του κορονοϊού, ενώ ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει, τους ομολόγους του και για τις τελευταίες προκλήσεις της Άγκυρας.

Στην ατζέντα των 27 ηγετών της ΕΕ βρίσκονται κρίσιμα ζητήματα όπως η ενεργειακή κρίση και το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Αυτό που αναζητείται στις Βρυξέλλες σε σχέση με την ενεργειακή κρίση είναι μια  κοινή απάντηση της Ευρώπης σε αυτό το μείζον πρόβλημα. Όπως είπε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ, Δημήτρης Γκάτσιος, σε αυτή ακριβώς την κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος αναμένεται να εστιάσει και ο πρωθυπουργός καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θα φέρει στο τραπέζι της συζήτησης την πρόταση για κοινή αγορά φυσικού αερίου επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να ληφθούν μακροπρόθεσμα μέτρα τα οποία θα στηρίξουν τους Ευρωπαίους καταναλωτές. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να επισημάνει ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να αναζητήσουν διαφορετικές πηγές εφοδιασμού κι ως εκ τούτου η προκλητικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αφορά ολόκληρη την Ευρώπη.

Για το μεταναστευτικό – προσφυγικό ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εστιάσει σε τέσσερα σημεία. Θα αναδείξει την ανάγκη αλλαγής του Συμφώνου του Δουβλίνου, θα παρουσιάσει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας στην Ελλάδα, θα τονίσει ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να φυλάσσει με αποτελεσματικότητα τα σύνορά της που ταυτόχρονα είναι και σύνορα της ΕΕ. Παράλληλα θα επισημάνει ότι η Τουρκία θα πρέπει να εφαρμόσει στην ολότητά της τη συμφωνία που έχει υπογράψει με την ΕΕ.

Όπως πράττει σε αυτές τις περιπτώσεις ο πρωθυπουργός αναμένεται ότι θα  ενημερώσει τους ομολόγους του για τα νέα «κύματα» της τουρκικής προκλητικότητας όχι μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στην Κύπρο φέρνοντας εκ νέου στην πρώτη γραμμή την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, της κυριαρχίας αλλά και των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Τα μέτρα που εξετάζονται

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, ο στόχος είναι να υπάρξει μια απάντηση ώστε να μετριαστεί ο αντίκτυπος που έχει η ενεργειακή κρίση στους πιο ευάλωτους. Έχουμε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα τα οποία λαμβάνουν οι εθνικές κυβερνήσεις κι από την άλλη είναι οι χώρες του νότου που τάσσονται υπέρ μιας κοινής αγοράς φυσικού αερίου και δημιουργίας στρατηγικού αποθέματος. Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης βλέπουμε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κοινή γραμμή γιατί είναι δύσκολο να πειστούν η Γερμανία και η Ολλανδία όμως οι χώρες του νότου πιστεύουν πολύ έντονα στην εύρεση κοινής ευρωπαϊκής λύσης.

Όσον αφορά στα βραχυπρόθεσμα μέτρα η Κομισιόν προκρίνει την κρατική βοήθεια, στοχευμένη στήριξη στους καταναλωτές με περικοπές φόρων και εισφορών ενέργειας. Σημειώνεται, ότι κατά μέσο όρο, το ένα τρίτο της τιμής χονδρικής ενέργειας καθορίζεται από την αγορά, ένα τρίτο εξαρτάται από τα τέλη υποδομής, και το υπόλοιπο αφορά σε εθνικούς και περιφερειακούς φόρους, με τα περισσότερα κράτη μέλη να έχουν ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες.

Με δεδομένο ότι

  • οι τιμές του φυσικού αερίου είναι κυκλικές και καθορίζονται από τις παγκόσμιες αγορές,
  • η ηλιακή ενέργεια είναι σήμερα δέκα φορές φθηνότερη για παραγωγή από ότι πριν από δέκα χρόνια, και
  • η αιολική ενέργεια σήμερα είναι 50% φθηνότερη από ό,τι πριν από μια δεκαετία.

Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, η Επιτροπή σκοπεύει να ενεργήσει σε πέντε κρίσιμους τομείς:

τερματισμό της κερδοσκοπίας στις αγορές ενέργειας,
– αξιολόγηση της λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που επηρεάζεται από την αύξηση των τιμών στο φυσικό αέριο,
– δημιουργία ενεργών επαφών με ξένους προμηθευτές φυσικού αερίου. Η Equinor Norway έχει ήδη ανακοινώσει αύξηση στις παραδόσεις της,
ενίσχυση των δομών αποθήκευσης φυσικού αερίου. Επί του παρόντος δεν υπάρχει πανευρωπαϊκό πλαίσιο για στρατηγικά αποθέματα φυσικού αερίου όπως έχουμε για το πετρέλαιο. Η Κομισιόν σκοπεύει να διερευνήσει επίσης τις δυνατότητες από κοινού προμήθειας αερίου, ενδεχομένως σε εθελοντική βάση.
– επιτάχυνση στην αδειοδότηση επενδύσεων σε ανεμογεννήτριες, καθώς σήμερα οι άδειες χρειάζονται έξι έως επτά χρόνια.

Κατά τα άλλα θα τεθούν σήμερα επί τάπητος τα ενισχυτικά πλάνα κατά της COVID-19, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ευρώπης, η κυβερνοασφάλεια, και στο πλαίσιο των εξωτερικών σχέσεων θα γίνει συζήτηση για τη Λευκορωσία και το Αφγανιστάν.

Το μεταναστευτικό αναμένεται να κυριαρχήσει στις συζητήσεις της Παρασκευής με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να υπογραμμίζει ότι «τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ πρέπει να ελέγχονται αποτελεσματικά».

Πηγή: ΕΡΤ,  Αποστολή: Δ. Γκάτσιος – Ανταπόκριση από Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Σχετικό Άρθρο: Ν. Αναστασιάδης: Θα ενημερώσει τους αρχηγούς των κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος