ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, συνδικάτα διαμαρτυρήθηκαν για το αναπτυξιακό-Αντιδράσεις με αφορμή δήλωση του πρωθυπουργού

Με πορείες στο κέντρο της Αθήνας αλλά και την Θεσσαλονίκη, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και συνδικάτα διαμαρτυρήθηκαν για τις ρυθμίσεις του αναπτυξιακού νομοσχεδίου της κυβέρνησης. Λόγω των συγκεντρώσεων, κλειστές παρέμειναν για περίπου δυο ώρες, η Πανεπιστημίου, η Σταδίου και οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα. Ένταση κατά την διάρκεια δράσης του ΠΑΜΕ στο Κολωνάκι.

Πολλοί εργαζόμενοι βρέθηκαν στους δρόμους την Τετάρτη, ανταποκρινόμενοι στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ η ΑΔΕΔΥ και εργατικά συνδικάτα. Η πορεία της ΓΣΕΕ ξεκίνησε περίπου στις 12 το μεσημέρι ενώ λίγο πιο νωρίς είχε ξεκινήσει από την Πλατεία Κλαυθμώνος η πορεία της ΑΔΕΔΥ. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ είχε προκηρύξει στάση εργασίας, από τις 11:00 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου και κάλεσε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που πραγματοποιήθηκε από κοινού με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) και άλλα σωματεία.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ ξεκίνησε στις 10:30 στα Προπύλαια, ενώ πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις και σε άλλες πόλεις της χώρας. Παρών στην συγκέντρωση στην Αθήνα ήταν και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στο Κολωνάκι μέλη του ΠΑΜΕ είχαν συγκεντρωθεί έξω από συμβολαιογραφείο για να διαμαρτυρηθούν κατά πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας οικογένειας. Ομάδα των διαμαρτυρόμενων επιχείρησε να μπει στο συμβολαιογραφείο και υπήρξε μικρής έντασης συμπλοκή με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν μέλη του ΠΑΜΕ, εργατικά σωματεία αλλά και διανομείς φαγητού στη Θεσσαλονίκη. Η διαμαρτυρία ξεκίνησε στο άγαλμα Βενιζέλου. Οι διαδηλωτές κινήθηκαν στις οδούς Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή, Αριστοτέλους, Βενιζέλου και κατέληξαν στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνική δικτύωσης σχολιάζοντας τις κινητοποιήσεις σημείωσε: “«Για μία ακόμη φορά, απεργούν οι λίγοι και ταλαιπωρούνται οι πολλοί!”. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τους “επαγγελματίες συνδικαλιστές” πως έχουν χάσει την επαφή τους με τον κόσμο της εργασίας, ενώ υπεραμύνθηκε των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου για τα εργασιακά, λέγοντας πως η κυβέρνηση θεσπίζει κανόνες για να είναι τα σωματεία αντιπροσωπευτικά και να αποφασίζουν οι πλειοψηφίες για τις κινητοποιήσεις. “Στέκομαι στο πλευρό των εκατομμυρίων πολιτών που σήμερα δοκιμάζονται γιατί έτσι το θέλησε μια μειοψηφία. Οι Έλληνες κουράστηκαν, πλέον, να δοκιμάζονται από πρακτικές περασμένων δεκαετιών” ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης.

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού προκάλεσε αντιδράσεις των κομμάτων.

«Η ανάρτηση του κ. Μητσοτάκη για τη σημερινή απεργία, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της ακραία συντηρητικής του αντίληψης για το συνταγματικά κατοχυρωμένο δημοκρατικό δικαίωμα των εργαζομένων να απεργούν. Ούτε ο Όρμπαν στην Ουγγαρία, δε θα το έγραφε καλύτερα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter. «Δυσανεξία στις απεργίες, δυσανεξία στη διαφορετική άποψη, δυσανεξία στα εργασιακά δικαιώματα, δυσανεξία και στη Δημοκρατία», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι «όλα αυτά είναι σημάδια καθεστωτικής νοοτροπίας».

Σχολίασε δε: «Επειδή κέρδισε τις εκλογές, νομίζει ότι δε θα πρέπει κανείς να τον ενοχλεί. Κόμματα, κοινοβουλευτικές διαδικασίες, εφημερίδες, απεργοί. Όλοι σιωπή! Ενοχλείται ο κος Πρωθυπουργός…».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Χαρίτσης σχολίασε: «Θα μπορούσε να είναι ανακοίνωση του ΣΕΒ. Όμως είναι δήλωση του κ. Μητσοτάκη, του πρώτου Πρωθυπουργού της χώρας που απροκάλυπτα εναντιώνεται στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην απεργία. Με αλαζονεία και αυταρχισμό. Την ώρα που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ακυρώνει το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία, καταργεί την αιτιολόγηση των απολύσεων από τους εργοδότες και ακυρώνει την προβλεπόμενη από την προηγούμενη κυβέρνηση περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% για τα επόμενα δύο χρόνια, έχει το θράσος να εμφανίζεται ως υπερασπιστής των πολλών».

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Πάει πολύ ο πρωθυπουργός, που εκλέγεται με λιγότερο από το 30% των εχόντων δικαίωμα ψήφου Ελλήνων πολιτών, να μιλάει για μειοψηφίες απεργών, μόνο και μόνο για να κρύψει την επίθεση που σχεδιάζει με το κατάπτυστο πολυνομοσχέδιο στους μισθούς, τις συλλογικές συμβάσεις και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, που έχουν κατακτηθεί με αγώνες και αίμα. Οσο για τους επαγγελματίες του συνδικαλισμού, ας τους αναζητήσει στο κόμμα του»

Σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής αναφέρει: «Δυστυχώς με την πολιτική που προωθεί στα εργασιακά ο κ. Μητσοτάκης την πληρώνουν οι πολλοί. Γιατί το νομοθέτημά του οδηγεί σε καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων, απαξιώνει τις αμοιβές και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Για αυτά, στα οποία εστιάζουν οι εργαζόμενοι τον αγώνα τους σιωπά εκ του πονηρού. Τα υπόλοιπα από την ανάρτησή του, όπως τα περί συμμετοχής και ψηφοφοριών, από μας μόνο ως προβοκάτσια εκλαμβάνονται».

Σχετικές ειδήσεις: Γενική απεργία την Τετάρτη για το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος