Επί τάπητος τα βήματα για την επανεκκίνηση του κλάδου της εστίασης-Σκυλακάκης: Εξετάζονται πολλαπλά επίπεδα βοήθειας (video)

Τα επόμενα βήματα για την επανεκκίνηση του κλάδου της εστίασης με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα εξετάζει η κυβέρνηση διαμηνύοντας πως η συμμόρφωση με τις υποδείξεις των υγειονομικών αρχών και της Πολιτείας, ανοίγει το δρόμο για τα επόμενα στάδια. «Εφόσον συνεχίσουμε να πηγαίνουμε όπως έχουμε κινηθεί τον τελευταίο μήνα, ως προς τα επιδημιολογικά δεδομένα, το άνοιγμα της εστίασης την 1η Ιουνίου είναι κάτι το οποίο είναι απολύτως εφικτό», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη. Την ίδια ώρα, ο κλάδος εκφράζει την αγωνία του. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε αυτήν την εβδομάδα συνεχείς συσκέψεις με τους εκπροσώπους των κλάδων της εστίασης και του τουρισμού.

Η κυβέρνηση εξετάζει πολλαπλά επίπεδα βοήθειας πέρα από αυτά που ηδη υπάρχουν με ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της απασχόλησης, σε πολλούς τομείς, και ειδικά στην εστίαση, είπε ο Υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θ. Σκυλακάκης.

Για το ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού που προκύπτει π.χ. για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση σε χώρους για πρόσθετα τραπεζοκαθίσματα, είπε πως εξετάζεται να λυθεί με διαφορετικές ενισχύσεις ανά επιχείρηση, ενώ κάλεσε εστιατόρια, πελάτες και περιοίκους να δείξουν ανοχή και κατανόηση για περάσει αυτό το δύσκολο καλοκαίρι.

Ο κλάδος της εστίασης ζητά άνοιγμα πιο νωρίς. Σήμερα το βράδυ, στις 20.00 στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εκδήλωσης διαμαρτυρίας «emptychairs» θα τοποθετηθούν άδειες καρέκλες στην πλατεία Συντάγματος καθώς και σε διάφορες κεντρικές πλατείες πόλεις της Ελλάδας.

Μία από τις σκέψεις που εξετάστηκε χθες είναι να ανοίξουν πιο γρήγορα τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ που διαθέτουν επαρκή εξωτερικό χώρο.

Επίσης τάπητος είναι πώς θα μπορέσουν να υπάρξουν διευκολύνσεις στον κλάδο της εστίασης, όταν καφέ και εστιατόρια θα επαναλειτουργήσουν, πάντα βέβαια με την τήρηση των απαραίτητων κανόνων προστασίας. Εξετάζεται πώς θα μπορούσε να δοθεί περισσότερος χώρος στον εξωτερικό χώρο για τραπεζοκαθίσματα (πεζοδρόμιο, πλατείες, ακόμα και στο οδόστρωμα), σε συνεννόηση με τους Δήμους, με λιγότερα όμως δημοτικά τέλη, χωρίς δηλαδή να υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες. Στο τραπέζι είναι επίσης η μείωση του συντελεστή υπολογισμού, της προκαταβολής φόρου. Το στοίχημα είναι να μην χαθούν θέσεις εργασίας, στον κλάδο της εστίασης που έχει πληγεί ιδιαίτερα

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Πρωθυπουργός για την στήριξη των καταστημάτων της εστίασης έδωσε πέντε βασικές κατευθύνσεις:

  •  Τα όποια μέτρα για την επέκταση στους ανοικτούς χώρους θα είναι έκτακτα και θα ισχύσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα,
  • Η ευθύνη θα πρέπει να περάσει στους Δήμους, οι οποίοι θα έχουν ευελιξία σχετικά με την εφαρμογή του νέου, προσωρινού πλαισίου,
  • Οι ρυθμίσεις θα αφορούν κυρίως υπαίθριους χώρους, ωστόσο θα υπάρχουν προβλέψεις και για τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων,
  • Η αύξηση των τετραγωνικών μέτρων θα γίνει χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών και,
  • Δεν θα εμποδίζεται η πρόσβαση των πολιτών στους δημόσιους χώρους.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος