Έκθεση ΟΗΕ: Ο πλανήτης σε κόκκινο συναγερμό λόγω υπερθέρμανσης – Τι είναι αναστρέψιμο

«Οι καμπάνες συναγερμού είναι εκκωφαντικές και τα στοιχεία εφιαλτικά: οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την καύση ορυκτών καυσίμων και την αποψίλωση των δασών πνίγουν τον πλανήτη και θέτουν δισεκατομμύρια ανθρώπους σε άμεσο κίνδυνο», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, παρουσιάζοντας την πολυαναμενόμενη διακυβερνητική έκθεση για την Κλιματική Αλλαγή.

Τα συμπεράσματα της έκθεσης:

  • Οι θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί κατά περίπου 1,1 βαθμούς Κελσίου από την περίοδο 1850 έως το 1900, αλλά η σταθεροποίηση του κλίματος στους 1,5 βαθμούς Κελσίου είναι ακόμα δυνατή.
  • Αυτό το επίπεδο θέρμανσης θα εξακολουθούσε να δημιουργεί περισσότερους καύσωνες, πιο έντονες καταιγίδες και πιο σοβαρές ξηρασίες και πλημμύρες, αλλά θα αντιπροσωπεύει πολύ μικρότερο κίνδυνο από τους 2 βαθμούς Κελσίου.

«Οι άνθρωποι θερμαίνουν τον πλανήτη»

“Η ατμόσφαιρα έχει εκτεθεί σε ντoπάρισμα, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε αρχίσει να παρατηρούμε τα ακραία φαινόμενα όλο και συχνότερα», επεσήμανε ο Petteri Taalas, Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.

«Θα δούμε ακόμη πιο έντονα και πιο συχνά κύματα καύσωνα», δήλωσε ο Δρ Friederike Otto, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, από τους συντάκτες της έκθεσης IPCC.

Οι συγγραφείς λένε ότι από το 1970, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες στην επιφάνεια έχουν αυξηθεί ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη περίοδο 50 ετών τα τελευταία 2.000 χρόνια.

Αυτή η υπερθέρμανση «επηρεάζει ήδη πολλές ακραίες καιρικές και κλιματικές συνθήκες σε κάθε περιοχή σε όλο τον κόσμο».

Είτε πρόκειται για κύματα καύσωνα όπως τα πρόσφατα στην Ελλάδα και τη δυτική Βόρεια Αμερική, είτε για πλημμύρες όπως αυτές στη Γερμανία και την Κίνα, «η απόδοσή τους στην ανθρώπινη επιρροή ενισχύθηκε» την τελευταία δεκαετία.

Στην έκθεση επισημαίνεται:

  • Η παγκόσμια θερμοκρασία της επιφάνειας ήταν 1,09C υψηλότερη τη δεκαετία μεταξύ 2011-2020 από ό, τι μεταξύ 1850-1900.
  • Τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν τα πιο καυτά που έχουν καταγραφεί από το 1850
  • Ο πρόσφατος ρυθμός αύξησης της στάθμης της θάλασσας έχει σχεδόν τριπλασιαστεί σε σύγκριση με το 1901-1971
  • Η ανθρώπινη επιρροή είναι “πολύ πιθανό” (90%) ο κύριος παράγοντας της παγκόσμιας υποχώρησης των παγετώνων από τη δεκαετία του 1990 και της μείωσης του πάγου της Αρκτικής
  • Οι ωκεανοί θα συνεχίσουν να θερμαίνονται και θα γίνουν πιο όξινοι. Τα βουνά και οι πολικοί παγετώνες θα συνεχίσουν να λιώνουν για δεκαετίες ή αιώνες.

«Και για πολλές από αυτές τις συνέπειες, δεν υπάρχει επιστροφή», δήλωσε ο καθηγητής Hawkins.

Οι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν ότι εάν επιτευχθεί ο στόχος να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου  στο μισό έως το 2030 και στο καθαρό μηδέν μέχρι τα μέσα αυτού του αιώνα, θα μπει φρένο και ενδεχομένως να αναστραφεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Βερολίνο: «ο χρόνος πιέζει για να σώσουμε τον πλανήτη»

«Η έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για το Κλίμα, που παρουσιάσθηκε σήμερα, μας θυμίζει άλλη μια φορά πως ο χρόνος πιέζει για να σώσουμε τον πλανήτη όπως τον ξέρουμε», δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Σβένια Σούλτσε.

«Έγκειται σ’ εμάς να κάνουμε τα χρόνια του 2020 μια δεκαετία αφιερωμένη στην προστασία του κλίματος», πρόσθεσε καλώντας να κρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον «1,5 βαθμό Κελσίου», τον στόχο της συμφωνίας του Παρισιού που υπογράφηκε το 2015.

Η υπουργός παραδέχθηκε πως «δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε πολλές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής», καθώς η έκθεση επισημαίνει ήδη τις αμετάκλητες συνέπειες του φαινομένου.

«Το ζήσαμε ήδη στη Γερμανία», πρόσθεσε, αναφερόμενη στις φονικές πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα τον Ιούλιο και στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 190 ανθρώπους.

Όμως «δεν μπορούμε παρά να προετοιμαστούμε γι’ αυτό και να προσαρμοστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα, ως διεθνής κοινότητα», υπογράμμισε προσθέτοντας πως η προστασία του κλίματος είναι «ένα καθήκον ουσιώδες για την επιβίωσή μας».

Η Γερμανία προβλέπει πλέον να μειώσει μέχρι το 2030 κατά 65% σε σχέση με το 1990, τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, έναντι 55% προηγουμένως, και μετά κατά 88% μέχρι το 2040, θέλοντας να φθάσει στην ουδετερότητα άνθρακα το 2045, πέντε χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι προέβλεπε αρχικά.

Παρίσι: «τεράστια» η «πρόκληση» της εξόδου από τον πολιτισμό των ορυκτών καυσίμων

Η μείωση των εκπομπών του αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι μία «τεράστια πρόκληση» που σημαίνει ότι θα βγούμε «μέσα σε μία δεκαετία από έναν πολιτισμό βασισμένο στα ορυκτά καύσιμα», τόνισε η γαλλίδα υπουργός Οικολογικής Μετάβασης.

Μπροστά στην απειλή της ανόδου της θερμοκρασίας, «η γραμμή είναι ξεκάθαρη: να εφαρμόσουμε πλήρως και παντού τη Συμφωνία του Παρισιού. Τόσο για να μειώσουμε τις παγκόσμιες εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, όσο και για να προσαρμοστούμε στα όλο και πιο ακραία κλιματικά φαινόμενα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Μπαρμπαρά Πομπιλί.

Η πρόκληση είναι τεράστια, επειδή σημαίνει έξοδο μέσα σε μία δεκαετία από έναν πολιτισμό βασισμένο εδώ και αιώνες στα ορυκτά καύσιμα», πρόσθεσε χαρακτηρίζοντας τις εργασίες των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ «επιστημονικό ακρογωνιαίο λίθο στον οποίο βασίζονται οι κλιματικές πολιτικές μας.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν, κάλεσε «όλα τα κράτη, που δεν το έχουν κάνει ακόμη, να αυξήσουν» τις κλιματικές δεσμεύσεις τους.

Λονδίνο: «Aστηρή προειδοποίηση» για τον αντίκτυπο της ανθρώπινης δραστηριότητας

«Ελπίζω πως η έκθεση θα αποτελέσει σήμα συναγερμού για να λάβει από τώρα μέτρα ο κόσμος, πριν συναντηθούμε τον Νοέμβριο στη Γλασκώβη για την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της COP26», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Σύμφωνα με τον συντηρητικό ηγέτη, «η επόμενη δεκαετία θα είναι καθοριστική για το μέλλον του πλανήτη μας». «Γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε για να περιορίσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη: να ξεχάσουμε τον άνθρακα και να περάσουμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να προστατεύσουμε τη φύση και να χρηματοδοτήσουμε το κλίμα», πρόσθεσε.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί να φθάσει στην ουδετερότητα άνθρακα μέχρι το 2050 και θέλει να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 78% μέχρι το 2035.

Ωστόσο εξακολουθεί να επικρίνεται από οικολογικές οργανώσεις επειδή διατηρεί ορισμένα νέα προγράμματα τα οποία συνδέονται με τα ορυκτά καύσιμα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος