Φωτιά σε Βούλα – Βάρη: Βελτιωμένη η κατάσταση – Ολονύχτια μάχη από επίγειες δυνάμεις

Βελτιωμένη είναι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η κατάσταση με την πυρκαγιά στην Άνω Βούλα σε σχέση με το απόγευμα του Σαββάτου. Ωστόσο παραμένει σε εξέλιξη κυρίως στο μέτωπο προς τα νεκροταφεία.

Η φωτιά είναι σε εξέλιξη σε πολλές εστίες κυρίως σε δύσβατη περιοχή αλλά έχουν κοπάσει οι άνεμοι και δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος επέκτασης ενώ αντιμετωπίζεται από ισχυρές επίγειες δυνάμεις που είναι σε πλήρη ανάπτυξη στην περιοχή.

Όπως λένε τα στελέχη της Πυροσβεστικής θα δοθεί ολονύχτια μάχη με τις φλόγες μέχρι το πρώτο φως της ημέρας που θα επιχειρήσουν και τα εναέρια μέσα.

Συνολικά επιχειρούν 171 πυροσβέστες με 56 οχήματα, 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων καθώς και εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Σύμφωνα με πηγές από το Πυροσβεστικό Σώμα οι δυνάμεις αναμένεται να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο τις πρωινές ώρες.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, οπότε και ξέσπασε το αρχικό μέτωπο, κάηκαν σπίτια και αυτοκίνητα στο Πανόραμα Βούλας, δόθηκε εντολή να εκκενωθούν κατοικίες και ενεργοποιήθηκε το 112.

Καλύτερη εκτιμάται ότι είναι πλέον η εικόνα από το μέτωπο της πυρκαγιάς, στην περιοχή της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, στη Βάρη, όπου εστιάζονται πλέον οι επιχειρήσεις.

Εκεί επιχειρούν πυροσβεστικά οχήματα και ερπιστριοφόρα, ενώ το μέτωπο καίει σε πευκόφυτη περιοχή.

Το απόγευμα, εκκενώθηκαν τα παιδικά χωριά SOS στη Βάρη και το γηροκομείο της Βούλας, ενώ η πυρκαγιά μετακινείτο προς τη Βάρη. Το βράδυ του Σαββάτου, ωστόσο, οι κάτοικοι των δομών επέστρεψαν στις κατοικίες τους.

Σύμφωνα με τον συντάκτη Άμυνας της ΕΡΤ, Γιώργο Σιδέρη, στα μέτωπα συνδράμουν και δυνάμεις των Ένοπλων Δυνάμεων, με διάθεση μηχανημάτων για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

Η φωτιά ξεκίνησε μετά το μεσημέρι στην Άνω Γλυφάδα στη θέση Πυρνάρι, στο τέρμα της οδού Μετσόβου, πολύ γρήγορα όμως επεκτάθηκε προς την Άνω Βούλα.

Έχουν σπεύσει και ενισχύσεις από πυροσβεστικά οχήματα και προσωπικό, από την Πελοπόννησο και την Στερεά Ελλάδα.

Σε ετοιμότητα έχει τεθεί το Ασκληπιείο Βούλας για να υποδεχθεί πολίτες από την ευρύτερη περιοχή.

Για μια μεγάλη επιχείρηση σε επίγειο και εναέριο βαθμό, έκανε λόγο ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Το απόγευμα, δύο πυροσβέστες με τραυματισμούς και ένας με αναπνευστικά προβλήματα που επιχειρούσαν στα μέτωπα, οδηγήθηκαν σε νοσοκομειακές μονάδες.

Φωτιά σε Βούλα – Βάρη: Βελτιωμένη η κατάσταση – Ολονύχτια μάχη από επίγειες δυνάμεις

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη της πυρκαγιάς

Δείτα ακόμα: Βίντεο – ντοκουμέντο ΕΡΤ από τη δεύτερη εστία της πυρκαγιάς στη Γλυφάδα

Τα αίτια

Όσον αφορά στα αίτια της πυρκαγιάς, από την Πυροσβεστική θεωρούνται άγνωστα μέχρι στιγμής, ενώ ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης δήλωσε στην ΕΡΤ ότι πιθανότατα ξεκίνησε από υποσταθμό του ΔΕΔΗΕ.

Ο ΔΕΔΔΗΕ αναφέρει ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η φωτιά στην ‘Ανω Γλυφάδα που έφτασε ως το Πανόραμα της Βούλας ξεκίνησε από υποσταθμό. Ωστόσο, δεν αποκλείει ότι αφού ξέσπασε η φωτιά ίσως να έγινε έκρηξη ή να έπεσαν καλώδια ενώ επιβεβαιώνει ότι επακολούθησαν διακοπές ρεύματος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός μίλησε το απόγευμα στην ΕΡΤ για ριπές ανέμου ως 8 Μποφόρ. Παράλληλα επισήμανε σχετικά με τα αίτια της φωτιάς ότι ερευνά Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Το έργο της πυρόσβεσης συντονίζει ο Περιφερειάρχης Αττικής του Π.Σ., αρχιπύραρχος Δημήτριος Πατράκης μαζί με τον διευθυντή Αθηνών, αρχιπύραρχο Αθανάσιο Χατζόπουλο.

Το χρονικό

Η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 13:00, στο τέρμα της οδού Μετσόβου κοντά στην περιοχή Πουρνάρι Γλυφάδας. Με γρήγορους ρυθμούς εξαπλώθηκε στην ευρύτερη περιοχή.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, λίγο μετά τις 16:00, λόγω των 8 μποφόρ που έπνεαν στην περιοχή, δόθηκε εντολή εκκένωσης σπιτιών στην Άνω Βούλα μετά την επέκταση του μετώπου στην Άνω Γλυφάδα, στα όρια με τον Υμηττό.

Στο Πανόραμα της Βούλας ακούγονταν εκρήξεις. Φλόγες και πυκνοί καπνοί είχαν καλύψει τις κατοικίες που βρίσκονται περιμετρικά της χαράδρας, η οποία είχε ζωθεί από τις φλόγες.

Οι περισσότεροι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους ενώ άλλοι επιχειρούσαν με μάνικες να σβήσουν την πυρκαγιά. Κάποιοι έψαχναν μέσα στους καπνούς να σώσουν τα κατοικιδιά τους.

Εντέλει, αργά το βράδυ του Σαββάτου, οι κάτοικοι των περιοχών που εκκενώθηκαν επέστρεψαν στα σπίτια τους.

Ρεπορτάζ: Χαρά Γιαννοπούλου – Γιώργος Γεραφέντης – Ελένη Μπουγά – Σμαράγδα Αγορογιάννη / Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος