Στην Κομοτηνή ο Τσαβούσογλου – Κάνει λόγο για «θετική ατζέντα» αλλά και «τουρκική μειονότητα»

Πριν από λίγο έφτασε στην Αλεξανδρούπολη για ιδιωτική επίσκεψη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Πηγαίνω στην Ελλάδα με θετική ατζέντα», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στους δημοσιογράφους λίγο πριν αναχωρήσει από την Τουρκία. “Τους υποδεχτήκαμε θετικά, και περιμένουμε την ίδια προσέγγιση από την άλλη πλευρά». πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα όμως με ανάρτησή του στο twitter λέει ότι ήρθε στην δυτική Θράκη προκειμένου να συναντήσει μέλη της «τουρκικής μειονότητας».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα κατευθυνθεί προς την Κομοτηνή, όπου θα μεταβεί στο τουρκικό προξενείο. Στη συνέχεια θα επισκεφθεί το μειονοτικό σχολείο της πόλης και μετά ένα μειονοτικό χωριό που βρίσκεται πολύ κοντά στην Κομοτηνή. Σύμφωνα με το ΤRT Haber Ο Τσαβούσογλου θα συναντηθεί με εκπροσώπους της μουσουλμανικής “τουρκικής” μειονότητας στη Δυτική Θράκη.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων, χαρακτήρισε τον κ. Τσαβούσογλου, “ανεπιθύμητο” και ίσως γι’ αυτό να ακυρώθηκε η επίσκεψη του στην ορεινή Ξάνθη, όπου βρίσκονται από Πομακοχώρια. Σε σχετική ανάρτησή τους μεταξύ άλλων αναφέρουν:

«Εμείς όταν πεθαίναμε για αυτά τα εδάφη τουρκικά δεν ξέραμε, τώρα δεν ξέρουμε την μητρική μας γλώσσα. Τις τελευταίες δεκαετίες οι Πομάκοι και οι Ρομά της Θράκης υφίστανται πολιτισμική και γλωσσική γενοκτονία από εγκάθετους της Τουρκίας”.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Κομοτηνής η τελευταία εκδοχή για το πρόγραμμα του Μ. Τσαβούσολγου για την Κυριακή έχει ως εξής:

-‘Αφιξη στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης και αμέσως μετά οδικώς στην Κομοτηνή.

-Επίσκεψη στο τουρκικό προξενείο
-Επίσκεψη στο μειονοτικό γυμνάσιο Τζελάλ Μπαγιάρ
-Επίσκεψη στο μειονοτικό χωριό Θάμνα Ροδόπης
-Επίσκεψη στον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ
-Αναχώρηση το απόγευμα από Αλεξανδρούπολη για Αθήνα

Την Δευτέρα στις 10.30 θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό στο Μεγ. Μαξίμου.

Θα ακολουθήσει στις 11.15 η κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Νίκο Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ελλάδα υποδέχεται τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών θέτοντας ως όρους για επίτευξη εποικοδομητικού διαλόγου να τερματιστούν οι προκλήσεις και η επιθετική ρητορική. Ωστόσο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» επαναλαμβάνει τις γνωστές Τουρκικές θέσεις.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος
Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος