ΕΚΤ: Χαλάρωση νομισματικής πολιτικής με στόχο ενίσχυση της Ευρωζώνης (video)

Μία μέρα πριν από τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ και των σημαντικών επαφών που αναμένεται να έχει ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ανακοίνωσε ισχυρό “πακέτο” μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης. Αποφασίστηκε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων και επανεκκίνηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την 1η Νοεμβρίου ύψους 20 δισ. ευρώ μηνιαίως.

Η ΕΚΤ μετά τις δυσοίωνες προβλέψεις για ανάπτυξη και πληθωρισμό στην ευρωζώνη ανακοίνωσε σήμερα ένα ακόμη “γενναίο” πακέτο μέτρων νομισματικής χαλάρωσης το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων και επανέναρξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Από τις αποφάσεις αυτές μπορεί να ωφεληθεί και η Ελλάδα καθώς διαφαίνεται πλέον η προοπτική να συμπεριληφθούν και τα ελληνικά ομόλογα στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Είναι ενδεικτικό ότι μετά τις ανακοινώσεις η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 1,49% από 1,61% που κυμαίνονταν χθες.

Τα μέτρα που ενεργοποίησε η ΕΚΤ προβλέπουν:

  • Επανέναρξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων (QE) ύψους 20 δισ. ευρώ / μήνα, από την 1η Νοεμβρίου, χωρίς “ημερομηνία λήξης”.
  • Μείωση επιτοκίων, για πρώτη φορά από το 2016 κατά 10 μονάδες βάσης στο -0,50%, έως ότου οι προοπτικές του πληθωρισμού συγκλίνουν προς το 2%.
  • Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης παραμένουν αμετάβλητα στα τρέχοντα επίπεδα 0,00% και 0,25% αντίστοιχα. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει τώρα ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στο σημερινό ή κατώτερο επίπεδο μέχρι να φανεί ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σταθερά σε επίπεδο αρκετά κοντά, αλλά κάτω από το 2%.
  • Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να επανεπενδύσει τα ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιο της και λήγουν (πρόκειται για τα ομόλογα που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του APP).

Έκκληση απήυθηνε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στη Γερμανία, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες με μικρό Δημόσιο Χρέος, να προχωρήσουν σε επεκτατική δημοσιονομική πολιτική προκειμένου να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής Οικονομίας.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ η νομισματική πολιτική έχει εξαντλήσει τα όρια της. Τα 11 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην ευρωζώνη καθώς και η συνεχιζόμενη αύξηση του ΑΕΠ οφείλονται αποκλειστικά στα μέτρα νομισματικής πολιτικής που έλαβε η ΕΚΤ. Όμως πλέον όπως είπε είναι αναγκαίο η δημοσιονομική πολιτική στις χώρες που διαθέτουν χώρο να αναλάβει δράση.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου, Μιχαήλ Γελαντάλις

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος